Een jaar onder weg: Top 10 apparaten aan boord

We zijn in de terugblik mood. Gisteren hadden we het nog over onze Top 10 hoogtepunten, deze keer nemen we de apparaten die ons een groot plezier bezorgen aan boord eens onder de loep. Hier volgt ons lijstje met top 10 apparaten aan boord (in willekeurige volgorde):

 1. AIS (Automatic Identification System)
  Met onze AIS kunnen we zenden & ontvangen. Elk groot (en klein) schip op zee ziet ons aankomen op een afstand van 10 tot 15 mijl. En wij krijgen een seintje als een schip ons nadert. Het mooie is dat we het afgelopen jaar meerdere malen hebben ervaren dat grote schepen hun koers verleggen en op gepaste afstand om ons heen varen. Dit geeft toch wel een ontzettend veilig gevoel, met name tijdens de nachtelijke tochten. Nu alleen de vissersbootjes nog!
 2. SSB (Single Side Band)
  Met deze kwebbel ‘breakie breakie’ box onderhouden we onze sociale contacten  met andere schepen, dichtbij maar ook op grote afstand. Dit is leuk als je langere afstanden zeilt en midden op zee bent. Maar we gebruiken het niet alleen voor de sociale babbel. We delen ook zeilervaringen, het weer en je kunt elkaar helpen bij technische  en/of medische problemen. Dat laatste hebben we gelukkig nooit meegemaakt. Daarnaast kunnen we met de SSB overal het weer binnen halen, de positie en mailtjes versturen en de website updaten. Dus naast leuk ook ontzettend handig. Het blijft voor ons heel bijzonder dat we dit allemaal midden op de grote oceaan kunnen doen.
 3. Windpilot, sturen zonder handjes
  Een machtig mooi apparaat dat ons het stuurwerk uit handen neemt. Vooral erg fijn op lange afstanden. Het apparaat zit achter op de spiegel van de Blabberboot en stuurt op de wind. Tijdens de Atlantische oversteek van 16 dagen heeft de windpilot alles gestuurd en hebben we het apparaat haast niet hoeven corrigeren. En dat bij een voor de windse koers. Een waardevol bemanningslid! Het werkt altijd, kost niets (geen eten, drinken of energie) en hij heeft altijd een goed humeur!
 4. De iPad
  Tja, dat we hier zoveel plezier aan zouden beleven hadden we van tevoren niet bedacht. We navigeren er op. Met name bij het naar binnen lopen in een haven pakken we altijd even de iPad erbij, omdat je zo lekker snel kunt in- en uitzoomen. Dat gaat bij onze plotter een stukje langzamer. Maar we kijken ook films, luisteren podcasts, lezen e-boeken en pdf’s (artikelen). We nemen de iPad makkelijk mee naar de kant. Als we daar een (gratis) wi-fi verbinding hebben, bekijken we via een van de vele weer app’s het weer, naderende hurricanes en we gebruiken het uiteraard ook voor het lezen van de krant, de mail, skype en social media. Alles in 1 apparaat. Zo makkelijk!
 5. De watergekoelde koelkast
  We hebben een koelkast die koelt d.m.v. buitenwater. Hierdoor hebben we geen ventilator die (nog meer) warmte de kajuit in slingert (geloof me het is er vaak 32 graden en dat is warm zat). De koelkast is enorm zuinig, ons eten blijft lang goed en het is een geweldige traktatie als je een koud biertje/wijntje op je eigen boot kunt drinken!
 6. WiFi antenne van Alfa
  Internet is voor ons bijna een basis levensbehoefte. Handig bij het plannen van de volgende tocht en we zoeken regelmatig iets op over het land of de plaatsen waar we heen gaan. Daarnaast is het heerlijk als we altijd en overal onze mail kunnen lezen. Het is dus handig om open netwerkjes met de wifi antenne op te pikken en daarvoor is een extra sterke en lange antenne toch wel handig. Wij hebben in Spanje op de valreep nog een Alfa Network antenne aangeschaft met een long range USB adapter en deze voldoet uitstekend. Op menig ankerplek pikken we gratis netwerkjes op. Op deze manier houden we de internetkosten toch een beetje in bedwang.
 7. Zonnepanelen
  Wat is die zonne-energie toch geweldig! Het afgelopen half jaar hebben we niet meer in een haven gelegen, dus een de stekker in het stopcontact is er niet meer bij, en we hebben nog nooit een tekort aan energie gehad! De panelen laden als een dolle. Gelukkig hebben we hier in de Tropen ook bijna altijd zon! Via het controle paneel kunnen we alles monitoren. En totnutoe hebben we altijd voldoende stroom.
 8. Lampjes op zonne-energie
  Twee soorten lampjes op zonne-energie verdienen een plaatsje in deze top 10.
  1. De lampjes van Ikea. Een van de beste aankopen! Overdag leg je de batterij in de zon om op te laden en ’s avonds hebben we licht! We laten dit lampje tijdens de nacht ook altijd branden, zodat we altijd goed zichtbaar zijn en in geval bij nood meteen licht in de kuip hebben.
  2. En de andere lampen zijn de tuinverlichtingslampjes. Deze hebben we achterop onze boot bevestigd, zodat we wederom op de ankerplek goed zichtbaar zijn. En we kunnen als we ’s avonds terugkeren naar de boot in het donker ook altijd goed onze boot terug vinden. Nu alleen nog een lampje op de preekstoel!
 9. De Plotter
  De plotter is een stroomvreter, vandaar dat we voornamelijk alleen aan hebben staan op oversteken, drukke vaarwegen en bij het aanlopen van land. Het projecteert de schepen die we opvangen via de AIS, we kunnen de stroming en getijde bekijken en je kunt klikken op de haven gegevens. Nou zijn die laatste dingen geen verdienste van de plotter, maar eerder van de Navionics kaarten, maar het een gaat niet zonder het ander en het is bijzonder handig. En je kunt de plotter goed aflezen in de zon, dat heeft de iPad dan weer niet…
 10. De draadloze elektrische pomp voor de bijboot
  Zo handig. Het scheelt een hoop pompen met de voet en dat vinden wij helemaal niet erg in deze tropische hitte. We moeten alleen zorgen dat ie opgeladen is en dan pompt ie zonder gemak onze bijboot op. Daarnaast kunnen we hem ook gebruiken om onze boot leeg te laten lopen. Wat een gemak!

En zo hebben we weer een mooi lijstje geproduceerd. Zijn jullie nog ergens benieuwd naar?