Blabber is klaar voor Chantal, de eerste tropische storm

De eerste tropische storm die ‘onze kant’ op komt is een feit… and we call her Chantal. Oh la la, enchante! Chantal komt van de Kaap Verden en is nu op weg via de Atlantische oceaan naar de Caribbean (na-apster, dat deden wij een half jaar geleden al!). Al onze weerbronnen komen ineens tot leven en maken melding van deze tropische storm en het pad dat ze bewandelt.

We vragen ons af waar we het beste op Grenada kunnen liggen. De wind gaat naar het zuiden draaien dus St. Georges lijkt ons de beste optie en we blijven liggen. Al gauw blijkt dat Chantal ons vooral links laat liggen en ze stormt op Dominica en Guadeloupe af. Wij krijgen voor de storm onweer en er na veel wind. Er is een dikke 25 knopen voorspelt.

OK, we krijgen deze keer dus geen tropische storm over ons heen, maar we bereiden ons wel voor op de gevolgen van de storm; wind en onweer. De bijboot hijsen we aan dek en binden we stormvast. We checken nog een keer het anker, dat mooi klem ligt achter een rotsblok. Alles wat los ligt gaat naar binnen. We leggen wat lijnen klaar. Andere lijnen zetten we extra vast tegen geklapper. En de motor en ankerlier staan stand bye voor het geval we in een keer anker op moeten. Alles op Blabber is klaar voor de storm. Mocht er iets gebeuren dan kunnen we zo anker op en eventueel richting haven.

En dan is het wachten op de wind…. we gaan ’s middags niet meer van de boot, omdat we geen idee hebben hoe laat we de naweeën van Chantal precies kunnen verwachten… Misschien komt het te vroeg… we weten het niet en nemen geen risico. Het is wel heel bizar om mee te maken.  Alle weerkaartjes laten vlak boven ons een vette storm zien met dik 45 knopen. En hier is het praktisch windstil. De boot schommelt van links naar rechts op de golven en het is bloedje heet door het ontbreken van wind. We smelten weg….

’s Avonds krijgen we een zuchtje wind en een beetje gerommel in de verte, maar het is nog steeds niet noemenswaardig. Zou het vannacht komen dan? We besluiten niet langer te wachten en gaan naar bed. De wind en onweer blijven uit. Blabber dobbert de hele nacht prinsheerlijk achter het anker en ondervindt geen hinder van Chantal.

Het is dat we de weerkaartjes nog hebben, anders zou je denken dat er van Chantal geen sprake zou zijn! Het is wel goed om mee te maken. Je gaat nadenken over je weerbronnen en hoe je je hier (en de boot) het beste op kunt voorbereiden. Dat kan nooit geen kwaad.

Gelukkig heeft de storm totnutoe ook op de andere eilanden niet al te veel schade aangericht.

Bij deze onze weerbronnen op een rij:

O ja en een andere tip als je in Grenada ligt. Wordt lid van de Grenada Cruisers Facebook pagina. Hier delen ze niet alleen allerlei informatie en activiteiten, maar in dit geval ook de weerbronnen die men tijdens een storm raadpleegt. Altijd handig dit soort info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *