Faro a Colon, de laatste rustplaats van Christoffel Colombus

De indrukwekkende Faro a Colon. Rechts van het mausoleum staat de achtergelaten pausmobiel.

Ante mis ojos, la isla Española, la más hermosa tierra que ojos humanos jamás hayan visto*”, aldus Columbus in 1492 toen hij voor het eerst land in zicht zag tijdens zijn oversteek op zoek maar de Nieuwe Wereld (lees India). We staan aan de voet van de Faro a Colon in Santo Dominigo. Het is de laatste rustplaats van de Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus en het ligt ten oosten van de Rivier Ozama, waar de eerste Spaanse nederzetting ooit werd gebouwd.

We mogen naar binnen!

Tja, en wat moeten we nou zeggen van zo’n groot grijs & grauw gebouw? Het stond op ons to-see lijstje, al was het alleen maar omdat hier een van de grootste zeevaarders en ontdekkingsreizigers ligt. Het is zeker indrukwekkend en absoluut de moeite waard. Maar het is ook een monster van een gebouw. Het heeft nog het meeste weg van een mausoleum. Het is me vooral een raadsel waarom ze het een vuurtoren noemen. Misschien vanwege de lichten die als een baken over de hele Caribbean hadden moeten schijnen? Qua vorm heeft het nog het meeste weg van een groot liggend kruis. Op de zijkant van het enorme gebouw staan alle landen die Columbus ooit heeft ontdekt. En dat zijn er best veel. Daar zijn wij maar amateurs bij!

Hier achter in de tombe ons zou Columbus dan moeten liggen…

Maar waar liggen de laatste resten van Colombus nou echt?

Binnen in dit mausoleum, zoals ze in de DR beweren? Of toch in Spanje? Er is behoorlijk wat afgezeuld met zijn laatste resten. Hij is in ieder geval gestorven in Valladolid, Spanje. Daarna werd hij overgebracht naar Sevilla. Colombus wilde graag begraven worden in de Nieuwe wereld en is later over gebracht naar het door hem gestichte Santo Domingo in Hispaniola, nu de Dominicaanse Republiek. Toen Spanje zijn macht daar verloor is Colombus overgebracht naar Cuba en toen ze daar ook de macht verloren terug verscheept naar Spanje… Zou het zo kunnen zijn dat er ergens iemand in de tijd de boel heeft ‘verwisseld’? In Spanje hebben ze de resten getest en bleek het DNA verdacht veel te lijken op het DNA van zijn broer Diego, die ook in Spanje begraven ligt. Zouden ze destijds de verkeerde resten hebben verscheept? Niemand weet het, zolang de DR geen DNA onderzoek toe staat. Anyway, toch een mooi gegeven dat niemand precies weet waar de resten van Colombus liggen en dat zowel de door hem ontdekte Nieuwe Wereld als ook de Oude Wereld waar hij vandaan kwam zijn laatste resten claimen. Blijven beide werelden zijn tot in de eeuwigheid verbonden door de man die op het kruispunt heeft gestaan van beide werelden. Lees meer in dit artikel over de laatste resten van Colombus.

In ‘de buik’ van Faro a Colon

Achtergrond van de Faro a Cólon

De Faro a Colón werd al veel eerder ontworpen door een Schot, maar het duurde tot 1986 voor ze met de bouw begonnen. En het werd pas voltooid in 1992, precies 500 jaar na de ontdekking van de Nieuwe Wereld. Zelfs de Paus was er bij en zijn achtergelaten ‘pausmobiel’ (nu krijgen we toch serieus last van een Popie Jopie Joop momentje) staat nog steeds voor het imposante gebouw. Op het dak staan enorme laserstralen in de vorm van een kruis. Het was de bedoeling dat deze in de hele Caribbean, het gebied dat door Colombus ontdekt werd, te zien zou zijn. Helaas is dat niet echt gelukt en zorgt het er voornamelijk voor dat de naastgelegen gebieden zonder stroom komen te zitten en dat terwijl energie toch al zo schaars is in dit land. Over de totale kosten van het gebouw wordt vooral gezwegen, maar ze schatten ergens rond de 70 miljoen USD.

*Voor mijn ogen het eiland Hispaniola, het mooiste land dat het menselijk oog ooit heeft gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *