Be ready for hurricanes, season kicks off Saturday!

Het lijkt wel of we hebben het hebben over de uitverkoop! Maar we komen er niet onderuit, het hurricane seizoen is begonnen en we moeten er aan geloven. ’s Morgens op de radio is er zelfs een hoorspel, waarin verteld wordt hoe je je kunt voorbereiden en wat je moet doen als er een hurricane aan komt. Wij hebben om te beginnen alvast maar de Hurricane tracker op de iPhone en Ipad gedownload, zodat we snel op de hoogte zijn van naderende tropische stormen.

We verplaatsen de boot naar Little Bay en zijn de enige zeilboot op het eiland. Eenmaal op de kant worden we aangesproken door Joe, een rondleider met een iPad! Wahatt? Deze is nieuw ons. Hij verleidt ons met een interessant verhaal over een muziekstudio, uiteraard de vulkaan en ondertussen laat hij foto’s, filmpjes en muziekfragmenten horen op zijn iPad om het verhaal te ondersteunen. We gaan overstag. Dit willen we meemaken, een gids met iPad! Dus we stappen in de taxi van Joe en rijden langs verschillende bezienswaardigheden op het eiland.

Feeling hot, hot, hot
Allereerst maken we een stop bij het Cultureel Centrum en leren we wat over de muziek op het eiland Montserrat. Ooit heeft Beatles producer George Martin hier een bijzonder high tech opname studio neergezet; AIR Studio’s, -The ultimate getting away from it all studio-. Vele hebben hier nog een plaat (ja ze hadden toen nog LP’s) opgenomen, zoals Sting, Paul McCartny & Stevie Wonder  (ze hebben hier samen Ebony en Ivory opgenomen) Dire Strais,The Police,en een oude bekende die we nog kennen van St. Barths, Jimmy Buffet. Hij woonde hier en heeft hier het liedje ‘Vulcano’ geschreven met uitzicht op de vulkaan. Uiteraard is het liedje hier ook opgenomen.

Daarnaast komen we Arrow tegen…  een zanger die geboren is op Montserrat. De naam zegt ons zo niets, maar als we het nummer horen…. Feeling hot, hot, HOT…  -herinnert u zich deze nog, nog nog???- Wij wel!!

Helaas heeft de studio orkaan Hugo in 1989 niet overleefd en zijn er alleen nog de herinneringen. Op de site van de AIR studio’s komen we trouwens een grappige app tegen AIR Vinyl, voor wie nog eens terug verlangt naar het gekras van platen….

Plymouth, de verwoeste stad
De tocht gaat verder over het eiland, langs de Belham rivier, waar een aantal huizen en de Golf Club Montserrat compleet zijn bedolven onder het puin, modder en as van de rivier. Richting Plymouth, de hoofdstad die volledig verwoest is door een uitbarsting van de vulkaan De Soufrière in 1995. Het zuidelijke gedeelte is onbewoonbaar en verboden verklaard. We mogen nu zelfs Zone C niet in, dus we bekijken de stad vanaf een afstandje. Het is bizar om te zien wat voor kracht een vulkaan kan hebben. De hele stad ligt begraven onder lava. Er is niets meer van over. Op de site van het MVO (Montserrat Volcano Observatory) kun je de activiteit van de vulkaan bekijken.

De bevolking heeft zich na de uitbarsting ook gehalveerd. En wonen nu nog zo’n 5000 inwoners op Montserrat. De meeste die toen vertrokken zijn naar andere landen kunnen niet terug komen, omdat ze hier niets meer hebben, geen huis en geen land. De bewoners die gebleven zijn, zijn verhuisd naar de noordkant van het eiland en hebben daar een nieuw bestaan opgebouwd. Voorheen was er op dit gedeelte van het eiland niets. Dat is ook te zien aan de wegen en gebouwen die er vrij nieuw uit zien en de overheidsgebouwen die in de eerste instantie tijdelijk op de heuvel gebouwd zijn.

We weten dat alle eilanden in de Carieb, op Barbados na ontstaan zijn door vulkanen, maar hier worden we voor het eerst geconfronteerd met een recente uitbarsting en de verwoestende krachten van een vulkaan. Daar wordt je even stil van. De vulkaan rommelt overigens nog steeds en soms komt er rook en af en toe as uit.

Tenslotte drinken we nog wat vers Montserrat water uit de bronnen bij de Runaway Ghaut en rapen nog wat verse mango’s onder een boom en Joe leert ons deze te eten met 1 hand!

Aan het einde van de rit kunnen we het niet nalaten om ook even te kijken wat voor App’s Joe allemaal op de iPad heeft… Hier kunnen we nog wat van leren…! We schrijven ze op en als we een goede internet verbinding hebben zetten we ze op onze iPad/iPhone. We sluiten de dag af met een biertje aan het strand en uitzicht op Blabber.

1 reactie op “Be ready for hurricanes, season kicks off Saturday!

  1. De Bahamas lijken me ook niet echt vulkanisch.
    Succes met jullie trip en bedankt voor jullie leuke verhalen en mooie foto’s.
    Ohja, jullie lijken trouwens een aardig actief orkaan seizoen tegenmoed te gaan.
    Groet, Jack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *