Colombia: coffee tour op Finca Don Eduardo

De koffieboon!

De koffieboon!

De Finca Don Eduardo, een koffieboerderij, ligt maar 10 minuten bij The Plantation House vandaan. We worden op sleeptouw genomen door Mister Don Eduardo himself. Sinds 6,5 jaar de eigenaar van The Plantation House en de finca. Hij heet eigenlijk Tim, maar dat klinkt niet voor een Colombiaanse Finca!

Don Eduardo, alias Tim

Don Eduardo, alias Tim

We volgen een klein zandpaadje en staan dan bovenaan de heuvel met uitzicht op de finca en het landschap er om heen. Het uitzicht is fenomenaal. De finca ligt iets verder naar beneden. We dalen verder af. Alles op de boerderij wordt organisch verbouwd. En er staan alleen maar traditionele koffieplanten. Je kunt deze herkennen aan:

  • de grote; ze zijn veel hoger
  • de afstand tussen de planten; deze is twee meter
  • de schaduw; ze kunnen niet tegen de zon
De verschillende stadia van een koffieboon

De verschillende stadia van een koffieboon

No blended koffie

De koffiebonen op deze finca worden niet gemengd met koffiebonen van andere finca’s, zoals gebruikelijk in Colombia. De meeste koffie uit Colombia is nl. een blend, zodat ze altijd de smaak kunnen garanderen en aan de vraag kunnen voldoen. Op de finca krijgen we verder uitleg over hoe men koffie verbouwd. Daarmee zal ik jullie niet vervelen, het proces is makkelijk terug te vinden op het internet. Wat ik wel leuk vind om te vertellen is, dat er om de koffieboon en wit suikerlaagje zit. Dit wassen ze er, tijdens het proces om tot een goede koffieboon te komen, af met water. Het ‘afval water’ wordt gebruikt om een soort Vino de Cafe van te maken. Het smaakt naar Baileys en het is zeker een aanrader na het eten bij een kopje koffie!

Aan de voet van de finca is ook een bamboebos, de heuvel staat verder vol met ananas, kruiden en koeien voor de melk. Ze hopen in de toekomst ook hun eigen (organisvhe) mest te produceren.

Beste 'Tinto' ever

Beste ‘Tinto’ ever

Alle zintuigen worden geprikkeld op de finca

Het bezoek aan de finca is een feest voor onze zintuigen. Het uitzicht is prachtig. De lucht voelt fijn en schoon na alle uitlaatgassen van Bogota. We horen alleen maar vogeltjes. En de ter plekke gebrande koffie ruikt heerlijk. We eindigen het bezoek met een kop vers gezette koffie van diezelfde gebrande bonen! Verser dan vers. Een smaakexplosie en de beste tinto zo ver.

De plannen van deze finca zijn mooi. Ze hebben alleen nog wat meer aanlooptijd nodig om voldoende te produceren en dan kunnen ze ook verkopen via internet. De plannen voor een website liggen al klaar.

We eindigen met een laatste tip van Don Eduardo, alias Tim:

“The biggest bang for your cup of coffee: stop de koffie in de vriezer. Hierdoor behoudt het langer zijn smaak!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *