Visiting the Amish People, Lancaster

Lancaster amisch people

We zijn in Amisch people country en daar gebruiken ze naast een paard en wagen ook een step!

Met Dolf & Jody rijden we naar Lancaster, Amish People Country. Jody is er opgegroeid en kent de omgeving, die toch al gauw 2,5 uur rijden verderop ligt, op haar duimpje. The Pennsylvania Dutch worden de Amish ook wel genoemd. Dutch? In de Reading Terminal hadden ze het ook over een Dutch Corner. Ik dacht meteen pannenkoeken, poffertjes en appelgebak…. Maar helaas Dutch bleek eigenlijk Deutsch. De roots van de Amish People liggen ergens in Zwitserland en ze spreken een soort oud duits. Via Nederland zijn ze naar Amerika verscheept om een nieuw leven op te bouwen. Deutsch is in Amerika verbasterd tot Dutch en nu komen we het overal tegen.

 

Bank pinnen lancaster amisch people

Met paard en wagen pinnen bij de drive thru van de bank! Verleden en toekomst komen bij elkaar.

Wie noemt zijn stad nou Intercourse? 

De Amish People is een streng gelovige protestantse groep. Ze hebben geen auto’s, televisie, telefoon of andere elektrisch gemak. De mannen dragen een hoed, kinbaard en zwart pak. De vrouwen dragen eenvoudige jurken en een witte kap. Ze verplaatsen zich met kleine zwarte koetsjes en tot onze verbazing ook met een step. Het lijkt echt alsof de tijd heeft stilgestaan. Maar het contrast tussen de oude en de nieuwe wereld wordt pas echt duidelijk als we een zwarte koets in de Drive Thru zien staan om geld te pinnen!

Shoeflie pie

Als eerste belanden we in een Amisch winkel waar ze o.a. Shoeflie pie verkopen. Een typische Amish taart gemaakt van molasse, een soort dikke stroperige rietsuiker. De taart trekt bij het afkoelen nogal wat vliegen aan en heeft zijn naam te danken aan de dames die de vliegen weg jagen… Shoooo flie, shhhhhooooo fliiieeee!! Het meest grappige is toch wel dat een dame achter de toonbank een rolletje enige echte Klene drop tevoorschijn tovert als ze hoort dat we Nederlands zijn. ” Dit kennen jullie vast” zegt ze terwijl ze met een big smile het aangebroken rolletje omhoog houdt. We watertanden. Maar helaas ze verkopen het niet in de winkel. Ze heeft het voor eigen gebruik besteld bij een Nederlandse online winkel!

Good and olenty lancaster amisch people

Het was inderdaad Good & plenty!

Good ’n Plenty
Lunch time! Bij Good ’n Plenty. Een restaurant met allemaal lange tafels, waar je bij elkaar aan tafel schuift. Als we plaatsnemen vertelt de serveerster meteen wie onze  tafelgenoten zijn en waar ze vandaan komen en moedigt ze ons aan vooral contact met elkaar te leggen. Ondertussen wordt de tafel vol geladen met authentiek Amish eten uit de omgeving. Verschillende soorten vlees, kip, bonen, pasta, soorten groente, aardappelen, rijst, apoelmoes, het kan niet op. De tafel staat afgeladen vol. We moeten we contact met onze buren leggen, al was het maar alleen om te vragen naar de gestoofde kip die aan hun kant van de tafel staat! Als we alles op tafel hebben ‘weggewerkt’,  krijgen we ook nog eens 5 verschillende nagerechten met twee soorten ijs en natuurlijk de bekende shoeflie-pie! We rollen de eetgelegenheid uit en zo een Amish rijtuig in!

Lancaster amisch peopleIn een koets door Amish Country
Al uitbuikend rijden we tussen de maisvelden dwars door Amish country.  Onze chauffeur vertelt ondertussen van alles over zijn volk en hun gewoontes. We mogen alles vragen. De echte Amish mensen zijn te herkennen aan de huizen zonder gordijnen! Amish People gaan als het donker wordt naar bed, dus gordijnen zijn niet nodig. Verder passeren we de filmsetlocatie van de film Witness uit 1985 met Harrison Ford.

En het barst van de koeien op het boerenland. Ben vraagt belangstellend aan onze chauffeur waar de koeien, die verdacht veel op Nederlandse koeien lijken, vandaan komen…. De chauffeur kijkt even bedenkelijk en antwoord dan op legendarische wijze met de woorden “Ehhh, Noah’s Ark I guess”!!! Ik zeg ‘quote van de dag’.

Boneshaker
Eenmaal thuis kan Ben het niet laten. Dolf heeft een bijzondere hobby … Riding the Boneshaker! Een velocipede. Zo’n fiets waarbij je een paar meter in de hoogte moet klimmen, voor je kunt trappen!! En Ben wil het ook wel eens proberen. Maar liefst drie andere mensen gingen hem voor. Ik kom zeker niet in aanmerking om het te proberen, want ik kan met mijn korte pootjes niet eens bij de trappers! We volgen ‘de Crazy Dutch Man’, die nagestaard en gefilmd wordt op straat, naar een parkeerplaats waar Ben een poging waagt… Het is wel heeeeeel erg hoog… En best moeilijk om er met een beetje vaart op te klimmen. En als je er eenmaal op zit, om ook nog te trappen… Maar na een paar pogingen lukt het Ben!! Hij zit, hij trapt, hij beweegt… Wow! Impressive. Maar hoe stop je zo’n ding? Er zit geen rem op! En je kunt er ook niet even van af springen. Om brokken te voorkomen vangt Dolf hem aan het einde van de weg, voor hij een bocht moet maken, op! Pffff, he did it! Zonder zijn botten te breken. Alleen een beetje geshaked!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *