Bastimentos, het groene zusje van Isla Colon, Bocas Del Toro

BastimentosOp verkenning! We gaan naar buureiland Bastimentos, een eco-eilandje naast Isla Colon. Het is een piepklein stukje, sterker nog we kunnen het vanaf de ankerplaats zien liggen. We halen het anker op en rollen het voorzeil uit. Het is heerlijk weer en we kunnen tot het kanaal tussen Isla Carenero en Bastimentos zeilen. Het laatste stukje naar Old Banks op Bastimentos doen we op de motor, omdat de wind recht uit het kanaal komt. Voor het dorpje en een resort laten we ons anker vallen op een extreem rustige ankerplaats. Er staat geen golfje. Er is praktisch geen wind en er varen een paar watertaxi’s om ons heen. De totale tocht naar Bastimentos duurt nog geen uur. We zien Bocas Town van hieraf nog steeds liggen! Poehee, dat was weer een beste tocht vandaag…

Elk huisje heeft zijn eigen helling

Elk huisje heeft zijn eigen helling

Het plaatsje Old Banks op Batimentos is totaal anders dan Bocas Town. Rustig. Laid back. Tranquillo. Vanaf de ankerplaats kijken we uit op huizen, hostels, barretjes en restaurants gebouwd op palen boven het water. Er naast vaak een steiger en een kleine helling om de boot op te trekken. Zo heeft de boot/motor geen last van laag water.

De 'hoofdstraat'

De ‘hoofdstraat’

We leggen de dinghy bij een van de restaurantjes aan het water. In het midden van het dorp loopt een wandelpad van betonnen platen, dat de huizen op de heuvel met de huizen aan de kust scheidt. We lopen via dit pad, tussen de kippen door. Auto’s kunnen neit op dit eiland rijden. De eilanden zijn alleen bereikbaar via de watertaxi’s, het vervoermiddel naar de andere eilanden.

BastimentosHet pad loopt langs de totale kust. Linksom lopen we naar The Point, een surfstrandje met een verwaarloosd basketbalterrein en als je naar de opgestapelde wand van geluidsboxen kijkt, een bar. Hier krijgen we voor het eerst marihuana en heroïne aangeboden… “To get a sweeter live”. De enige die hier een beter leven van krijgt is de verkoper! No thanks, zeggen we vriendelijk en lopen door.

Doodlopende weg...

Doodlopende weg…

Van ‘het zoete leven’ aan de eene kant van het stadje belanden we rechtsom onaangekondigd op een kerkhof en staan plotseling tussen de graven. Een wel heel erg letterlijke vertaling van ‘dead end’. Zouden die twee een verband met elkaar hebben?

Vanuit het dorpje gaan twee wegen omhoog, Up the Hill en/of naar Wizard Beach aan de andere kant van het eiland. We proberen Wizard Beach, maar worden halverwege ontmoedigd door glibberige & blubberige paden, een enorme regenbui die het allemaal nog erger maakt en ontzettend sip kijkende surfdudes met blubber tot hun knieën, die ons een-voor-een dit pad afraden.

We hebben de rode kikker gevonden!

We hebben de rode kikker gevonden!

Red Frog
We gaan retour stadje. Een van de attracties op Bastimentos is The Red Frog. Een piepklein rood pijlgifkikkertje. Om dit beestje te vinden, moeten we Up the Hill naar de organische chocolade finca (boerderij). Het pad omhoog is een stuk beter. Het eerste stuk bestaat zelfs nog uit de betonnen platen. Gevolgd door stukken met stenen en hout. Boven op de heuvel horen we ze wel, maar we kunnen de rode kikker nog niet vinden. Als ik er weer eentje hoor, ga ik op het geluid af. Op een boomstam zie ik iets roods, maar ik verwacht dat het een stukje mos is. Ik ga voorzichtig nog wat dichterbij en het blijkt de rode kikker te zijn. Yeah, The Red Frog. We found it! Ik flip helemaal. Hij is inderdaad klein. Zo klein als mijn duimnagel! En ze zijn knal rood. Coca-Cola rood. Zo rood als een aardbei, de auto’s van de brandweer, de oude postbussen van de PTT en de logo’s van Levi’s, Canon, Virgin. Nou ja je begrijpt me. Ze zijn echt knal-ROOD. Het is maar goed dat ze giftig zijn, want rood stimuleert het hongergevoel en ze hebben nou niet bepaald een schutkleur tussen het contrasterende groen.


Daarna volgen er al gauw meer, veel meer. Ze zitten echt overal, zelfs op takken boven ons hoofd en ze kwaken er lustig op los! We zien zelfs gele en groene kikkertjes in de achtertuin van de chocolade finca, terwijl we een glas koude chocolade melk met kokosmelk drinken. Zo gaaf!

Ze hebben net vijf eitjes gekocht en volgen ons op de voet

De meisjes hebben net vijf eitjes gekocht en volgen ons op de voet

Na de wandeltocht hoppen we een baaitje verder naar de ankerplaats voor Red Frog Marina en blijven daar liggen voor de nacht.

1 reactie op “Bastimentos, het groene zusje van Isla Colon, Bocas Del Toro

  1. Wauw, elke keer weer op ontdekkingstocht om te zien waar jullie nu weer zijn terecht gekomen. Geweldig om met jullie mee te lezen. Groetjes, Bregje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *