De ankerplaats in Cartagena

Vanaf de ankerplaats zicht op Boca Grande

Vanaf de ankerplaats zicht op Boca Grande & de marine

We hebben tijdens de voorbereidingen lang getwijfeld: gaan we naar Santa Marta of Cartagena de Indias? Beiden plaatsen met de boot aan doen is te kostbaar. We zijn namelijk verplicht om in Colombia per district in- en uit te klaren. Willen we beiden plaatsen aan doen, dan betalen we dubbele kosten. Dus we moeten een keuze maken: Santa Marta of Cartagena de Indias. En dan kunnen we nog kiezen tussen liggen in de marina of liggen op de ankerplaats voor de marina. Tijdens de voorbereidingen lezen we op verschillende blogs dat de ankerplaats in Cartagena niet zo fijn is. Het water moet er vreselijk smerig zijn (er komt o.a. een rivier op uit) en de kadavers komen langs je boot drijven. Niet echt een plezant vooruitzicht. Daarnaast kan er harde wind staan, waardoor je soms zeiknat bij de kant aan komt.

Cartagena de Indias
Na lang wikken & wegen kiezen we voor Cartagena de Indias en daar hebben we geen moment spijt van! We weten natuurlijk niet hoe het is om hier in het najaar (oktober/november) te liggen, maar in deze tijd is het geweldig. Ok, we liggen op diep water (10 meter) en het is inderdaad niet mooi helder blauw. Dus zwemmen stellen we uit tot later. Maar kadavers of ander vuil hebben we nog niet voorbij zien drijven. ’s Morgens is het meestal rustig qua wind (en dus erg warm!), de ibissen vliegen voorbij en in de loop van de middag staat er een klein briesje. Aan het einde van de dag vliegen de ibissen weer langs onze boot, terug naar hun slaapplek.

Zonder problemen naar de kant
We dinghy’en zonder problemen, tegenwind of golven van- en naar de kant. Nat zijn we nog niet echt geworden. We hebben alleen maar last van een lekke dinghy, maar daar kan Cartagena de Indias of de ankerplaats niets aan doen. Harde wind of zware regenbuien hebben we nog niet mee gemaakt. Sterker nog we hebben tot nu toe helemaal geen regen!

De nadelen van de ankerplaats
En dan komen we meteen bij een nadeel uit. Er zit hier enorm veel stof in de lucht. De boot en het dek worden enorm smerig. Alles zit onder het stof! Maar omdat we voor de dinghydock betalen bij Club Nautico, mogen we ook gratis water halen en daarmee spuiten we regelmatig de boot schoon. Andere nadeel is dat niet iedere water taxi rustig langs onze boot komt varen. Vooral in het weekend is het erg druk en liggen we behoorlijk te klotsen op de golven. Maar de meeste houden wel rekening met de boten die hier voor anker liggen. Zeker als we vriendelijk tegen ze blijven zwaaien!

Tussen twee (schier)eilanden in
De ligplaats is best wel bijzonder. We liggen vrij rustig op een binnenwater tussen het schiereiland Boca Grande en het eiland Manga. Op Boca Grande zit de marine. Er liggen veel marineschepen en soms een duikboot. Op Manga zit de container terminal, de grootste van Colombia. Een zeer efficiënte terminal. Op elk moment van de dag ligt er wel een enorm schip en per minuut gaat er een container omhoog of omlaag. Is de boot klaar, dan komt de volgende alweer aflossen. Het komt bijna niet voor dat er niet gewerkt wordt. De vrachtwagens rijden af & aan.

En het grote voordeel is natuurlijk dat we zo de oude binnenstad in lopen. Wij vinden Cartagena de Indias een goede uitvalsbasis om Colombia te ontdekken. De voordelen wegen tot nu toe vele malen zwaarder dan de nadelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *