Mango’s aan boord

Mango's aan boord, een heerlijk boek van Ann Vanderhoof

Mango’s aan boord, een heerlijk boek van Ann Vanderhoof

Het is toch nog koud in Nederland… dus waarom nog niet meer heerlijke zeilverhalen lezen vanuit je leunstoel? Wij kunnen jullie het boek “Mango’s aan boord” aanbevelen. In het boek lees je meer over het zeilavontuur van Ann Vanderhoof en haar man. Twee Canadezen die nadat ze hun baan hebben opgezegd met hun 13 meter lange Receta uit Canada vertrekken om 2 jaar in de Carieb te zeilen.

Het boek leest heerlijk weg en je krijgt meteen een goede indruk van wat wij hier allemaal meemaken en aan het doen zijn. Daarnaast krijg je er ook nog een heleboel leuke Caribische recepten bij!

Ann heeft inmiddels ook een tweede boek geschreven, The Spice Necklace en ze heeft een hele leuke website: klik hier

We zijn benieuwd hoe jullie het boek vinden. Veel leesplezier!

Rumpunch, een verradelijk lokaal drankje

Onze eerste rumpunch in de Carieb

Onze eerste rumpunch in de Carieb, lekker!

Tja, als je in de Carieb bent moet je op z´n minst een Rum Punch proberen, het lokale drankje. Rum Punch komt oorspronkelijk uit India en is via de Engelsen ook in de Carieb beland. Het woord ‘Punch’ is een leenwoord uit het Hindi, ‘panch’, wat vijf betekent. De drank wordt oorspronkelijk gemaakt met vijf ingrediënten en iedere bar heeft zijn eigen recept…

Het Rumpunch recept uit het boek `Mango´s aan boord`,  van Ann Vanderhoof: 

  • I deel zuur (vers geperst limoensap)
  • 2 delen zoet (rietsuikersiroop of suikersiroop)
  • 3 delen sterk (witte rum)
  • 4 delen zwak (vruchtensap van ananas, mango, etc. of een mix van sapjes … je kunt van alles kiezen)
  • 5 druppels bitter (Angostura bitter van Trinidad) een uniek mengsel van kruiden en specerijen

Koud serveren, met veel ijs en aftoppen met versgemalen nootmuskaat van Grenada. Wij houden jullie op de hoogte van ons ‘warenonderzoek’ op de verschillende eilanden in de Carieb! Deze uit Carriacou was ieder geval heel erg lekker!

Ondertussen hebben we ook nog even uitgeklaard in Hillsborough, de hoofdstad van Carriacou. De volgende stop is PSV, onderdeel van de Grenadines.

Een race tegen de klok

Zonsondergang in Tyrell Bay, Carriacou (Grenadines)

Zonsondergang in Tyrell Bay, Carriacou (Grenadines)

Van Grenada naar Carriacou – Tyrell Bay. Het anker ging al vroeg op. We hoefden maar 30 mijl naar het volgende eiland Carriacou, onderdeel van de Grenadines. Het werd ongeveer het dubbele. In het begin hadden we geen wind en zijn we naar buiten gevaren, onder de kust vandaan zodat we wat wind zouden pakken. Later kregen we de wind recht op de kop en moesten we behoorlijk scherp aan de wind zeilen. Halverwege rekende Ben uit dat we met deze koers en snelheid niet voor donker in Tyrell Bay zouden zijn. En een vreemde haven binnen lopen in het donker dat wilde we niet, dus de motor ging aan en de koers werd recht op Tyrrel Bay af. Twee minuten voor zonsondergang dropten we het anker in een volle baai. Precies op tijd!

Grenada, Island of spice

Christopher, our  guide today

Christopher, our guide today

Een rondje Grenada – Cashew, ananas, stervrucht, sennep, mango’s, zuurzak, cocoa, kruidnagel, nootmuskaat, broodvrucht, bananen, sinasappel, mango’s, cacao, rietsuiker, papaya, sorrel, callaloo, grapefruit, cocosnoot, kalebas, laurier…. Ben ik nog wat vergeten? Vast! Christopher, onze rondleider en taxichauffeur stopte bijna bij elk stukje groen om ons te vertellen wat het was. Teveel om te onthouden, Grenada wordt niet voor niets Isle of spices genoemd.

Vandaag hebben we samen met de Waltzing Mathilda een taxibusje gehuurd  en werden we door Christopher over het eiland rondgereden, langs de highlights van het eiland. Eerst even wat we allemaal hebben gezien, daarna pak ik er een paar highlights uit. We zijn begonnen bij de Concorde  waterval. Daarna doorgereden naar een oude specerijen fabriek. Gevolgd door de nootmuskaat coöperatie in Gouyave. We hebben gelunched bij de Leapers Hill bij Sauteurs. De plaats waar de laatste Cariben(oorspronkelijke bewoners)  van de heuvel in zee zijn gesprongen om onder het juk van de Fransen uit te omen. Daarna reden we langs Lake Antoine, een groot vulkaan meer, de Grenada Chocolate Company, Belmonte Estate om chocolade te kopen, Rivers  Rum om tenslotte te eindigen in het Grand Etang National Park om de loslopende Mona aapjes te zien. Een behoorlijke lange dag met heel veel indrukken. Wil je dit ook? Dan raden we Christopher als gids zeker aan. Hij neemt de tijd, vertelt veel en laat je echt van alles zien.

Nootmuskaat verwerkingsstation Gouyave

Nootmuskaat verwerkingsstation Gouyave

Nutmeg – nootmuskaat
Grenada is na Indonesië de grootste producent van nootmuskaat. Ze zijn verantwoordelijk voor een derde van de productie wereldwijd. Daarnaast zijn ze de grootste leverancier van mace, folie in het Nederlands. Er staat nog een coöperatieve oude verwerkingsstation van nootmuskaat in het vissersplaatsje Gouyave. Hier wordt alle nootmuskaat verzameld gedroogd, gescheiden, gepeld en verscheept. Het is een picture perfect omgeving, waar jeweer 100 jaar terug gaat in de tijd en foto’s blijft schieten van de dames die daar bezig zijn de nootmuskaat te scheiden en pellen. Het roept bij mij wel jeugdherinneringen van bollen pellen op!

Alles van de nootmuskaat vrucht wordt gebruikt. Van de vrucht maken ze jam, de folie en noot worden met name in de keuken gebruikt.

 

Rivers Rum - The Crusher

Rivers Rum – The Crusher

Don’t call it rum … call it Rivers
Rum hoort bij de Caribbean en als je de kans krijgt moet je een bezoek aan een rumfabriek niet overslaan. Op Grenada staat een van de oudste rum fabrieken op het River Antoine Estate, waar ze 80.000 flessen rum per jaar maken. De rum fabriek bestaat al sinds 1785 en je waant je echt een paar eeuwen geleden als je je een weg baant door de vele suikerriet stengels. De rum wordt nog op de oude manier, met de hand gemaakt en alles oogt zeer authentiek. Ze hebben een heuse crusher die wordt aangedreven door een oude watermolen. In de crusher worden de lokale suikerrietstengels geplet, daarna wordt het vocht in een klein gootje afgevoerd naar een volgend gebouwtje waar het in grote koperen ketels wordt opgevangen en gestookt tot de juiste suikerconcentratie. Het volgende proces,  fermenteren, gebeurd in grote betonnen bakken zonder gist, gewoon in de buitenlucht. Tenslotte heb je nog het destillatie proces waar alles nog op hout gestookt wordt. Van suikerriet tot rum, een prachtig proces waarbij je van gebouwtje naar gebouwtje loopt, omgeven door oude rietstengels die overal liggen te drogen. Deze worden hergebruikt bij het stoken.

Rivers rum, ook weer mooie etiketten!

Rivers rum, ook weer mooie etiketten!

Aan het einde van de rondrit mag je het vocht dat je hebt zien ontstaan ook proeven. Ze maken hier River Antoine Royal Grenadian Rum van maar liefst 79%. Wij slaan deze vriendelijk af en gaan voor de mildere variant; rumpunch met mango smaak. Niet slecht. We nemen er eentje mee! Cheers!

From tree to bar – the Grenada Chocolate Company

The Grenada Chocolate Company, een aanrader!!!

The Grenada Chocolate Company, een aanrader!!!

Ze bestaan nog, kleine bedrijfjes die zonder winstoogmerk gewoon op een duurzame manier een goed product willen maken, met lokale producten, waarbij ze het milieu zo min mogelijk belasten. De Grenada Chocolate Company is er zo´n eentje. Vandaar ook even een aparte vermelding op onze site. Toen de taxichauffeur anex rondleider stopte voor de ´fabriek´ geloofde ik mijn ogen niet. We stopten voor een klein lief huisje, dat de fabriek blijkt te zijn. Ze geven er geen rondleidingen meer, maar voor de Waltzing Mathilda & Blabber-crew maakt Edmond, een van de oprichters, een uitzondering. Hij was net klaar met werken en wilde ons wel even door het proces van bean to bar rondleiden.

De chocolade reep wordt gemaakt waar de bonen groeien
De Grenada Chocolate Company is in 1999 opgericht door Mott Green, Doug Browne en Edmond Brown.  Ze werken samen met cacao boeren uit de buurt, die delen in de winst. Deze leveren met name de typische boon, Trinitarios, die zorgt voor de rijke en volle smaak van de dark bar. Een van de grootste leveranciers van de cacao bonen is Belmont Estate.

Ze gebruiken in de fabriek voornamelijk organische producten, geen chemicaliën e.d. tijdens het groeiproces van de boon,  zonne-energie voor de machines, ze drukken op gerecycled papier en de repen worden alleen via de schoenerbrik Tres Hombres (een professioneel zeilend vrachtschip uit Nederland)  verscheept naar Amerika en Europa. Waarbij alleen windpower wordt gebruikt! De meeste machines zijn gebaseerd op ontwerpen uit begin 1900, toen  kwaliteit nog boven kwantiteit ging. Eentje hadden ze zelfs gevonden op een oude zolder in New York. Een prachtig bedrijf.  Jammer dat we Mott Green, een van de oprichters niet in levende lijve hebben gezien. Uit de verhalen lijkt het mij een fascinerende man, met een prachtige droom (chocolade maken op het eiland Grenada, waar de bonen groeien) die is uitgekomen! Ik heb nog wel een trailer over hem kunnen vinden:

Na afloop kwam Edmond nog aanlopen met een Nib-A-Licious dark bar om te proeven. Hij weet wel hoe hij ons moet verleiden. Hemels!! Als jullie ooit een goede reep donkere chocolade willen kopen, zoek dan naar de repen van de Grenada Chocolate Company, echt een aanrader! Ze hebben maar liefst 6 varianten waar je uit kunt kiezen:

  • 60% Chocolate: sweet and rich with an intense and complex chocolate flavour
  • 71% Chocolate: strong bitter-sweet with extra fruity cocoa flavour notes
  • 82% Chocolate: Strong, dry cocoa flavour with very intense fruity notes
  • Nib-A-Licious: Crispy and delicious cocoa nibs (pieces of roasted cocoa beans) in our 60% chocolate
  • Salty-Licious: 71% chocolate with Caribbean Sea Salt! Sweet, salty and chocolaty.
  • 100% Chocolate: Pure cocoa flavour, savory and delicious, light acidic fruity notes, perfect for any chocolate recipe requiring unsweetened chocolate or to eat as a strong savory snack!

Snorkelen naar het onderwaterpark bij Moliere Bay

Moliere Bay onderwaterpark

Moliere Bay onderwaterpark

En we hoppen weer een stukje langs de kust van Grenada. Deze keer naar Moliere Bay, waar we naar Moliere Park, een beeldenpark onder water, kunnen snorkelen. Dan kunnen we tenminste echt wat zien! Je mag hier niet ankeren, dus we leggen de boten vast aan de enige twee moorings die er liggen. Dit kost ons 10 US dollars. Die US dollars moeten we nog even aan wennen. Wij dachten natuurlijk de lokale munt, EC, maar ze hebben hier de (slechte) gewoonte om je de prijzen in US dollar te geven. En dat is beduidend meer dan de lokale munteenheid.

De eerste resultaten van de onderwatercamera!

De eerste resultaten van de onderwatercamera!

Vanaf de dinghy kunnen we zo naar de beelden onder water snorkelen en kan ik eindelijk mijn onderwater camera eens goed uit proberen. Wow! De beelden zijn afgietsels van mensen. De maker van deze beelden is Jason deCaires Taylor. Met dit soort beeldenparken onder water hoopt hij de mensen weg te trekken bij het koraal. Daarnaast verspreid het koraal zich langzaam over de beelden en gaan ze over in de natuur. Een mooi gegeven en we kunnen ook nog wat moois bekijken onder water! Kijk ook eens op de site van Jason deCaires Taylor, daar staan geweldig mooie foto’s op vannog veel meer beelden die hij heeft gemaakt.

Ben voor de Vicisstudes Moliere Bay Grenada

Ben voor de Vicisstudes Moliere Bay Grenada

Naast deze prachtige beelden kunnen we ook veel tropische vissen van ons kaartje ‘to see’ wegstrepen en er lag ergens goed verscholen ook nog een kreeft. We hebben hem lekker laten liggen!

Na dit geweldige uitstapje zijn we toch maar met de boot naar St. Georges gevaren om daar voor anker te gaan.  We hebben wel drie keer geankerd voordat we tevreden waren. De eerste twee keer trokken we zo het anker los en dat kunnen we niet hebben als we morgen de hele dag en route zijn! Het anker ligt op 5 meter diepte en ligt er nu prima bij!

Moliere Bay detail opname

Moliere Bay detail opname

Moliere Bay

Moliere Bay

Morne Rouge bay, lokaal beter bekend als BBC beach

Pick Nick op BBC beach

Pick Nick op BBC beach

Vanmorgen hebben we snorkels en een nieuwe duikbril gekocht bij Budget Marine, want vanmiddaggaan we snorkelen! We hoppen met de boot een klein stukje de hoek om naar Morne Rouge Bay, een baai voor Anse Beach, het mooiste zandstrand van Grenada. De bimini hebben we laten staan en de bijboot drijft nog achter onze boot als het anker op gaat en we met een lekker vaartje om het vliegveld heen richting Morne Rouge Bay varen. Wow, dit is leuk zeilen!

Met de dinghy zijn we naar het strand gevaren, om daar samen met de Waltzing Mathilda onder de amandelbomen in de schaduw te picnicken. Wraps met een tonijnsalade. Daarna zijn we het water in gedoken met flappers, snorkel en duikbril. Helaas was er naast een paar kleine visjes niet veel te zien. Maar we hebben wel heerlijk gezwommen en voor het eerst ons anker zien liggen! (en we hadden internet 😉

Dagje St. Georges, Grenada

St. Georges Grenada, de vlaggen van onafhankelijkheidsdag hangen er nog

St. Georges Grenada, de vlaggen van onafhankelijkheidsdag hangen er nog

Wij gaan naar St. Georges, de hoofdstad van Grenada. En het beste vervoer is dan een taxi busje. In het taxibusje zit de chauffeur en zijn ‘propper’, het hulpje dat mensen naar binnen moet loodsen. We sjeesen over de weg, loopt er iemand langs de weg, dan toetert de chauffeur, mindert hij vaart, de zijdeur swiept open en de propper probeert ze naar binnen te lokken. Daarnaast helpt hij je eventueel bij het in- en uitstappen en rekent met je af als je het busje weer verlaat. Als je er uit wilt hoef je alleen maar op het chassis te kloppen, de chauffeur stopt overal, zelfs midden in de tunnel van St. Georges. Ondertussen komen er zware bassen uit de luidspeakers met muziek van de Killer, hij doet zijn naam eer aan!

Sendall tunnel, 1894

Sendall tunnel, 1894

St. Georges is een klein, levendig & relaxt stadje, met maar 35.000 inwoners. Het stadje heeft rondom heuvels, van een oude krater en vormt zich rond de grote baai die in tweeen wordt gesplitst door een berg met twee jachthavens en docks voor cruiseschepen. Boven op de berg staat het Fort St. Louis en het ziekenhuis. Op een andere berg staat de gevangenis. Toch bijzonder. In Grenada hebben de zieken en de gevangenen het mooiste uitzicht, ocean view!

De spicemarket is behoorlijk toeristisch. Wij kopen daar een gastenvlaggetje bij een man die achter zijn kraampje ligt te slapen. En als je goed om je heen kijkt zie je dat de meeste dit doen! Bij de Ocean grill met bar aan de haven halen we een Carib biertje. Er zitten twee Duitse jongens die mee varen op een cruise schip en morgen gaan ze weer richting huis. De tijd vliegt, zeggen ze. Dat vinden wij na een half jaar zeilen ook, prompt stoppen ze hun vingers in hun oren!

Een van de door orkaan Ivan verwoeste kerken

Een van de door orkaan Ivan verwoeste kerken

Orkaan Ivan heeft hier in 2004 aardig huisgehouden en naast de de nootmuskaat bomen ook de nodige kerken verwoest. Alleen de katholieke kerk is sndsdien herbouwd, zij hadden kennelijk geld.

Welcome to Grenada

Welcome to Grenada!

Welcome to Grenada!

Het was een heftig overtochtje. De windmeter gaf continu tussen de 23 en 28 knopen en tegen de ochtend zelfs 30 knopen aan. De golven waren tussen de 2 en 3 meter en natuurlijk tegen. We voeren met een gereefd grootzeil en genua en we moesten aardig hoog aan de wind varen. En de stroom zette ons ook nog eens naar het westen. Ondanks de bakken water die over het voordek stroomden, bleef onze dinghy strak liggen op het voordek. Soms lag ie alleen wat te drijven. Pas in de baai hadden we geen golven meer. De wind bleef wel staan!

Prickly Bay
We zijn in Prickly Bay gaan aan de zuidkant van Grenada liggen. In deze baai kun je perfect inklaren bij Prickly Bay marina. We hebben nog niet eerder zo’n volle baai meegemaakt. Er lagen zeker 100 zeilboten achter hun anker. Wij kozen een plekje in het begin van de baai voor een strand met palmbomen. Daar was het heerlijk rustig en konden we perfect ankeren. Het strandje bleek later wel prive strandje, maar het oog wil ook wat!

Ons anker lag op 10 meter diepte en we konden het met het blote oog nog niet zien. Het lukte ons ook niet er naar toe te zwemmen, omdat onze oren protesteerden. Dit moet maar even wachten tot de volgende heldere baai.

Inklaren
Je hebt in Prickly Bay twee marina’s. In Prickly Bay marina kunen we inklaren. Customs & immigration zitten in 1 gebouwtje met de bureautjes tegen elkaar. En toch stellen ze beiden precies dezelfde vragen! Dhuh! Ze hebben daar trouwens wel het mooiste uitzicht van de wereld, dit zal maar je werkplek zijn. Ik zou de hele dag afgeleid worden! We moeten twee formulieren invullen en daarna direct 65 EC, het lokale geld, afrekenen. Dit hebben we natuurlijk nog niet bij ons…. Dus we moeten eerst naar de bank. Op weg naar de bank komen we de Zweedse bemanning van de Aurora tegen. Zij blijken de hele nacht achter ons gevaren te hebben. Wij zijn hun voor het eerst in Tobago tegen gekomen en hebben toen voorkomen dat ze een boete moesten betalen. Nu hebben ze er voor gezorgd dat wij geen boete krijgen en hebben ons het geld geleend! Goede karma!

Meteen terug naar de douane, op tijd met betalen (voor 16.00 uur) en geen boete! We kregen een stempel, inklaringspapieren en mogen weer 30 dagen blijven. Daarna zijn we zelf geld gaan halen. Om geld te halen moeten we naar Big Fish. Uhhh, where? Big Fish blijkt een restaurant aan het water bij Spice Island marina en Budget marine. Voor het restaurant hebben ze een dinghy dock en kun je je bijbootje prima achter laten. Van hier uit zijn we langs de kant van de weg naar de bank gelopen en hebben we ons zelf daarna op een koud Caribje getrakteerd! We made it.

Op het geld van Grenada staat zelfs nootmuskaat afgebeeld

Op het geld van Grenada staat zelfs nootmuskaat afgebeeld

Betalen met Eastern Caribbean Dollars
Ze hebben hier Eastern Caribbean Dollars. Het is wel mooi want op het geld staat waar we dit allemaal kunnen gebruiken: Grenada, St. Vincent & de Grenadines, Dominica, Montserrat, Antigua, Anguilla, St. Lucia en Nevis. Voorlopig kunnen we hier dus even mee toe!

In de baai hebben ze ook een cruisersnetje, maar het blijkt verhuisd van kanaal 68 naar kanaal 66 en ze missen netcoordinators, dus het is lang niet elke dag. So be it. Wij vinden onze weg wel!