Mogen we een hulplijn inzetten?

We got NO mail!!!!

We got NO mail!!!!

Mocht je ons de afgelopen 6 weken een mailtje hebben gestuurd en je hoort maar niets, dan kan dat kloppen… Ons emailadres is zeker al 6 weken geblokkeerd (grrrrr) en we beginnen de hoop dat we het nog ongedaan krijgen een beetje op te geven….

We snappen ook niet wat er is gebeurd. Zo van de een op andere dag is onze emailaccount geblokkeerd wegens verdachte activiteiten. De enige verdachte activiteit die we op dat moment uitvoerden was een paar vakantiefoto’s naar de familie opsturen. Mag dat ook al niet meer?

We hebben dit al eens eerder een keer meegemaakt, dus we verwachten in de eerste instantie geen probleem. Door het reizen hebben we geen vast telefoonnummer, dus een sms met code op een mobiel nummer ontvangen is geen optie. We geven aan dat we een code willen ontvangen via ons tegen emailadres. Maar als we deze op willen halen wordt ons tegenadres voor het gemak ook geblokkeerd. Nu wordt het lastig…. Want hoe komen we nu aan de code?

Microsoft heeft hiervoor een oplossing bedacht. Ze sturen je een formulier met een aantal veiligheidsvragen die je in moet invullen en retourneren. Best lastig, maar het lukt omdat we gelukkig nog een schermkopie van onze inbox hebben. We weten bijna zeker dat we alles goed hebben ingevuld, maar Microsoft wil niet buigen. Ze keuren de aanvraag af en na een aantal pogingen zeggen ze doodleuk: te veel pogingen, we adviseren je een nieuwe account aan te maken.

Huh? Hebben we iets gemist? Een nieuwe account aan maken?!! Beseffen ze wel wat een email account betekent voor iemand? Je wisselt niet zo maar de eene voor de andere in na een aantal jaren gebruik. Iedereen kent ons al jaren onder dit account. Daarnaast hebben we onze bewaarde mail en prive spullen daar in staan. Hier willen we heel graag bij kunnen. Dit geven we zo maar niet op. We willen ons email account terug!

Maar hoe leg je contact met iemand bij Microsoft bij wie je je probleem aan kunt geven? Is er eigenlijk wel een (levend) persoon bij Microsoft, of worden alle antwoorden automatisch gegenereerd. Bij het klikken van de eene pagina naar de andereen het lezen van reacties op het forum lijkt het daar wel heel verdacht veel op. Ok, we doen nog een poging. We maken zoals geadviseerd een nieuw account aan met de intentie microsoft een mail te sturen hoe dit op te lossen en te voorkomen in de toekomst. Maar meteen na het aanmaken en bij het versturen van de eerste mail wordt ons account weer geblocked!!! Nu is het niet leuk meer.

We hebben geen emailaccount meer, het lukt ook niet om een nieuwe aan te maken, Microsoft geeft geen thuis… We zitten een beetje met de handen in ons Blabberhaar. Is er iemand die dit probleem (her)kent en ons kan helpen uit deze mail nachtmerrie. Zijn er naast hotmail en gmail ook andere (gratis) mogelijkheden voor het aanmaken van een emailadres? We willen gewoon weer een email account waarop we bereikbaar zijn en weer kunnen mailen.

Alle suggesties zijn welkom!

Waar gaan we morgen voetbal kijken?

Onze ankerplek achter het suikerbrood!

Onze ankerplek achter het suikerbrood!

Iles des Saintes is een beetje uitgestorven. We besluiten naar het stadje Bourgh te lopen, heuvel op, heuvel af en hopen dat er een auto voorbij komt … Helaas, misgegokt, er komt bijna geen verkeer voorbij. Pas aan de rand van het centrum stopt er een elektrisch golfkarretje en kunnen we het laatste stukje naar het centrum meerijden.

Op de mooring plek voor het stadje zijn nog 2/3 van de moorings vrij. Ook daar is alles uitgestorven. We zijn op zoek naar een plek waar we morgen voetbal kunnen kijken. Ja, de Oranje koorts begint ook op de Blabberboot te leven… Het mooie van de Franse eilanden in de Caribbean is dat ze ook voetbal minded zijn! Gaan we een eiland verder dan zitten we op Dominica en of ze daar ook het WK voetbal volgen? We nemen het risico niet en blijven in ieder geval voor de wedstrijd van morgen nog een dagje langer op Iles des Saintes liggen. Hier maken we de meeste kans om een TV te vinden waarop we morgen de wedstrijd Nederland – Spanje kunnen kijken.

In het centrum zien we in een internetcafé (L.S.M. waar je ook kunt in- en uitklaren). Er hangt een groot scherm en we zien hierop de openingsceremonie van het WK voetbal. OK, we hebben in ieder geval 1 plek gevonden die in aanmerking komt.

Maar eenmaal terug op onze ankerplek, blijkt dat we ook kunnen kijken bij het hotel Bois de Joli, dat uitkijkt op onze ankerplek en boot. De TV is net gekocht, we zien de restanten van de verpakking nog op het balkon staan. We zitten in een soort vergaderruimte met airco en hebben ook nog internet. De ideale plek om morgen voetbal te kijken. Wat gaat het worden?

Death in Paradise

Death in paradise

Death in paradise

Deshaies is een klein plaatsje, met een heuse kerkklok, die elk uur slaat! Het lijkt wel of we weer in Europa zijn. Met de dinghy gaan we naar de kant om in te klaren. Terwijl we de Pelican binnen lopen om in te klaren, lopen we tegen Paul & Monique van de Full Circle aan. Zij gaan ook net inklaren. We zijn op de Franse eilanden en daar gaat het inklaren via een computer systeem. Een eitje. Je vult je gegevens in, dit wordt uitgeprint en we betalen 4 euro. En klaar is Blabber! We zijn ingeklaard en hoeven nergens anders meer heen, dus we kunnen op zoek naar een plekje om te internetten.

We pikken in de baai voor het eerst geen gratis netwerkjes op. Op de kant kunnen we ook geen gratis netwerkjes vinden, dus dan maar naar een café met internet (ook schaars!), kunnen we meteen een Frans kopje koffie doen. We belanden bij La Croissiere en moesten daar ondanks de kop koffie ook voor het internet betalen. En fors ook! 2 euro per persoon, per uur!!! Wattt? Dat is duurder dan het kopje koffie. Belachelijk. We zijn nu al 9 maanden onderweg en hebben totnutoe nergens hoeven betalen voor internet als we er iets drinken. Wat een slechte service zeg. Als we gaan afrekenen willen ze van ons 18 euro hebben. Dacht het niet. Uiteindelijk zeggen we dat we maar met 2 personen hebben zitten internetten. Ze kunnen het toch niet controleren! We komen weg met 8 euro en dat is eigenlijk nog veels te veel. Maar later blijkt aan boord dat ik dit signaal wel kan oppakken en we hebben de code!! Dus voor 8 euro hebben wede rest van ons verblijf in Deshaies goed internet in de baai.

In het stadje zijn trouwens opnames van een komische BBC politieserie, Death in Paradise. Kennen jullie dat? Ze schijnen al in seizoen 3 te zitten. We hebben nog geprobeerd als figurant mee te doen. Paul wilde zelfs de doorgaan voor de Franse stokbrood moordenaar. Maar ze hebben helaas niemand nodig.

Voor morgen huren we samen met de Paul en Monique een autootje huren. We gaan Basse Terre verkennen. In Deshaies kun je overigens geen auto huren. Maar een vriendelijke mevrouw bij de duikschool belt voor ons iemand in een dorp verderop. De auto wordt om 17.30 afgeleverd.

Twitteren op de IsatPhone Pro satelliet telefoon

Midden op zee Twitteren!

Midden op zee Twitteren!

Tsja en als je dan eenmaal gaat beginnen met het draaien van updates, dan mag een update van onze satelliet telefoon van Inmarsat niet ontbreken in het rijtje. We hadden al een mailtje gekregen met de mededeling dat er een nieuwe versie was die er voor juni dit jaar op gezet moest worden, anders zou de telefoon niet meer naar behoren werken. Deze telefoon gebruiken we niet echt, hij is vooral bedoeld voor noodgevallen en dan met name voor als we midden op zee en buiten bereik van andere middelen zitten. Maar als we hem nodig hebben dan moet ie wel werken. Dus dit was een mooi moment om dat in orde te maken.

Ingrediënten:

 • Laptop met een goede internet verbinding
 • IsatPhone Pro met kabel naar de laptop
 • Downloads van de IsatPhone Pro website: (upgrade tooltje, nieuwe drivers en uiteraard ook de nieuwe versie)

En toen we toch eenmaal lekker bezig waren konden we het niet laten om ook de nieuwe feature Twitter aan onze satelliet telefoon te koppelen! We kunnen nu midden op de oceaan Twitteren. Hoe gaaf is dat?

Update Navionics zeekaarten

We start where the road ends!

We start where the road ends!

Op onze Raymarine E80 plotter gebruiken we zeekaarten van Navionics. Toen we deze digitale kaarten kochten kregen we er meteen een jaar gratis updaten bij. Dus na 8 maanden is het wel eens tijd voor een update. Deze kunnen we alleen draaien als we een goede stabiele internetverbinding, tijd en geduld hebben.

Goed internet hebben we wel gehad onderweg, maar het blijven gratis wi-fi verbindingen, die soms traag zijn en/of er uit kunnen klappen. En dat willen we niet als we de navigatie kaarten aan het updaten zijn. Dus een vaste verbinding is wel prettig en laten mijn ouders dat nou net hebben. Een mooi moment om alles te updaten.

Ingrediënten:

 • Cardreader
 • De kaarten van Navionics
 • Laptop en verbinding met het internet
 • Een programmaatje van Navionics om de laatste data te bemachtigen (Navionics webstore)

En daarna is het simpel. Je klikt het webstore programma aan, stopt de kaart in de cardreader en het programma doet de rest en gaat vanzelf de kaart updaten. Dat updaten duurt ongeveer een uur per kaart… En we kregen het even heel benauwd toen ie er na 75% mee stopte…. Gelukkig kregen we ook de melding dat de oude kaart nog intact was. We moesten alleen opnieuw beginnen. En het resultaat mag er zijn. Onze Navionics kaarten van de Caribbean, Zuid Amerika en zelfs van Europa (en de Azoren) zijn weer helemaal up to date! Mooi systeem!

PS Mooie slogan trouwens… “We start where the road ends” of je moet het over een waterweg hebben natuurlijk!

Hotspot aan boord

WYSIWYG ... Carib beer!

WYSIWYG … Carib beer!

Yes, we pikken weer vanaf de boot een free wifi spot op via onze Alfa antenne en laptop. Maar we willen meer…. We willen het liefst tegelijkertijd op het internet. De antenne van de iPad draagt niet zo ver en je kunt er geen externe antenne op aansluiten. Dus het is slimmer om van je laptop een hotspot te maken. De laptop haalt dan via de antenne het signaal binnen en met de iPad pak je de hotspot op en lift je mee op de verbinding via de laptop.

Op het internet kun je een gratis versie van Connectify-me downloaden, het programma waarmee je van je laptop een hotspot kunt maken. Ze hebben ook een betaalde pro versie, maar wij gaan het eerst proberen met de gratis lite versie. En het werkt!! We hebben onze eigen Blabber hotspot gemaakt en Ben kan nu binnen in de boot de krant lezen op de iPad! I love those tools!

Internet plekken met free wi-fi in Suriname

In Suriname heb je niet op veel plaatsen free wifi, vandaar dat we de plaatsen waar wij gezeten hebben even voor je op een rij zetten.

In Paramaribo

 • Hotel Krasnapolsky, bestel een consumptie, ze hebben bv. heerlijke espresso en cappucino en loop naar de balie van het hotel voor de internet code
 • Consulaire zaken, als je gaat inklaren neem dan je laptop/ipad/iphone mee. Terwijl je wacht kun je heerlijk internetten. Je hebt geen code nodig, het is een open netwerk.
 • McDonalds, wisselende snelheid en je hebt geen code nodig.
 • ’t Vad, het is niet zo snel maar je kunt er prima het laatste nieuws en mail lezen
 • Hotel Torarica, je hebt hier wel een code nodig, maar die is vast via een medewerker of hotelgast te verkrijgen (lukte ons ook).

In Domburg

 • Kun je alleen betaald internetten in het internetcafé voor 1 euro per uur op de PC. Voor iets meer dan een euro kun je ook een code voor het wifi netwerk krijgen en met je eigen laptop, iPad of iPhone werken. En ze hebben er nog een lekkere coole airco ook. Of als je er voor anker ligt kun je met de wifi code ook prima internetten vanaf je boot. Ze zijn open van 9.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur. Voor de traditionele post en postzegels kun je er ook terecht. Je kunt hier ook de post op de bus doen.
Digicel datakaart voor internet

Digicel datakaart voor internet

Via Digicel

 • En je kunt natuurlijk een datakaartje kopen bij Digicel. In de winkel kijken ze je wat verveeld aan en zeggen dat het niet goed werkt op de iPhone, maar het werkt prima en het is de enige met ontvangst in Waterland! Sterker nog, ze hebben op de hele Suriname rivier ook bereik! En het mooie van de iPhone is dat je er een hotspot van kunt maken en dus met meerdere apparaten op het internet kunt. Je kunt kaartjes krijgen voor 1,  twee weken of meer. Wij hadden aan een datakaartje van een week met 750 Mb meer dan genoeg voor checken mail, zoeken op internet en facebook en Twitter. Moet je alleen wel zorgen dat je laptop niet automatisch gaat updaten, want dat kost Mb’s!!

Vasco da Gama kijkt op ons neer

Vasco da Gama

We liggen heerlijk in de baai voor anker onder het toeziend oog van Vasco da Gama. Hij is geboren in Sines en ter ere daarvan staat er een standbeeld uitkijkend over de haven op de heuvel naast de kerk. Er zijn aan deze ankerplek geen kosten verbonden (we hebben ons netjes gemeld in de marina) en we mogen onze dinghy kosteloos in de marina leggen. Het is een klein stadje, beetje vergane glorie, veel huizen te koop of dichtgespijkerd en er is niet veel leven….

Gratis wi-fi in restaurant Sitio do Marinho (en biertjes voor 80 cent!)

Wi-fi tip van Blabber: je kunt internetten in het restaurant (biertje kost 80 cent!)  en bij de bibliotheek. Ze hebben daar zelfs 2 Nederlandse kranten!  In de marina waren ze op het moment dat wij er lagen bezig met het aanleggen van internet. Dus met een beetje geluk mag je hier straks ook gebruik van maken.

De laatste stop voor Portugal

Baiona – We liggen geweldig voor anker onder de voet van de parador Conde do Gondomar. We zijn met het bijbootje naar de kant gegaan voor een rondje wifi codes. Bij de Real club de Yates (members only, maar de ‘wacht’ was even weg en wij konden naar binnen) was het meteen bingo. Bij de cortado/cafe con leche kregen we de code van de wifi connectie. Ter plekke werkte het niet (de router moest gereset worden), maar eenmaal terug aan boord bleek het perfect te werken.

In het stadje hebben we meteen maar een nieuwe wi-fi antenne van Alfa gekocht. We hebben nu Wi-fi, het krantje en mail aan boord! Wat een luxe. Naast de wifi-antenne hebben we ook lampjes op zonnecellen gekocht die we willen gebruiken als anker licht. Een tipperline voor het anker, mochten we weer vast komen te zitten onder een kabel. En ik heb bij een copyshop wat kopieën gemaakt van de crewlist en een logboek. We kunnen er weer tegen.

Baiona is een mooie stad, Virgin da Rocca, winkeltjes, een brede boulevard, kleine straatjes en ontzettend veel ceverceria’s (maar er is pas leven na 21.00 uur!). Zelfs de prullenbakken zijn mooi!

Bij terugkomst aan boord blijken er 2 andere Contest schepen uit Nederland op de ankerplek bij te zijn gekomen. De Harmattan met Paul en de Lunde, een Contest 37 met Tom en Anneke.

Gebroken nachten…

We hebben de afgelopen 6 dagen onrustig geslapen. Voor de eerste keer ankeren brengt een bepaalde spanning met zich mee (houdt ons Rocna anker?), we horen elk geluidje en we slapen heel licht… Daarna hadden we 2 nachten last van valwinden. En afgelopen nacht dachten we in de marina aan 4 lijnen eindelijk lekker rustig te liggen en slaap in te kunnen halen, krijgen we een sterke Noord Oosten wind pal op de kop. Door de golven ligt onze boot de hele nacht enorm aan de lijnen te trekken… een haven is dus ook geen succes en we besluiten verder te gaan. Maar niet voor we de was en boodschappen hebben gedaan.

Gratis wi-fi
Ben heeft nog een prepaid simkaart voor onze GSM gehaald, zodat we in geval van nood op een Spaans nummer bereikbaar zijn. We hadden ons bijna laten verleiden ook een dongel te kopen. Maar het gaat eigenlijk heel goed met wi-fi. In elke plaats hebben we nog kunnen internetten, bijna elke taberna heeft wel een vrij wi-fi netwerk. Je moet alleen even een kopje koffie drinken en om de code vragen en dat vinden wij helemaal niet erg! Jammer genoeg zijn de netwerken vaak niet zo sterk (bewust), dus we kunnen ze niet op de boot op pikken. We zijn dus altijd ‘gedwongen’ om even naar de kant te gaan en het liefste iets te nuttigen… Gelukkig houdt mijn iPhone de wi-fi codes vast, dus ik hoef niet altijd op het terras te gaan zitten om weer mail te checken. Daarnaast kunnen we ook altijd naar de bibliotheek, daar staan PC’s met internet aansluiting die we gratis mogen gebruiken en ze hebben ook gratis wifi, waar we met de laptop of GSM op in kunnen loggen met een code waar we dan wel even om moeten vragen. Voor ons werkt het perfect zo.