Een filmavondje in de schoolbanken van de UNA op Curaçao

Samen met de Bella Ciao crew en hun vriendin Curaçaose vriendin Ini, gaan we naar de Film “Motherland, a genetic journey”. De film wordt uitgezonden op de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) en na afloopis er een discussie over de film.

We all want to know our roots and homeland
de film gaat over de zoektocht van drie Afrikaanse/Caribische personen, Beaulie, Mark en Jacqueline uit Engeland die op zoek gaan naar hun roots in Afrika. Om te achterhalen waar hun voorouders maar liefst 11 generaties terug vandaan kwamen wordt DNA materiaal gebruikt. Met dit materiaal kunnen ze zeggen waar iemand ongeveer vandaan komt. Bij een persoon, Beaula, hebben ze zelfs een perfecte match en kunnen ze tot hun eigen verbazing ook precies zeggen waar haar voorouders vandaan kwamen. Ze blijkt van het eiland Bioko voor de kust van Afrika te komen. We volgen haar in de film als ze terug gaat naar haar land van herkomst.

Hij is als een geit tussen de kamelen
In de film volgen we ook mark. Hij heeft meer pech. Ze volgen namelijk eerst zijn vaderlijn en die laat zien dat hij uit Europa komt, waarschijnlijk Moskou. Het gezicht dat hij bij deze boodschap laat zien is hilarisch. “I am black, how is this possible?” Het trieste van deze mededeling is dat hiermee wordt bevestigd dat blanke Europeanen seksuele contacten onderhielden met vrouwelijke slaven. Daarna zoeken ze ook langs zijn moederlijn en komen ze uit in Niger, bij de Kanuri stam. Ook hij wordt gevolgd tijdens zijn bezoek aan zijn land van herkomst.

Tenslotte was er ook nog Jacqueline. Zij kwam oorspronkelijk uit Jamaica. En gaat op bezoek bij de plantage waar haar voorouders hebben gewoond. Wij vinden het een boeiende en pure film. Op youtube staat de hele documentaire:

What will the journey bring
Na afloop was er op de UNA ook een discussie in het Papiaments. In hoofdlijnen vroeg men zich af of terugkijken wel zinnig was, het gaat immers om het nu en waar je heen gaat. Daarnaast brengen deze zoektochten niet altijd wat je er van verwacht en kunnen ze op een teleurstelling uit lopen. En tenslotte was er ook nog de vraag of DNA wel de juiste zoekmiddelen zijn. Een bijzondere film/documentaire, die genoeg vragen op roept. Ik kan me voorstellen dat mensen op zoek gaan naar hun roots. Maar het moet je leven nu niet te veel beïnvloeden, het gaat immers om wat je er nu van maakt.

We sluiten af met een pakkende quote uit de film:
“If you know where home is, that’s enough. You don’t have to be there”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *