Door The Gap naar Crawl Cay, Bocas Del Toro

The Gap ziet er boven water minder gevaarlijk uit dan het klinkt

The Gap ziet er boven water minder gevaarlijk uit dan het klinkt

Het is een mooie dag voor een vervolgtocht door ‘The Gap’. Het weer blijft droog, zon en bewolking wisselen elkaar af. Er staat geen wind, dus het wordt weer een dagje motoren. Daarom laten we de bimini hangen, blijven we nog een beetje beschermd tegen de felle zon tijdens het varen. En … ik durf het bijna niet te zeggen, maar de was laten we ook hangen op het voordek. Kan het lekker drogen tijdens het varen. Ik ben bang dat we met vooral de laatste actie onze reputatie als zeilers om zeep hebben geholpen. Voor alles een eerste keer…

Ok terug naar ‘The Gap’. Klinkt wel spannend vinden jullie niet? De ‘Gap’ is een smalle doorgang van Bahia Honda tussen Bastimentos en Cayo Nancy door. We hebben hiervan nog geen track in OpnCPN, dus vandaag gaan we de track zelf maken! Een historische dag 🙂

We worden gevolgd!

We worden gevolgd!

Mobiele eenheid

We halen het anker op en zetten koers richting de doorgang. De laptop, tablet en plotter staan aan:

  • Op de plotter hebben we de kaarten van Navionics
  • Op de tablet staan de kaarten uit Google Earth stand bye
  • Op de laptop gebruiken we de digitale kaarten van Eric Bauhaus

Aangekomen bij de doorgang ga ik naar binnen achter de laptop. Ben stuurt en kijkt mee op de tablet. ‘El Pirata Rudy’ en SY Sylfer volgen ons op de voet. De doorgang is net een slootje. Links en rechts een oever met groen. Vlak water. Er zijjn geen kleurverschillen te onderscheiden. We volgen in de eerste instantie de route (stippellijn in de kaart) van Bauhaus, maar dat is wel erg dicht bij de linkeroever en volgens Google Earth moeten we ook meer naar het midden. We sturen van de Bauhaus stippellijn af. Dat is beter. Met deze correctie komen we niet onder de 4 meter water onder de kiel en is ‘The Gap” een eitje!

Eenmaal door The Gap hebben we nog een uitdaging vandaag. Tussen de vele mangrove eilandjes en ondieptes door naar Crawl Cay, onze eindbestemming. Met het oog kunnen we de kleurverschillen (ondieptes) nog steeds niet goed zien, een groot verschil met de San Blas eilanden. Het water is hier te zanderig door de vele mangrove. We varen voornamelijk op de kaarten en die van Google Earth blijken akelig goed te kloppen. De combi met Bauhaus (voor de diepte) is perfect. We manoeuvreren overal probleemloos tussendoor en laten ons anker vallen voor Crawl Cay. Het is druk op de ankerplaats, er ligt zowaar 1 andere boot voor anker, de Enchantress uit Schotland.

Crawl CayCrawl Cay is een klein eilandje, met een paar eco huisjes, een wc met puts en een bar/restaurant. Het wordt dagelijks bezocht door snelle taxibootjes met toeristen, die na 16 uur weer richting hun verblijfplaats gaan. Er zijn verschillende ondiepe plekken om te snorkelen. Ik pak de witte bal en snorkel vanaf de boot naar de ondiepe linkerkant van het eiland. Het water is helder. Ik heb nog niet eerder zoveel zeekomkommers verspreidt over de bodem gezien: zwarte, bruine met stippen, witte. Bijzonder.

Crawl CayTerug op de boot hoor ik iets zoomen… Wat? Zoeken… Zoeken… Ee vliegt iets ‘zoemends’ in de lucht. Het is een drone. Wahatttt? Er hangt een DRONE boven onze boot. Wow kicken! Die beelden moeten we hebben. Goede reden voor een ‘Sundowner’ bij de bar aan het water, terwijl we de man achter de drone zoeken. Victor is snel gevonden. Hij beloofd wat beelden op te sturen. We wisselen kaartjes uit. Tegen zonsondergang is de bar leeg en we gaan retour boot, terwijl de papegaaien over ons heen fladderen richting Macca bite op Bastimentos.

PS Mocht je de track door The Gap willen hebben, stuur ons dan een berichtje en we sturen je de track die je in OpenCPN kunt laden z.s.m. toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *