Afscheid van Cuba: we hebben nu al heimwee!

CubaDe tijd vliegt voorbij. Het hurricane seizoen komt er aan en wij moeten verder naar het Noorden. Cuba is geen veilig land voor zeilers tijdens het hurricane seizoen. We hebben ontzettend veel gezien en indrukken op gedaan, maar wat ons het meest bij is gebleven zijn de Cubanen zelf! Ze zijn warm, gezellig, vrolijk, open, nieuwsgierig, hartelijk, goed lachs en gastvrij. Ze staan altijd open voor een praatje en regelmatig worden we voor een kopje koffie uitgenodigd. Iedereen zegt ons gedag. Ter begroeting krijgen we regelmatig onverwachts een paar dikke klapzoenen op onze wang. Zelfs als ik een paar onbekende schooljongens gedag zeg, krijg ik van ieder een zoen en vragen ze hoe het gaat. Ik word er verlegen van. Overal klinkt vrolijke Spaanse muziek en ze zingen de meeste nummers uit volle borst met heel veel passie mee! Daarnaast zijn ze reuze handig, inventief en creatief.

Op straat 'wandelen' met een taart is heel normaal. Verpakkingsmateriaal is er gewoonweg niet!

Op straat ‘wandelen’ met een taart is heel normaal. Verpakkingsmateriaal is er gewoonweg niet!

Creatief en inventief

De standaard openingszin op straat ‘where do you come from?’ is niet erg creatief en na de zoveelste Cubaan die zegt dat hij vandaag jarig is (een manier om aan een gratis drankje te komen) geloven we het verder wel. Maar de inventiviteit en creativiteit komt vooral naar voren in hoe ze spullen hergebruiken, repareren en/of zelf maken.

Mooi hergebruik, we komen het overal tegen.

Mooi hergebruik, we komen het overal tegen.

Ok, ze hebben vaak geen keuze. Spullen zijn duur, schaars of zelfs niet te koop. Als ze iets willen hebben of behouden, moeten ze het wel zelf maken en/repareren. Als je bv. een auto hebt, moet je ook auto monteur zijn! Als ze het niet kunnen repareren, gaat het apparaat of de auto verloren.

Een kapotte paraplu gooi je niet weg! Die wordt gewoon gerepareerd...

Een kapotte paraplu gooi je niet weg! Die wordt gewoon gerepareerd…

Recycle, Reuse en DIY, niets wordt weggegooid!

Dus wordt er van alles gerepareerd en hergebruikt en krijgen spullen een nieuwe bestemming. Zo zien we vrouwen met haarrollers van pvc buizen, glazen van oude rumflessen, fietstrappers van stukjes pvc pijp, een paard & wagen met vier verschillende banden, een bromfiets met een maaimachine motor, een vissersbootje van blokken tempex, een hergebruikt Heineken flesje voor sausen, de voorkant van een oude ventilator als groentemandje of plantenbak, een aansteker wordt gevuld en gerepareerd op straat en bij een andere werkplaats worden paraplu’s gerepareerd en plastic wegwerp zakjes worden gewassen en hangen te drogen voor hergebruik.

Piet Hein Eek is er jaloers op!

Piet Hein Eek is er jaloers op!

De aanleiding (schaarste en niet kunnen kopen) is niet leuk, maar stel nou dat iedereen wat meer gedwongen zou worden om spullen te laten repareren en/of hergebruiken. Wat zou dat schelen in de afval berg. In de Caribbean komen we regelmatig een weg roestend autowrak, afval en bergen plastic flessen tegen in de berm. In Cuba zijn wij praktisch geen autowrak, vuilnis, zwerfvuil of plastic fles langs de kant van de weg tegen gekomen. Alles wordt hergebruikt. Tot aan plastic zakjes en waterflessen toe!

We gaan ze missen, de spontane reacties op straat.

We gaan ze missen, de spontane reacties op straat.

Met pijn in ons hart nemen we afscheid van een prachtig land met warme mensen. We hebben nu al heimwee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *