Doorlopende lijn & uitklaren

Het touwmeisje

Het touwmeisje

Vandaag gaan we echt richting Grenada. Maar dan moet wel eerst de doorlopende lijn voor het grootzeil af. Met een beetje hulp van Elsa van de Sark, die heel goed (lijnen) kan masseren en wat technische hulp van de lijnenspecialist via twitter, zit de lijn eindelijk weer aan elkaar! Het lijkt allemaal zo simpel als je naar het filmpje kijkt…  maar als je het dan zelf moet doen, bij 30 graden, in de kuip… valt het allemaal niet mee. Wel weer iets om trots op te zijn. Zo langzamerhand zijn we van alle markten thuis!

De lijnenspecialist heeft ook een mooi filmpje over hoe je een doorlopende lijn moet maken op Youtube:

De volgende stap vandaag was uitklaren. We konden mooi met de dinghy naar de overkant varen. Je moet je je eerst melden bij Immigrations en daarna naar Customs. Bootpapieren en paspoorts mee. De nodige formulieren moeten worden ingevuld met carbon (ja het bestaat echt nog’. En een half uur later sta je weer buiten met een stempel in je paspoort. Free to go.

Het laatste geld hebben we in de supermarkt opgemaakt aan pakken wijn van 3 liter. Sinds Frankrijk heb ik deze niet meer gezien. Glas is nou eenmaal onhandig op een boot en vooral de witte wijn is goed te drinken. Dus ik heb weer 3 nieuwe pakken ingeslagen, daar kom ik voorlopig de Carieb wel mee door!

Daarna was het tijd om afscheid te nemen van de Sark. Zij gaan van hieruit richting het Panama kanaal en we zullen ze waarschijnlijk voor terugkomst in Nederland niet meer zien. Raar idee. We hebben het in ieder geval heel gezellig gehad. En bij het wegvaren uit de Chaguaramas baai komt de Waltzing Mathilda nog even hun nieuwe dinghy showen en ons uitzwaaien. Met een dikke 4 knopen stroom mee worden we uiteindelijk tussen de eilanden door de baai uitgespuugd! Op naar Grenada!

Onze eerste Mahi Mahi

Kadootje ... een Mahi Mahi

Kadootje … een Mahi Mahi

Chaguaramas – We wilden vandaag eigenlijk naar Grenada zeilen. Maar Jan, de eigenaar van de werf, gooit op een wel heel plezierige manier roet in het eten. Hij schenkt alle boten die in de haven liggen een mahi mahi (ook wel Dorade of Dolphin vis genoemd). Deze vis van een dikke meter gaan we delen met wel 3 boten!! Meer liggen er niet 😉

Maar voor het zo ver is ga ik eerst nog even sjoppen bij de Hi Lo met de Waltzing Mathilda en de Sark. Eigenlijk is de boot al vol, maar we horen dat het noordelijker steeds duurder wordt, dus we proberen er nog wat extra bootschappen bij te proppen. Ik heb eindelijk ook weer eens twee bekers yoghurt kunnen scoren. Van deze yoghurt kun je zelf yoghurt maken. Je moet alleen even kijken op het etiket of er actieve culturen in zitten zoals bifidus. Met deze bacterien kun je zelf weer yoghurt maken. De verhouding is ongeveer op een halve liter melk drie flinke lepels yoghurt. Deze zet je een goede dag weg et voila, nieuwe yoghurt!

Van yoghurt met Bifidus cultuur maak je weer nieuwe yoghurt

Van yoghurt met Bifidus cultuur maak je weer nieuwe yoghurt

Eenmaal terug van alle bootschappen, moest ik de boot die al vol zat wederom opnieuw indelen en volstouwen… Het zweet stond op mijn rug… En ’s avonds hadden we met een prachtige volle maan op de achtergrond, onze eerste steiger BBQ met mahi mahi, salade & patat. Samen met de Sark en de Sailmaril, een Zwitserse boot met een Noorse opstapper. Heerlijk!!! Ik hoop dat we er zelf nog heel veel gaan vangen (maar dan moeten we wel eerst ons hengeltje uitgooien).

Het is rood en vliegt door de lucht

Ik heb wat veertjes van een rode ibis uit het water geplukt!

Ik heb wat veertjes van een rode ibis uit het water geplukt!

We hebben de rode ibissen van Trinidad gezien! De Summertime crew had ons uitgenodigd om met hun mee te rijden en rond half drie werden we voor de haven opgepikt. Om half vier moet je verzamelen bij het begin van het Caroni swamp park. Daar stap je in een bootje en tuf je langzaam via de mangroven naar het gebied waar de rode ibis neerdaalt voor de nacht. Dit  doen ze rond zonsondergang.

Ondertussen vaar je langs een heleboel andere dieren. Het grappige is dat onze westerse stadse ogen deze in de eerste instantie niet zien. Wij zagen alleen maar groen, tiot de stuurman het aanwees. Zodra we gewend waren omhoog te kijken naar boa’s, crabbetjes die langs de wortels van de mangrove omhoogklimmen, attendeerde hij ons weer op iets in het water… the four eyed fish. Bizar trouwens dat je tegelijkertijd onderwater en bovenwater kunt kijken. Ik ben benieuwd wat voor beeld deze beesten na verwerking door de hersenen geprojecteerd krijgen. Het lijkt me wel makkelijk… ogen in je voor- en achterhoofd. Op deze manier mis je niks!

Daar komen ze aan... de rode ibissen!

Daar komen ze aan… de rode ibissen!

Overdag zitten de ibissen in de mangroven. Bij zonsondergang komen ze met bosjes naar een eilandje in deze swamp. Ze zitten dicht bij elkaar in de bomen en iedere vogel heeft zijn eigen vaste plekje.Tegen een uur of vijf werd ons bootje stil gelegd tussen de mangrove takken tegenover het eiland waar de ibissen neerstrijken en op het moment dat wij als echte vogelsspotters lagen te kijken naar de ibissen die met bosjes aan kwamen vliegen van alle kanten begon het te regenen. Lekker getimed! Wij stonden achterop de boot, met ons hoofd tussen de takken en konden ondanks de regen goed blijven kijken Het was zo bijzonder om te zien. Hele zwermen, van alle kanten, met honderden tegelijkertijd. Het rood van de ibissen steekt prachtig af bij het groen van de bomen. Adembenemend om naar te kijken. helaas moesten we voor het echt donker werd alweer terug naar base camp.

Wist je trouwens dat de rode ibis van nature niet rood is? Ze worden bruin-grijs geboren en de jongen zien er ook nog zo uit. Ze kleuren langzaam rood doordat ze de kleurstoffen uit het voedsel dat ze eten opnemen. Hoe ouder, hoe roder. Ze eten kikkers, krabben en kreeftachtige, waaronder garnalen. Vooral de rode krabbetjes en kreeftjes leveren de bouwstoffen voor de rode kleur.

Summertime Cocktails!

Summertime Cocktails!

Na dit bijzondere uitstapje werden we aanboord van de Summertime getracteerd op zelfgemaakte braziliaanse Caipirinha cocktail. Onze eerste cocktail! Heerlijk.

 

 

Het recept

  • 1 limoen
  • Een of twee grote theelepes suiker
  • Cachaça
  • IJsblokjes

Je maakt de cocktails een-voor-een. Squeeze de limoen en suiker. Crush de ijsbokjes. Stop alles in 1 glas en giet er 20 tot 50 ml. cachaça bij. Geniet!!

Fruit picking met de Waltzing Mathilda crew

Doubles, Trinidad streetfood

Doubles, Trinidad streetfood

We zijn een dagje met de Waltzing Mathilda crew op stap geweest en hebben heerlijk over het eiland getoerd in een echte oude trini-bak! Deze keer zijn we de dag begonnen met een broodje van de straat; Doubles, een heerlijk lokaal broodje dat vooral als ontbijt langs de kant van de weg wordt gegeten. Het broodje wordt gevuld met een saus van o.a. kikkererwten, koriander, mango, cocosnoot en pepersaus. Maar je moet er wel vroeg bij zijn, want op=op. Wij hadden het laatste broodje!

Bake & Shark op Maracas beach

Bake & Shark op Maracas beach

De eerste stop was dwars door de bergen naar Maracas beach, het populaire strand van Trinidad. Alle Trini’s gaan hier heen in het weekend. Daarnaast is het tevens het strand waar het broodje Bake & Shark vandaan komt. Drie keer raden wat we na een verfrissende duik in de hoge golven hebben gegeten?!!

Daarna zijn we via de bergen terug gereden richting het Coroni swamp, om de rode ibissen te zien met zonsondergang… Zo ver zijn we echter nooit gekomen, want we werden te veel afgeleid door alles wat we zagen… een waterval, fruitbomen… en de wegen waren zo smal en gehavend dat je nog geen 60 km per uur kon halen!

Fruit picking!

Fruit picking!

Het fruit vonden we toch wel de moeite om te stoppen. We hadden ons voorgenomen om met een kofferbak vol met fruit terug te keren…. Het resultaat:

  • 2 rough lemons
  • 2 cacoa vruchten
  • een kokosnoot
  • een papaya
  • Sinasappelen en breadfruit hebben we alleen maar op een afstandje zien hangen

De rest hing te hoog of boven een veels te diepe afgrond… maar het was een mooi dagje sightseeing & fruitpicking.

Bake & Shark, de fastfood burger van Trinidad

Broodje Bake & Shark ... before

Broodje Bake & Shark … before

We zijn in Trinidad & Tobago en een van de populaire lokale specialiteiten is Bake & Shark. Bake slaat op het holle broodje van gefrituurd deeg. En shark, tja op haai… Niet de grote Jaws haaien zoals uit de film, maar kleine haaitjes die leven op grote diepten. En het broodje wordt geserveerd met tomaten, sla, uien, komkommer, witte kool en een rijkdom aan sausjes zoals; mosterd-, knoflook-, tomatenketchup, peper- , green seasoning en Chadon Beni saus. Wat? Dit is een waanzinnig lekkere koriander saus, die ze veel gebruiken in de Caribische keuken en het is eenvoudig zelf te maken.

Broodje Bake & Shark, de lokale specialiteit in Trinidad

Broodje Bake & Shark, de lokale specialiteit in Trinidad

Ik heb op de markt en in de winkel gezocht naar koriander, om deze saus zelf te maken, maar helaas niet gevonden. Eenmaal thuis begreep ik waarom… de koriander ziet er iets anders uit en ze noemen het ook anders…. culantro of bhandhania. Het verschil is dat de koriander hier net iets meer geur en smaak heeft. Andere mooie bijnamen zijn: valse koriander, zwart benny, fitweed, duck-tong kruid, zag blad kruid, zaagtand koriander, stekelige koriander, en lange koriander. Je begrijpt dat zwarte Benny onze favoriet is!

En voor de liefhebber die zich ook eens wil wagen aan Trrrrini koken, een klein begin met de Chadon Beni chutney:

Nodig:

  • 30 blaadjes coriander (culantro)
  • 5 knoflook teentjes
  • 1 kleine hete peper
  • beetje zout naar smaak

Bereiden:

  • Was de koriander bladeren en peper, ontdoe de knoflook van de schil.
  • Doe alles in de blender. Je kunt het ook snijden.
  • Beetje zout en water er bij, blenderen maar en klaar is je Chadon Beni saus.

Heerlijk, N-Joy!

Play Mas – de fotoooooooos

Wat een feest; prachtige optocht, mooie uitdossingen, lekkere muziek, dancing, smiling, wining & drinking. Everybody was having fun! Plaatjes zeggen meer dan woorden, vandaar dat we er even een galerij met de mooiste foto’s tegen aan gooien. Ontdek de thema’s, traditionele karakters en wie is volgens jullie de winnaar?

Play Mas in Trinidad!

Let's Play Mas!!!

Let’s Play Mas!!!

Om 5 uur ging de wekker en om 6 uur stonden we klaar in carnavals tenue (oranje shirt & hoed!) voor de Maxi Taxi van Jesse, Members Only. Door alle waarschuwingen hadden we niet veel geld op zak (alleen voor eten en drinken), maar ik had deze keer wel mijn camera meegenomen. Helaas kwam ik er in de stad achter dat mijn geheugenkaart nog in de laptop zat!!! Kun je je voorstellen hoe ik me even voelde toen ik er achter kwam… grrrrr… Gelukkig mocht ik af en toe het geheugenkaartje van Elsa van de Sark lenen om wat foto’s te schieten, anders had ik helemaal geen beeldmateriaal van deze unieke once in a lifetime dag gehad.

The yachties voor members only

The yachties voor members only

De Maxi Taxi zette ons af naast de route bij een park en tribune. Hier kon je voor 80 TTS(naast de jury) zitten, maar wij wilden lekker op straat staan, meedansen en foto’s maken. Samen met de Waltzing Mathilda, Sailaway en Sark hadden we een mooi plekje in de schaduw gevonden voor het Sportsman café “members only”.

Later zijn we samen met de Sark wat meer richting centrum gelopen om wat te eten. En we zijn blijven plakken bij een groep Cubanen, die hier in het ziekenhuis werken voor twee jaar.

We willen ook naar Cuba!!

We willen ook naar Cuba!!

Zij mogen sinds januari Cuba uit voor werk, maar dan moeten ze als tegenprestatie wel de helft van hun salaris afstaan aan de regering in Cuba! Het was een gezellige club bij elkaar. Gelukkig was er nog genoeg geld over voor een flesje Carieb of Stag (lokaal bier). Deze waren overigens goed betaalbaar met 10 TTS (dat is ongeveer een euro). Er wordt uiteraard ook veel rum gedronken, we zagen dan ook hele dozen Black Label op straat liggen, the one & only in Trinidad. De Cubanen hadden uiteraard hun eigen rum mee en die hebben we ook geproefd! Heerlijk, we willen naar Cuba!!! Kan Ben eindelijk zijn Cubaanse sigaar roken!

Organisatie rond een optochtkar

Security

Security

Een groep die meedoet aan de optocht bestaat uit een enorme hoeveelheid mensen en het is een hele  organisatie rond zo’n groep. Op de t-shirtjes heb ik functies als security, bouncer (om het publiek uit de groep te verwijderen?) en verkeersregeleaar gespot.

Kar met allemaal POTTIES!!!

Kar met allemaal POTTIES!!!

Daarnaast hebben ze een aantal karren; eentje voor de wc (dan komt er een kar met allemaal potties voorbij), eentje voor de pub en een eigen kar met muziek en DJ.

This party can not done done done

Favoriete nummers tijdens de optocht zijn “25-8”,“We ‘re ready for the road” en “Just call my name, Destra”. Soms voelde je de bas door heel je lichaam dreunen. Heerlijke Soca muziek! We moeten ze nog even downloaden voor we weer verder gaan…

Iemand nog iets te drinken?

Iemand nog iets te drinken?

Traditionele carnaval karakters

Ze werken wel met thema’s, maar het is niet zoals bij ons een satirische uitbeelding van iets wat het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden. En ze houden van traditionele carnavals karakters zoals de Bookman, Batman, Baby Doll, Dame Lorraine, Fancy Indians, Duivels, Steltenlopers en de sailors, een overblijfsel uit 1880 toen de franse, Engelse en Amerikaanse marine schepen naar Trinidad kwamen. We hebben er een paar gespot.

 

Onze Cubaanse vriend "Wining on a stranger"

Onze Cubaanse vriend “Wining on a stranger”

She was wining withh a stranger

Ondertussen werd er door de mannen en vrouwen van de stoet flink op los ge-wined met het publiek!!! Wij zouden het tegen elkaar aan ‘schuren of rijden’ noemen. De vrouw staat met haar billen tegen het kruis van de man en draaien maar! Om rode oortjes van te krijgen. Winen kennen ze in Cuba ook en onze ‘Cubaanse vrienden’ stonden dan ook zeer gewillig aan het touw klaar om ze op te vangen. Hierdoor moesten Ben en ik er ook aan geloven… lachen!

"Ken je hem?", vroeg ik. Nee!!!

“Ken je hem?”, vroeg ik. Nee!!!

End of party

Om 17.00 uur werden we weer netjes door de Maxi Taxi opgehaald en bij de deur afgezet. En daarmee kwam een einde aan een super dag. We hadden nog wel langer willen blijven! Het was echt een geweldige dag. Ongelofelijk relaxed, helemaal niet druk op straat en we hebben totaal geen ongeregeldheden meegemaakt. Iedereen is super vriendelijk, nieuwsgierig en behulpzaam. We hebben geen moment het gevoel gehad dat het onveilig was. We zagen anderen met meerdere camera’s om hun nek lopen en zelfs foto’s maken met de iPad. Hoezo onveilig?

The DJ is in tha house

The DJ is in tha house!

Over bezorgdheid

Elke ochtend werden we via het marifoon netje door met name oudere en Amerikaanse cruisers voor van alles tijdens de carnaval gewaarschuwd. “Je mag niet in een rok of jurk naar de stad, want dat zou onveilig zijn. Alleen cash voor eten en drinken meenemen, verder niet te veel en zeker geen credit card of pinkaart. Neem vooral ook geen fototoestel mee, want ze slaan het apparaat uit je handen als je een foto van iemand uit de stoet wilt maken”. Ga niet op een dak staan, want de gebouwen staan op instorten etc. etc. Verder hele discussies wat de beste plek is om foto’s te maken ….

Omdat we hier net zijn en geen idee hebben wat ons te wachten staat, nemen we dit advies voor lief. Maar geloof me, het was totaal niet onveilig, er heerste een relaxte sfeer en iedereen poseerde om een foto te laten maken. Ze waren zelfs trots als je een foto wilde maken! Koninginnedag in Amsterdam is drukker! Ik denk dat deze cruisers daar helemaal niet heen moeten gaan!

We come out to play

steel pan

Are you ready for the Trinidad & Tobago steel pan?!!

Ben je in Trinidad, dan moet je ook een steel pan band gezien hebben! De steel pan is het nationale (export) product van Trinidad and Tobago. En waar kun je dan beter heen gaan als naar ‘Panorma’, de nationale wedstrijd tussen steel pan bands van Trinidad & Tobago in het Queens Park Savannah in Port of Spain. Dit jaar voor de 50 ste keer en de Blabber- crew was er bij! We werden samen met de crew van de Sark, Mathiba, Cula, Vela en Sylfer door Jessy van Members only met een taxi opgehaald en bij het park afgezet. Er was ons aangeraden i.v.m. diefstal alleen wat zakgeld mee te nemen voor een biertje, dus ik heb de iPhone en camera thuis gelaten.

Medium and Large bands

De wedstrijd zou beginnen om 19.00 uur met 10 medium bands. Een medium band bestaat uit minimaal uit 65 personen en maximaal uit 90 personen! Dat beloofd wat voor de large bands! Ze hebben voor het (gesponsoorde) optreden heel wat uit de kast getrokken. Prachtige banieren, versierde steel band stellages, sexy dames die met de vlaggen zwaaien en natuurlijk de vele drum instrumenten met een hoofdrol voor de steel pan. Het favoriete nummer van de medium bands deze avond was toch wel  het nummer ‘We come out to play’. Jammer genoeg kon ik het niet op internet vinden, maar het wordt wel als achtergrondmuziek gespeeld bij dit backstage filmpje:

Wij vonden het helemaal geweldig. De muziek, de energie… de hoeveelheid instrumenten en het het was ongelofelijk om te zien (en horen!!) hoe ze met zo’n grote groep muzikanten toch gelijk spelen. Bijzonder. We hoorden van een Trinadian dat de bands in groeptjes van 10 personen worden opgeleid en pas later met elkaar gaan spelen, als ze het nummer onder de knie hebben.

Stukje achtergrond

De steelpan komt uit de jaren ’30 en is een echt straat instrument voor de lower class. Later werd het in alle lagen geaccepteerd. Het grappige is dat vrouwen pas vanaf de jaren ’70 of ’80 op de steel pan gaan spelen. Meer over de achtergrond van de steel pan staat ook op wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Steelpan

Zelf spelen?

Ok, jullie zijn nu natuurlijk helemaal lekker gemaakt. Dus nu nog een filmpje hoe je zelf een steel pan kunt maken:

Of als je toch liever voor een digitale versie op de iPad of iPhone gaat, dan kunnen we jullie de digital steel pan in Itunes van harte aanbevelen! Klik hier voor de link naar de Digital Pan.

Have fun!

Trinidad weetjes

Ventilatoren testen bij Budget Marine ... we hebben er nog 2 nodig!

Ventilatoren testen bij Budget Marine … we hebben er nog 2 nodig!

Gisteren hebben we al kennis gemaakt met ´Fast Fred´, vandaag maken we kennis met het cruisers netje op kanaal 68. Dit is elke dag om 8 uur ’s morgens. Voor alle mededelingen, (hulp)vragen (vanmorgen ging het natuurlijk allemaal over carnaval) en zoals ze het hier heel mooi noemen free treasures! Treasures zijn spullen, diensten of trainingen die je aanbied voor andere cruisers. Het is against customs rules om als buitenlander iets te verkopen, dus je biedt het aan als free treasure of als ruilmiddel voor andere cruisers!

Kanaal 68 is tevens het algemene oproepkanaal voor cruisers. Vandaar dat niemand ons gisteren hoorde! Alle cruisers die hier in de baai liggen hebben kanaal 68 stand bye staan voor oproepen. Heb je na de oproep contact, dan ga je naar een ander kanaal om verder te kletsen.

Carnaval Madness

We liggen hier net een paar dagen voor carnaval en vallen met onze neus in de hectiek. Je schijnt van te voren van alles te moeten regelen. Een taxi naar Port of Spain valt zelf nog wel te regelen, maar je komt nooit meer terug. En daar springen locals handig op in. Zo ook Jesse van Members Only (just a name, iedereen is welkom). Suzanne van de Sailaway had al voor ons navraag gedaan of we nog met de taxi mee konden naar de parade op dinsdag. En vandaag kregen we het verlossende antwoord dat we mee kunnen! Dinsdag worden we door een taxi op het haventerrein opgepikt om 6 uur ’s morgens. Ze droppen ons bij de route van de optocht. En ’s avonds om 18.00 uur worden we door dezelfde taxi weer opgepikt. Wel zo safe. Op naar het Carnaval!

Walhalla voor bootklussen

Chaguaramas is de place to be als je nog klussen aan de boot moet doen. Er zijn een aantal havens waar je met de boot uit het water kunt en op de kant hebben ze geweldige plekken om aan je boot te werken. Op elk terrein zitten bedrijfjes, zoals de RVS man, zeilenmakerij, rigging etc. en je hebt hier een grote Budget Marine! Dat is lang geleden, Budget Marine is een beetje de George Kniest of Dekker Watersport in de Carieb.

Voor de eerste keer cruisers leesvoer op de kop getikt! Gratis!!

Voor de eerste keer cruisers leesvoer op de kop getikt! Gratis!!

En het viel ons op dat hier vele boten (vaak met een verhaal) te koop staan. Een tip voor mensen die nog geen boot hebben en ook willen gaan cruisen… Boek een ticket in je vakantie naar Trinidad en kijk daar eerst rond of er een schip naar je smaak ligt… Ze zijn vaak al cruise-klaar en de (vraag)prijzen liggen laag!

Zwoele nacht onderweg naar Trinidad

Chaguaramas Bay, Trinidad

Chaguaramas Bay, Trinidad

Tobago, Store Bay – Om 22.00 uur ging in het pikkedonker het anker van Blabber op in de Store Bay, Tobago. Ben stond op de voorpunt met een ledlichtje op zijn voorhoofd en haalde het anker op. Ik stond achter het stuurwiel om waar nodig gas bij te geven. Dankzij de goede voorbereidingen bij daglicht ging het perfect. Bij het wegvaren is Ben met een zaklantaarn op de voorpunt blijven zitten en zo hebben we toch maar mooi twee visnetjes omzeild.

Het wordt een kort tripje vergeleken bij de afstanden hiervoor, maar we pakken toch wat slaap en lopen om beurten wacht. Als systeem houden we deze keer 2 uur op 2 uur af aan. Ik begin met wachtlopen, terwijl Ben de eerste slaap probeert te pakken. En dan hebben we ook meteen het nadeel van een korte tocht te pakken… je bent nog niet moe genoeg en slaapt niet echt…. tegen de tijd dat je wegdoezelt gaat de wekker.

Het waait gelukkig lekker met 15 knopen wind en we hebben alleen de genua op gezet. De nacht is zwoel en in het begin helder met vele sterren. De maan ontbreekt. Later trekt er bewolking over, zijn de sterren weg en is het meteen echt donker. Tijdens mijn nachtwacht kreeg ik nog wel een flinke bui over mij heen. Mooie daarvan is dat het zout meteen lekker van de boot gespoeld wordt en alles lekker schoon en fris is. In de ochtend lagen we voor de groene en heuvelachtige kust van Trinidad en nam de wind af. Er stond 1 tot 2 knopen stroom langs de kust en we hebben de motor bijgezet om de vaart er een beetje in te houden, we wilden niet te laat binnen lopen.

Aankomst in Trinidad

Aankomst in Trinidad

Uiteindelijk zeilden we tussen het vaste land en eiland door richting Chaguaramas. Prachtig. Het water was vlak en het was stil. Eenmaal bij Chaguaramas was er een en al bedrijvigheid met (vissers)boten en scheepswerven. We probeerde de Nederlandse zeilboten, die hier al liggen, op te roepen, maar ze geven geen antwoord op kanaal 16. Meteen door naar het Customs dock en ingeklaard. Doordat we al ingeklaard waren in Tobago ging dit deze keer heel soepel en snel.


At your service
Fast Fred, een Amerikaan die hier een aantal maanden met zijn zeilboot Liberty in de winter ligt en alles over Trinidad weet, kwam ons op de ankerplek tegemoet varen. “Ankeren zou moeilijk worden”, zei hij. Alle ankerballen waren bezet en de plaatsen die open leken bestonden met name uit rotsgrond. Dat hadden we bij de eerste pogingen om te ankeren al ervaren. Hij kon ons wel vertellen waar de Sark lag en we zijn toen meteen naar de Tropical Marine gevaren. Hier was precies een plaatsje vrij en daar hebben we de Blabber ingeparkeerd! Later bleek dat de Sark deze plaats voor ons had gereserveerd. Toppertjes! We liggen geweldig, met stroom, water en douche, wat een luxe. En als een beetje gezonde tegenhanger van al deze positieve verhalen kunnen we melden dat de muggen terug zijn!