Een weerpraatje…. Hurricane Matthew!

Trouble is on it's way... Hurricane Matthew!

Trouble is on it’s way… Hurricane Matthew!

We zijn Nederlanders en we zeilen. Ja en? Dat betekent een weerpraatje op het blog! En in Amerika zitten we er niet om verlegen. Er gebeurt altijd wel iets tijdens het hurricane seizoen. Zo kwamen er al twee grote stormen voorbij, Colin & Hermine. Kregen we te maken met drie heatwaves. En nu hebben we voor het eerst sinds tijden HERFST!!! Het weer is plotseling omgeslagen. Als een blad aan de boom. De thermometer is van de een op andere dag 15 graden gedaald. Ok, voor Nederlandse begrippen is 20 graden nog steeds warm, maar wij hebben het met ons zorgvuldig opgebouwde Caribische bloed KOUD. De singlet, korte broek en flip flops zijn verruild voor een lange broek, trui & sokken. We zitten voor het eerst binnen met ontbijt en avondeten. En slapen inmiddels onder een dekbed! Herfst dus, een fenomeen dat we sinds ons vertrek uit Nederland niet meer hebben meegemaakt. Het was hier altijd zomer! Voor ons hoog tijd om weer af te zakken naar het zuiden, op zoek naar de zon en warmte.

Het weer slaat om, oostenwind

Als we net terug zijn op de boot, draait de wind en komt deze plotseling uit het oosten. We liggen niet langer beschut en aan lager wal. Volgens onze gastheer zeer ongebruikelijk. Golven bouwen zich in noodtempo op. De wind duwt ons tegen de steiger. Ik spring te water met een lijn en breng al zwemmend de lijnen om de palen. Daarna trekt Ben de boot van de kant. We liggen niet langer tegen de steiger te drukken, maar stuiteren inmiddels als gekken. Er zit maar een ding op. Verkassen en voor anker. Weg van onze comfortabele steiger. We laten het anker zakken in Snug Harbour, een beschutte ankerplaats om de hoek. Daar wachten we op beter weer. Dat duurt drie dagen.

In de ban van Hurricane Matthew

Eenmaal terug aan onze vertrouwde steiger dient zich de volgende weeruitdaging zich aan: Hurricane Matthew. Hij zit nog ver weg, maar houdt ons dagelijks bezig. De hele Caribbean heeft er last van. Deze slechtweer troublemaker begint in de Bovenwindse Eilanden en verplaatst zich daarna oostelijk en zeer ongebruikelijk richting de ABC. Een eilandengroep die meestal vrij blijft van hurricanes. Met ingehouden adem volgen we wat hij doet. Hij gaat bovenlangs. Gelukkig, pffff en adem uit. Matthew geeft niet op en heeft zijn zinnen gezet op het Noorden. Hij maakt een slinger naar het Noorden en binnen no time groeit hij uit tot een Categorie 5 hurricane. Sinds Felix in 2007 zijn ze zo sterk niet meer geweest! Een brok geweld op de Caribische zee met heel veel wind & regen. Hij stevent op dit moment af op Jamaica, Haiti, Cuba en de Bahama’s. Wat de hurricane daarna met Florida en de oostkust van Amerika gaat doen is nog niet bekend. Het is te vroeg om dat te voorspellen. Wel zijn er een aantal scenario’s. In het ergste geval gaat hij over land of langs de kust en krijgen wij flinke windstoten en regen. De andere scenario’s zijn dat de storm afzwaaid richting zee. Fingers crossed de komende dagen. Deze storm is namelijk van een heel ander kaliber dan de tropische stormen Colin en Hermine die we eerder op bezoek kregen. We hebben het hier over een categorie 4 Hurricane met windstoten boven de 200 km per uur! Een ding is in ieder geval zeker, we krijgen wind en regen! Dat betekent overstromingen, golven en erosie aan de stranden aan de kust. We gaan op zoek naar een plekje in een marina. Daarna zien we wel weer. Tot zover ons weerpraatje vandaag.┬áJe maakt wat mee op een zeilboot in Amerika!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *