Back to school in Cartagena de Indias, Colombia

Ben redt zich prima met Spaans. Ik beschik maar over een geringe woordenschat. Mijn Spaans is bij lange na niet toereikend om hele zinnen te vormen. Laat staan vragen te stellen… Voorlopig zitten we in allemaal Spaanstalige landen, waar de lokale bevolking vaak geen woord over de grens spreekt, dus ik besluit om een week les te nemen bij Spanish School Nueva Lengua in de buurt Getsemani. Een school die ‘s morgens Spaanse les (grammatica & conversatie wisselen elkaar af) combineert met leuke activiteiten in de middag, waarbij je meteen de geleerde stof in de praktijk kunt brengen.

Desayuno!

Desayuno!

Elke morgen loop ik op mijn gemak om half 8 naar school. Onderweg koop ik op straat nog een bak vers fruit (ontbijt & lunch tegelijkertijd). Ik heb een week lang les van 8 tot 12 uur. Mijn klas is klein met maar 4 mede leerlingen die elk uit een ander land (Zwitserland, Canada, Amerika en Duitsland) komen. De leraren spreken alleen Spaans. Hebben we een vraag dan moeten we ons in het Spaans zien te redden. De leraren zijn geduldig en leggen het me meerdere malen in het Spaans uit als ik het niet begrijp. Kom ik er echt niet uit dan willen ze nog wel eens een toelichting geven in het Engels, maar eigenlijk spreken we de hele dag alleen maar Spaans.

Mi campaneros Katharina Thomas Gilles and Stephan

Mi campaneros Katharina Thomas Gilles and Stephan

In de middag hebben we elke dag een andere activiteit, met alle leerlingen van de school. Ik ontmoet mensen uit alle delen van de wereld met hetzelfde doel: Spaans leren spreken & oefenen. Alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat we stiekem tijdens de middagen nog wel eens willen overschakelen naar het Engels… toch makkelijker… Terug naar de activiteiten. Wat hebben we allemaal gedaan:

Tijdens de kookmiddag leren we een typische lokale Arepa (ja gefrituurd!) met Salsa te maken. Eenmaal klaar eten we met de hele groep onze eigen Arepa met Salsa en een cool glas Canela (rietsuikerwater, met limoen en ijs).


We leren de Chapeta, een lokale dans, op de muziek La Espeluca van El Rey ft. Mr Steve. Sorry, maar geen foto’s, hier moet ik toch echt censuur toepassen…. Ik heb wel de muziek uit de les met het filmpje van internet, dan krijg je een idee (en begrijp je beter waarom ik hier geen foto’s van heb… haha).

We bezoeken Het museum van Moderne kunst met een gids, die wel heel veel getallen in het Spaans hablaart, waardoor ik een beetje afhaak. Maar de kunst blijft mooi. Who needs words?

Paintball (lekker integreren) Weinig woorden, meer daden! En op de laatste dag drinken we met onze leraar Jesus koffie bij Juan Valdez en vervolgen we onze Spaanse les op het terras!

Daarnaast bezoeken we in de middag het piepkleine dorpje Galerzamba, de geboorteplaats van Catalina de India en een plek waar zout gewonnen wordt uit zee.

Ik vond het een top week en een super combinatie. Het smaakt naar veel meer, maar we willen ook nog de binnenlanden bezoeken, dus voorlopig even geen lessen meer, maar zelfstudie. Nu nog de discipline vinden om elke dag te blijven oefenen. Om dit goede voornemen te ondersteunen heb ik de app Duolingo gedownload (elke dag een paar lessen in het Spaans) en de app Spanishdict, zodat ik ook offline een woord op kan opzoeken. En ik heb natuurlijk ook nog de nodige Spaanse lessen op de ipod!

Hasta luego!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *