The end of the Los Roques Blue Cruise

De Acapella vangt ons op bij de mooring

De Acapella vangt ons op bij de mooring

De laatste etappe naar Bonaire is 45 mijl. We staan vroeg op, maar de Sylfer is ons voor en trekt als eerste het anker uit de grond. Wij volgen een half uurtje later en lopen meer dan 6 knopen op het grootzeil en de genua. De Bella Ciao gaat iets later weg en stoomt ons met een dikke 10 knopen al gauw voor bij. Uiteraard hangt onze vislijn weer uit. Het is een geweldige zeiltocht naar Bonaire

Om 12 uur zien we de contouren van Bonaire. Al gauw volgen de Willemstoren, de kite surfers, slavenhuisjes en de witte bergen (zout). Ben ziet nog de vin van een Merlijn boven het water, maar de vissen willen niet bijten… Vlak voor de mooringplek halen we de lijn teleurgesteld binnen. No fish today.

Als we aan komen op mooringplaats van Bonaire worden we door de Acapella opgeroepen op de VHF. We hebben qua ligplaats twee keuzes; naast een generator die de hele dag staat te loeien of op de binnenste rij waar we wifi hebben. De keuze is gauw gemaakt. We gaan aan de binnenkant liggen voor de Sylfer en de Acapella. De laatste boot vangt onze lijnen op bij de mooring en helpt aanleggen. Daarna worden we uitgenodigd voor Happy Hour aan boord van de Acapella. Gezellig, we gaan gewoon door! Super ontvangst!

Afsluitend Happy Hour bij de Acapella

Afsluitend Happy Hour bij de Acapella

Morgen gaan we met de boot naar de marina om water te tanken…. We hebben nog maar 15 liter water over!!

Op zoek naar het Galjoen in Aves Sotavento

De plastic flesjes markeren de weg terug door het rif!

De plastic flesjes markeren de weg terug door het rif!

Net als we willen gaan snorkelen… alweer?  Ja sorry, we gaan vandaag op expeditie. We willen op zoek naar het Galjoen dat hier buiten ooit op het rif gelopen is. Maar voor het zover is krijgen we eerst bezoek van de Guarda Costas. Drie vrij jonge knullen, waarvan de jongste met een mega geweer aan boord stapt. Oef, als ik er iets over zeg, vertelt hij enthousiast dat ik niet bang hoef te zijn. Het geweer werd immers ook gebruikt in de James Bond film! Pfew, ik voel me een stuk geruster. Not!! Maar goed hij neemt gelukkig helemaal aan de andere kant van de kuip plaats.

De mannen van de kustwacht zijn dorstig en schromen niet om om een glaasje water te vragen. Als ik ze een glas geef, hebben ze het binnen drie seconden leeg. Nog een glas misschien? Ja graag en ook die is binnen drie seconden leeg. Nog een? Ze willen uit beleefdheid eigenlijk nee zeggen, maar de dorst is groter en het ritueel herhaald zich. Daarna wordt het tijd voor serieuze zaken. Er moet een formulier ingevuld worden, maar Ben leidt hem elke keer af met allerlei vragen over favoriete Spaanse muziek, een goede vis spot, het eiland etc. … we zijn zo een half uur verder. Afsluitend vragen ze nog of we wat eten of drinken willen ‘doneren’. We geven ze een flesje rum en sigaretten en ook zij kunnen weer Fin de Semana vieren. Ze stappen in hun boot, het geweer verdwijnt in de vuilniszak en ze varen terug naarhet kustwachtstation, waar ze met 15 mannen zitten voor 45 dagen lang!

Voorpret op het voordek van de Bella Ciao

Voorpret op het voordek van de Bella Ciao

Terug naar Expeditie Galjoen
Omdat het rif veel vuurkoraal bevat (die branderige blaren veroorzaken bij aanraking), hijsen we ons allemaal in de veels te warme wetsuit, stappen in de dinghy en leggen deze achter de Bella Ciao. We varen met de Bella Ciao mee zo dicht mogelijk naar het rif in de buurt van een zeilboot wrak. Het is een geweldige trip over ondiep blauw water. We zitten op het voordek, terwijl we worden getrakteerd op vers gebakken cake van Reinhilde. Wat een goed begin van de expeditie!

DCIM100GOPROVoor het laatste stuk naar het rif pakken we de dinghy’s en plonsen vlak voor het rif te water. Er staat gelukkig bijna geen wind, waardoor de golven niet hoog zijn. En dat is maar goed ook, want ik heb al moeite genoeg om in deze branding rechtop te blijven staan, zonder met mijn kont op de koraal te belanden. Om in het diepe water te komen, waar het Galjoen ergens ten oosten van het wrak ligt moeten we dwars door de brandig en ondiep water met riffen heen. Dit is best een spannend stukje. De golven stuwen je namelijk voort en duwen je vooral in een richting waar je niet heen wilt. Het is dus belangrijk om naar het rif te zwemmen, koers te bepalen en te wachten op de golf om er dan in een rap tempo doorheen te vliegen zonder iets te raken… Je ziet niet veel door de branding… maar we zijn al gauw in het diepe water met een prachtig uitzicht op de onderwatertuin. Wow! Dit was de moeite wel waard. Alleen vinden we geen Galjoen… de stroom zet ons rap weg, dus we gaan als snel door de branding weer terug waar Reinhilde als een baken in zee op ons staat te wachten.

Filmpje door het rif:

Tijdens de terugtocht heb ik de GoPro aan en de golf me ‘pakt’ heb ik geen grip meer op een stabiele beelden…  de camera en ik schudden door de branding alle kanten op. Maar wees gerust beste lezer, we hebben iets geraakt! Het leuke is dat de camera nog iets langer doorloopt terwijl ik hem gericht houdt op Ben die net door de branding gaat. Ook hij komt heelhuids door de ondiepe branding met riffen aan alle kanten. We hebben het galjoen helaas niet gevonden, maar de expeditie was spannend! In Bonaire gaan we op zoek naar de coördinaten van het Galjoen, zodat we deze er bij kunnen plaatsen, mocht je het zelf eens willen proberen, je kunt in ieder geval zoeken op de Fransman en admiraal Jean II D’Estrees. Het is zeker de moeite waard!

Dit wrak kunnen we wel vinden!

Dit wrak kunnen we wel vinden!

Loempia’s op de Bella Ciao
Tijdens de terug rit worden we terwijl Frist de boot terug stuurt over de ondieptes door Reinhilde getrakteerd op heerlijke eigengemaakte loempia’s. Eenmaal op de ankerplek stappen wij af en halen ook het anker op om naar het volgende eilandje Islas Palmeras te zeilen op de genua. Kort maar lekker tochtje.

Laatste onderwaterfoto uit Sotavento!

Laatste onderwaterfoto uit Sotavento!

Boobies en een Flamingo

Wat doet ie nou?

Wat doet ie nou?

We pakken ’s morgens eerst de dinghy om nog een keer bij de Red Footed Boobies (Roodpoot Gent) te kijken. Een stelletje nieuwsgierige vogels die totaal niet bang zijn voor mensen in een klein drijvend bootje. Ze kwetteren wat af als we langs varen. Op het strand spotten we zelfs 1 Flamingo, maar die moet niets van ons hebben en vliegt snel weg als we een poging doen hem op de camera vastleggen.

Daarna gaan we anker op en pakken we dezelfde track weer terug als w gekomen zijn. We zeilen wederom op de gennaker naar Aves de Sotavento en droppen ons anker in de Mangrove Bay, om de hoek van het station van de Guarda Costas.

Tja en dan begint het een beetje een herhaling van zetten te worden…. Snorkelen, borrelen bij de Sylfer en de laatste Barracuda moten verwerkt tot Curry. De vis begint (nu drie dagen oud) wat te ruiken… ik ben benieuwd of ik ooit nog vis kan kopen bij een viskraam in Nederland, we zijn zo verwend en gewend aan verse vis!

Next stop Aves Barlevento, het vogeleiland

Op de gennaker

Op de gennaker

We verlaten Los Roques, het gaat veels te snel, ondanks dat we er nu al langer liggen dan vorig jaar. Het is warm en er staat weinig tot geen wind. Toch doen we een poging tot zeilen met de gennaker. Dat is lang geleden! Maar het zeil staat snel en we gaan vooruit. Jammer genoeg niet snel genoeg. De tocht is 34 mijl en we lopen nog geen 3 knopen, op deze manier komen we in het donker aan en dat is met al die ondieptes en onnauwkeurige kaart (vooral hier op Barlevento) niet wenselijk. Dus de motor gaat aan…. we bergen het mooie oranje gele zeil op. Gelukkig hebben we de foto’s nog 😉

Bij Aves Barlevento lopen we om het puntje heen en laten het anker vallen op de ankerplaats bij Isla Sur. We wisten nog van vorig jaar dat de Navionics kaart hier niet helemaal klopt. Dus we pakken de track van vorig jaar er weer bij en volgen deze naar de ankerplaats die toch echt op 5 meter diepte water ligt en niet op het land, zoals Navionics laat zien!

Eerst maar een duik in het water en snorkelen om de zweterige en plakkerige warmte van ons lijf te spoelen. Het rif is niet heel bijzonder, maar het heldere water en de vissen zijn het wel. Het levert prachtige foto’s op. Worden jullie er al gek van?!!

De borrel is deze avond aan boord van de Bella Ciao op het voordek, of beter gezegd in de hangmat/trapeze. Heerlijk luchtig met mooi uitzicht op de mangrove bossen. Als de muggen ons komen plagen, gaan we gauw terug naar de Blabberboot. We hangen de horren op en gaan binnen zitten om te genieten van een (verse) Barracuda Curry. Zooooo lekkahhh!

Alweer het laatste eilandje op Los Roques

Barracuda numero 2!

Barracuda numero 2!

Muggen!!! De wind is weggevallen. Het is zowaar bewolkt in het blauwe paradijs. Aan de hemel  zien we net als tijdens onze overtocht naar Blanquilla een zwarte streep met een klein slurfje er onder. Deze blijft gelukkig uit onze buurt! We gaan anker op en zeilen voor het lapje (op de genua) naar Albert Key, het laatste eilandje (voor ons) in Los Roques. De vislijn hangt weer uit.

Barracuda aan de haak
BEET!!!! Barracuda numero dos! Hij meet ongeveer 70 cm, een mooi maatje met hele scherpe tandjes. Ik maak hem schoon op het achterdek. Wow! De Tupperware doos zit weer vol met 6 dikke moten Barracuda vlees en het hele achterdek ligt vol met schubben. Heerlijk, vanavond borrel op de Blabberboot!

De Bella Ciao loopt als eerste het eilandje aan en meet gemiddeld 2.40 onder de boot. Wij pakken de iets diepere route naar de ankerplek voor Albert Key en eyeballen ons weer een weg tussen de ondieptes door. Er is verder niemand op de ankerplek en we liggen met drie Nederlandse schepen gebroederlijk naast elkaar.

Smullen!

Smullen!

Worteltaart
Frits heeft weer een mooi rifje ontdekt dat we zeker niet mogen missen, maar ik heb net een worteltaart in de oven staan en we moeten deze snorkeltocht overslaan. Dit wordt later goed gemaakt met een prachtige wandeling op het verlaten eilandje waar voornamelijk boobies en pelikanen leven.

 

Recept worteltaart met kokos

Ingrediënten:

  • 250 gr wortels, 10 gr boter, 2 eieren, 150 gr suiker, 50 ml zonnebloemolie, 125 gr zelfrijzend bakmeel (en als je dat niet hebt bloem + bakpoeder > 1 theelepel bakpoeder op 100 gr bloem), 75  gr kokos en eventueel toevoegen 40 gr rozijn en 60 gr noten.

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 190 gr.
  • Schil en rasp de wortels. Smelt de boter. Klop de eieren en de suiker luchtig.
  • Meng olie, zelfrijzend bakmeel, kokos, rozijnen, noten boter en wortel door het ei/suiker mengsel. Schenk alles in de vorm en laat ongeveer een half uur in de oven staan.

Broer Konijn zou er jaloers op zijn!

Verse voorraden
Het gaat trouwens goed met de voorraden. Ik heb qua groente nog aubergine, wortels, tomaat, komkommer en citroenen in 3 soorten / maten. In de bilge (koele plek onder in de boot) liggen nog aardappels, pompoenen, uien en geelwortel (kurkuma > krijg je van die gele vingers van).

Alleen is het water hard gegaan (door al het snorkelen). De watertank is leeg! Gelukkig hebben we nog ongeveer 100 liter water in jerrycans en kunnen we het net redden tot Bonaire.

Recept Ceviche van vers gevangen Barracuda

Ingrediënten:

  • Verse Barracuda in stukjes gesneden, zwarte peper, rood pepertje, tomaatje , uitje, voor de liefhebber wat zeezout en sesamzaadjes.

Bereidingswijze:

  • Snijdt de Barracuda in kleine stukjes. Pers de limoen uit en voeg dit toe aan de stukjes Barracuda. Voeg het uitje een peper toe. Zet dit ongeveer 1,5 uur in de koelkast, zodat de limoen de vis ‘gaart’. Voeg als de vis gaar is een klein rood pepertje, tomaatje, zeezout en sesamzaadjes toe.

Voor anker in de Carenero baai

Onze ankerplek

Onze ankerplek

We hoppen weer een eilandje verder naar Carenero. De doorgang naar de baai is smal. We moeten vooral oost houden en onze ogen goed gebruiken. Maar het valt mee, we komen niet onder de 6 meter op de diepte meter. De baai is geweldig en ook weer populair bij de Venezolaanse motorboten, er liggen o.a. 3 Grand Banks. Ze hebben allemaal een witte vlag in top. We gaan maar niet vragen waar die voor is. Voor hetzelfde geldt is de vlag een aanduiding dat je voor het park betaald hebt en we willen niemand wakker maken! Op de kant zien we een hele stapel vuilniszakken. Er is hier zowaar een soort ophaaldienst van vuil. Goede zaak, maar om het park een beetje te ontzien, bewaren we onze zakken wel tot Bonaire.

De onderwatertuin bij Carenero

De onderwatertuin bij Carenero

Voor de ingang aan de oostkant kunnen we geweldig snorkelen. Het water is super helder en we snorkelen zo langs de prachtige onderwatertuin. De terugweg pakken we een shortcut over ondiep koraal en langs grote Barracuda’s.

De shortcut!

De shortcut!

De shortcut was iets te ondiep voor moi. Ik schraap met mijn been over een stuk koraal en haal mijn bovenbeen open. het koraal is hard kan ik je vertellen. Terug op de boot ontsmet ik het snel met Betadine. Het lijkt niet ernstig, het voelt vooral branderig, net zoals bij een flinke schaafwond.

Uitzicht Restaurant

Uitzicht Restaurant

Daarna pakken we de dinghy naar het vissersdorp op Carenero. we parkeren de dinghy op het strand en lopen verder langs het water. aan het einde komen we uit bij een soort restaurantje, waar je helaas alleen wat kunt eten. Wij hadden onze zinnen op iets te drinken gezet. Het ziet er allemaal zeer verzorgd uit en de nodige religieuze uitingen ontbreken niet bij de vissers. Ze zijn gek op Maria!

Maria

Maria

Religieuze uitingen bij de vissers

Religieuze uitingen bij de vissers

Terug op de boot gaan Frits en Ben nog even vissen met de dinghy en ze komen terug met een kleine zandhapper aan de haak. Daar kunnen we helaas geen Ceviche van maken!

BEET! Helaas niet eetbaar...

BEET! Helaas niet eetbaar…

Vergeet niet terug te scrollen

HOLA!Hola!!!

We liggen inmiddels al weer een paar dagen te drijven achter een mooring op Bonaire en hebben een poging gedaan onze tocht naar de eilanden van Venezuela (Blanquilla, Los Roques en Aves) op de site te zetten. Het goede nieuws: het is gedeeltelijk gelukt! Minder goed nieuws: we zijn nog niet bij! Het is zo veel, we hebben zeker nog een middagje nodig om alle teksten en foto’s er op te zetten… Maar dan hebben jullie ook wat 😉

Vergeet vooral niet terug te scrollen tot Grenada. We hebben namelijk in de stukken over de tocht naar Blanquilla en daarna ook foto’s toegevoegd. Dat lukt via de SSB helaas niet. Vandaar dat we zenu  pas hebben toegevoegd.

Helaas hebben we ook nog mailproblemen en werken onze mailadressen (hotmail en live) nog steeds niet. Dus als je een berichtje wilt achterlaten, wat we heel leuk vinden, doe dit dan op de site, deze krijgen we gelukkig wel binnen! We hopen het probleem zo snel mogelijk op te lossen, maar het is helaas zeer hardnekkig. We laten het zeker weten als het zo ver is, want dan gaat de vlag uit!

Veel leesplezier! De Blabbers

Coupe Crasqui

Volgende klant?!!

Volgende klant?!!

Wie wil er nou niet zo geknipt worden?!!

Tijdens de strandwandeling hebben we een paar mooie plaatjes geschoten. Woorden zijn niet nodig. Gewoon lekker kijken.

Strand Crasqui (2) Strand Crasqui

En als toegift vandaag nog twee foto’s van een restaurant cq. slaapplek op Crasqui. Eten vanuit een hangmat?

Eten in de hangmat?

Eten in de hangmat?

Achter het restaurant hangt een skelet. Van wat? Geen idee maar het is slim opgehangen…
Walvisskelet

In de schaduw van de bimini van Crasqui naar Sarqui

Gevonden: een sanddollar

Gevonden: een sanddollar

Om naar het volgende eilandje te zeilen moeten we weer over de ondiepte van gisteren heen. We pakken de iPad met Navionics er bij. Via de aankomst track varen we dezelfde route weer terug. Toch blijft het retespannend om weer over de ondiepte te varen. Vooral omdat het water zo ontiegelijk helder is. We kunnen de bodem en hersenkoraal net even iets te goed zien. Voeg daaraan toe dat we weten dat niet alle gebieden in deze omgeving goed in kaart zijn gebracht. En dan snap je waarom dit voor ons inspannende momentjes zijn.

Eenmaal over de ondiepte hebben we een prachtige relaxte zeiltocht van wel 10 mijl (!!!) naar het volgende kleine eilandje Sarqui. We varen op de genua en dat is genoeg. Gelukkig maar, want we zijn vergeten de achterflap van de bimini weg te halen. Dus we kunnen het grootzeil niet eens gebruiken, ook al zouden we het willen. Wel zo lekker want nu zitten we tijdens het zeilen lekker in de schaduw van de bimini.

Kerstboompjes onder water

Kerstboompjes onder water

Kerstboompjes onder water
Op de ankerplaats ligt een Venezolaans vissersbootje met 5 man bemanning die allemaal liggen te slapen. Later volgt er nog een Franse zeilboot. Verder is het een verlaten eilandje met een klein roze zout meertje en drijfzand. Om ons heen zwemmen de schildpadden. We duiken zo vanaf de boot de achtertuin in. Daar worden we tijdens de snorkeltocht getrakteerd op een glibberende wolk van kleine (niet prikkende) kwalletjes. Het zijn er zoveel dat we niets kunnen zien! Iets verder op krijgen we het zicht terug, vinden we een sanddollar en zien we vooral allemaal leuke kleine kerstboompjes in verschillende kleuren en parasolletjes… leuk contrast met de parasolletjes op verlaten eilandjes boven water!

Het roze meertje op Sarqui

Het roze meertje op Sarqui

Terwijl wij de laatste rumpunch opdrinken en een wrap eten for dinner gaan de vissers aan het werk. Ze komen pas de volgende morgen terug! Een werkdag van ongeveer 12 uur!

Op naar het volgende eilandje in Los Roques: Crasqui

Whoeheeee een tonijntje!!

Whoeheeee een tonijntje!!

We zeilen langs het hoofdeiland naar het Crasqui. Een heerlijk tochtje. Als we de ondiepe stukken naderen hebben we BEET! Een klein tonijntje. Yes, die lusten we rauw. Eenmaal binnengehaald en aan boord springt ie van de lijn, spartelt zich een weg naar de rand van de boot en dreigen we hem te verliezen. No way!!! Beiden drukken we de vis op het dek om hem zo snel mogelijk uit zijn lijden te verlossen. Daarna fileer ik hem terwijl Ben de boot tussen de eerste ondieptes manoeuvreert. Ik ben net klaar als we het ondiepe stuk vlak voor de ankerplek naderen. De diepgang is hier tussen de twee en drie meter en het stikt van de grote bollen hersenkoraal. We weten dat de kaart niet overal klopt, dus we moeten op zoek naar het diepste stuk en gebruiken daarbij vooral onze ogen om de ondieptes en grote bollen hersenkoraal te omzeilen. We hebben de dieptemeter niet onder de 2.70 meter gezien. Pffff. Blij dat we daar weer doorheen zijn! Op Crasqui zijn twee ankerplekken langs het hagel witte strand. De Noordelijke ankerplek is populair bij de Venezolaanse motorboten en  de kite school. Wij pakken de zuidelijke ankerplek waar het iets rustiger is.

Een blauwe papegaaivis met vlekken!
Tijdens de middag snorkel trip word ik verrast door een Midnight Parrotfish die tussen een aantal regenboog papegaaivissen zwemt. Wow, wat een mooi beest! Hemelsblauw, met een paar vlekken en een flinke overbijt, net als de stoplicht papegaaivis. We hebben nu al drie soorten papegaaivissen gespot: de Regenboog papegaaivis, Stoplicht papegaaivis (veranderd 3 keer van uiterlijk) en nu dus de Midnight Papegaaivis. Nu nog de grote blauwe papegaaivis en dan is ons lijstje compleet.

Happy Hour met een amuse van verse tonijn
Tegen happy Hour hebben we samen met de Sylfer en Bella Ciao aan boord van de Blabberboot een Sundowner (zelfgemaakte rumpunch volgens ‘Mango aan boord’ boek/recept) en een amuse van rauwe tonijn met avocado. Smullen!

Amuse van verse tonijn en avocado

Amuse van verse tonijn en avocado

Recept Amuse met verse tonijn en avocado

Ingrediënten:

  • Rauwe tonijn, 2 avocado’s, 8 eetlepels mayonaise, wasabi, vers gemalen zwarte peper en 2 eetlepels (wasabi)sesamzaadjes

Bereidingswijze:

  • Snijd de tonijn en avocado in kleine blokjes. Meng de wasabi met mayonaise en peperm(les op: wasabi is HOT HOT HOT!). Leg eerst de blokjes rauwe tonijn in een glas. Leg daar de avocado boven op. Maak het af met de wasabisaus en de (wasabi) sesamzaadjes