Voor de eerste keer Freediving op Aves Barlovento

Na een heerlijke nachtrust neemt Frits, onze verkenner, ons mee op snorkelexpeditie naar een rif om het eiland heen. We gooien het anker uit op mooi helder water en duiken vanaf de dinghy zo de onderwaterwereld in. Naarmate we naar het westen varen lijkt het water met de dag helderder te worden. Wat we als eerste te zien krijgen is een bodem die lijkt bezaaid met watten. Zo mooi. Vandaar zwemmen we naar een prachtig rif, met prachtig koraal, sponzen en ontzettend veel (grote) tropische vissen.

Freediving op Aves Barlovento
Ik heb een interessant artikel over freediving gelezen in het juli nummer van de Caribbean Compass (gratis krant boordevol artikelen over de Caribbean & zeilen). Een sport die onder andere wordt beoefend door de Hollander Leo Hoogenboom die op Bonaire woont. Hij duikt samen met zijn vrouw tot wel 100 feet diep en er komt geen perslucht aan te pas. Alles wat ze gebruiken zijn extra grote flappers, een duikbril en snorkel. En toch maakt zijn vrouw de mooiste onder water foto’s. Dit lijkt ons wel wat en ik heb vandaag eens geprobeerd wat meer naar beneden te duiken om de vissen dichterbij of van onderen te fotograferen. Ik oefen o.a. op de papegaaivis, die toch wat schuw zijn en snel weg zwemmen. En een French Angelvis, deze is na een paar pogingen aardig gelukt. En ik heb zelfs een filmpje kunnen maken van een porcupine. Meestal zitten deze onder een steen en zie je alleen hun brede bek met daarboven de grote ogen die je nauwlettend in de gaten houden.

Dit freediven smaakt naar meer. Het is zo relaxt en vergt haast geen voorbereiding. Je pakt je flappers, duikbril, snorkel en dinghy en duikt te water. Alhoewel de meeste vissen er toch anders over denken, deze schrikken zich elke keer rot als je op ooghoogte met ze komt… Het artikel over freediving kun je ook online lezen via www.caribbeancompass.com.

Het is vandaag trouwens wat drukker geworden in de baai en er liggen nu naast de 4 Hollandse boten ook een Belg, een Fransman en 3 Venezolaanse motorboten. We liggen nu zo’n 58 mijl van Bonaire. Morgen gaan we naar Aves de Sotavento, een eiland 13 mijl verderop. Daarna hebben we nog zo’n 45 mijl te gaan naar Bonaire.

1 reactie op “Voor de eerste keer Freediving op Aves Barlovento

  1. Pingback: Op naar de Caraïben… | Bootjesgek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *