Baking Soda aan boord

Baking SodaSchoonmaken, ha jammer genoeg ontkomen we er ook in het Caribische Paradijs niet aan. Tijdens een van mijn vele ‘slenterijtjes’ langs onbekende producten in de schappen van een supermarkt zag ik een klein oranje pakje met de opdruk ‘Baking Soda’. Het intrigeerde me. Volgens de tekst en plaatjes is het te gebruiken om te bakken in de keuken EN om schoon te maken! Huh? Dat zijn toch wel totaal uiteenlopende toepassingen. Terug aan boord ga ik gauw ff googlen op Baking Soda en er gaat een nieuwe wereld voor me open. Zoveel toepassingen met zo’n simpel middeltje. Het is haast niet te bevatten. Kun je je voorstellen dat je met bv. een fles ‘Ajax’ de boel schoonmaakt, je tanden poetst en je deeg laat rijzen? Dat is namelijk wat Baking Soda allemaal kan. Voor ik verder ga, even een kleine waarschuwing voor de lezers die niet geintresseerd zijn in onze schoonmaaktrucjes aan boord, klik vooral door naar een volgende post. Voor de rest die blijft hangen, welkom in de wereld die Baking Soda heet.
Een multipurpose middeltje in een klein oranje pakje

Baking Soda, hebben jullie er wel van gehoord? Het is simpel gezegd zuiveringszout. En het is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda. Alle moeilijke en technische termen laat ik voor het gemak maar even achterwege, maar als je meer wilt lezen over de achtergrond van Baking Soda, klik dan . Waarschijnlijk Is het middeltje zo oud als de weg naar Rome, maar wij hebben het pas in de Caribbean ontdekt en passen het aan boord steeds meer toe:

Baking Soda in de Blabber kombuis

 • Tegen vieze luchtjes op bv. onze snijplank. Beetje baking soda er op. In laten trekken, schrobben en afspoelen.
 • We gebruiken het soms ook voor luchtjes op onze handen ui, knoflook, vis… wie biedt?, en voor vis gebruiken we uiteraard ook limoensap.
 • Tegen vetvlekken en nog meer geurtjes in onze oven en koelkast. Het is perfect om mee schoon te maken. Het vet wordt makkelijk verwijderd en na afloop zijn de luchtjes ook verdwenen.
 • Koffie- en theeaanslag: denk aan koffie/theekopjes, maar ook de thermoskan. Alle aanslag verwijderen we makkelijk met baking soda en water.
 • Bij het koken van een eitje. Door een mespuntje Baking Soda er bij zijn onze eitjes makkelijker te pellen.

Baking Soda om de Blabberboot mee te poetsen

 • Schimmel – We gebruiken het om vieze vlekken of schimmel op het plafond te verwijderen. Beetje baking soda op een nat doekje. Schoonmaken en daarna goed naspoelen met water en droog wrijven.
 • Voor ons onderwater toilet – we strooien er 1 koffiekopje baking soda in en gieten daarbij nog een kopje azijn. Het bruisbad wat daarna optreed is een geweldig spektakel. Na 10 minuten bruisen, borstelen en spoelen we het toilet nog na en is alles weer blinkend schoon!
 • Een schonere was – ik gooi voor wat extra waskracht een half kopje baking soda bij de was als ik deze wat extra schoon wil hebben. Lukt niet altijd, sommige vlekken zijn erg hardnekkig en moeilijk weg te krijgen zonder een goede wasmachine (met warm water!!). Maar mocht je het ook willen proberen, wees voorzichtig met gekleurde en/of fijne was. Baking Soda kan bleken!
 • Bloedvleken verwijderen – Dit zijn mega lastige vlekken. En het lukt me helaas ook niet altijd met een handwasje. Maar ik las de tip dat je bloed meteen kunt reinigen met koud water. Als de vlek opgedroogd is kun je deze het beste verwijderen door het een paar uur te weken in een bak met koud water en Baking Soda.
 • Natuurlijk gaan we de roest te lijf met een papje van Baking Soda en water. Daarna wel goed naspoelen! Anders gaat het nog harder roesten 🙂
 • En we verwijderen er vieze luchtjes in onze schoenen mee. Ik loop meestal op flipflops, maar Ben draagt nog steeds zijn dichte bootschoenen. Hier strooien we Baking Soda in tegen de nare luchtjes. Nachtje laten staan, volgende dag weer uitkloppen en de luchtjes zijn verdwenen.

Baking soda voor onze persoonlijke hygiene

 • Wist je dat een papje van baking soda met water helpt om de pijn te verminderen op de plek waar je door de zon bent verbrand? Een soort after sun zeg maar.
 • Daarnaast helpt het ook tegen jeuk van muggenbulten. We mengen wat baking soda met water en wrijven het over onze muggenbulten.
 • Tandpasta – Ik heb laatst een tube tandpasta met baking soda gekocht. Ik zag het liggen en dacht waarom niet, ik probeer het gewoon. Maar dit was wel ff wennen. Naast een menthol smaak proef ik zout, heel veel zout en dat ben ik niet gewend. Daar moest ik echt even doorheen bijten … Ehh poetsen. Grappige is dat alle tandpasta in de caribbean bij 4 dollar voor een tube begint. Dr. Sheffields tandpasta kost maar $ 2.95.
 • Shampoo – Tja, hij staat op het lijstje maar hier ben ik nog niet aan begonnen. We hebben nog genoeg shampoo aan boord. Maar het klinkt wel makkelijk. Gewoon 1 eetlepel baking soda met 1 koffiekopje water en hup over je hoofd gieten. Beetje inmasseren en na een minuutje intrekken weer uitspoelen. Kind kan de was doen. Wil je je haar daarna nog glanzend maken? Gooi na het uitspoelen nog een scheutje azijn in je haren.
 • Voor vermoeide voeten – we lopen wat af en dan is het heerlijk als ik naderhand een voetenbad met baking soda neemt.
 • En dit is nog maar een kleine greep uit alle toepassingen. En is nog veel meer.

Wij vinden Baking Soda geweldig Handig. Het is simpel, natuurlijk, milieuvriendelijk en kost in verhouding tot al die dure chemische middelen haast niks. Daarnaast kunnen we het in de Caribbean in elke supermarkt/chinees krijgen (geimporteerd vanuit Amerika?). Genoeg gejubel. Probeer het zelf eens. We zijn benieuwd of jullie het wel eens gebruiken en waarvoor. Let us know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *