De voorraad kasten en banken gaan op de kop

Vroegûhhh, toen ik nog ‘gewoon’ in een huis woonde, trok ik een keukenkastje open, et voilà daar stond de hele voorraad. Nu hebben we het eten & drinken in ontzettend veel verschillende kasten, banken, ruimtes onder de vloer, hoekjes & gaatjes weg gestouwd. Het werd hoog tijd dat ik alles eens een keer naar boven haalde op zoek naar verlopen data!

Hier ben ik de hele ochtend mee bezig. Maar ik moet zeggen het resultaat valt me mee. Op een enkel cakemeelpak, een paar pakken pannenkoekenmeel, wat bolle crackers en muesli die tegen de datum aanzit, na ben ik niet al te gekke dingen tegen gekomen. Wel lag de hele boot overhoop, omdat alle vloeren, banken en kasten open moesten. En dat met 30+ graden, het zweet liep in straaltjes langs mijn rug.

Opbergen zoals thuis
Het afgelopen jaar heb ik verschillende strategieën voor het opbergen bedacht. Eerst alles van hetzelfde bij elkaar. Dus een kast vol met pasta’s, rijst en dat soort dingen. Maar dat bleek niet te werken, want als ik macaroni ging maken, moesten er 3 banken open om alle ingrediënten te verzamelen. Geloof me, midden op zee of tijdens het zeilen is het niet handig om de kussens er af te halen, het luik met een hand open te houden en met de andere hand de ingrediënten te pakken, die je dan ook weer vast met houden, anders gaan ze aan de rol… dat moest anders.

De volgende opbergstrategie
Bij de volgende strategie had ik bedacht dat het misschien handig was de verschillende ingrediënten van een gerecht bij elkaar op te bergen. Dus in dit geval alles voor het maken van macaroni bij elkaar. Dit was succesvol. Maar ik begon wel dingen te vergeten en het raakte over tijd… (ondanks dat ik alles opschreef in een ‘terug-vind-schriftje!). Daar heb ik nu een kastje voor: spullen die over tijd of bijna over tijd zijn. Oftewel: DEZE MOETEN OP!! Dit kastje is de laatste strategie….

Hoe doen jullie dat?
En zo blijf ik op zoek naar de handigste manier van opbergen. Ik ben benieuwd hoe andere zeilboten deze uitdaging te lijf gaan. Hoe bergen jullie je spullen op? Op datum? Op product? Op gerecht? Of is er nog een andere manier die voor mij ook het overwegen waard is? Laat het me weten. Ik leer graag!

Is einde houdbaarheidsdatum, wel het einde?
Het is wel apart om te merken dat je naarmate je langer op reis bent, minder onder de indruk bent van een houdbaarheidsdatum. Natuurlijk proef ik altijd eerst als iets over datum blijkt (alleen bij melkproducten laat ik de proefsessie aan mij voorbij gaan), maar negen van de tien keer is het prima te eten. De houdbaarheidsdatum is immers een datum tot wanneer de fabrikant een smaak kan garanderen. Dat wil nog niet zeggen dat het daarna niet meer te eten is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *