From tree to bar – the Grenada Chocolate Company

The Grenada Chocolate Company, een aanrader!!!

The Grenada Chocolate Company, een aanrader!!!

Ze bestaan nog, kleine bedrijfjes die zonder winstoogmerk gewoon op een duurzame manier een goed product willen maken, met lokale producten, waarbij ze het milieu zo min mogelijk belasten. De Grenada Chocolate Company is er zo´n eentje. Vandaar ook even een aparte vermelding op onze site. Toen de taxichauffeur anex rondleider stopte voor de ´fabriek´ geloofde ik mijn ogen niet. We stopten voor een klein lief huisje, dat de fabriek blijkt te zijn. Ze geven er geen rondleidingen meer, maar voor de Waltzing Mathilda & Blabber-crew maakt Edmond, een van de oprichters, een uitzondering. Hij was net klaar met werken en wilde ons wel even door het proces van bean to bar rondleiden.

De chocolade reep wordt gemaakt waar de bonen groeien
De Grenada Chocolate Company is in 1999 opgericht door Mott Green, Doug Browne en Edmond Brown.  Ze werken samen met cacao boeren uit de buurt, die delen in de winst. Deze leveren met name de typische boon, Trinitarios, die zorgt voor de rijke en volle smaak van de dark bar. Een van de grootste leveranciers van de cacao bonen is Belmont Estate.

Ze gebruiken in de fabriek voornamelijk organische producten, geen chemicaliën e.d. tijdens het groeiproces van de boon,  zonne-energie voor de machines, ze drukken op gerecycled papier en de repen worden alleen via de schoenerbrik Tres Hombres (een professioneel zeilend vrachtschip uit Nederland)  verscheept naar Amerika en Europa. Waarbij alleen windpower wordt gebruikt! De meeste machines zijn gebaseerd op ontwerpen uit begin 1900, toen  kwaliteit nog boven kwantiteit ging. Eentje hadden ze zelfs gevonden op een oude zolder in New York. Een prachtig bedrijf.  Jammer dat we Mott Green, een van de oprichters niet in levende lijve hebben gezien. Uit de verhalen lijkt het mij een fascinerende man, met een prachtige droom (chocolade maken op het eiland Grenada, waar de bonen groeien) die is uitgekomen! Ik heb nog wel een trailer over hem kunnen vinden:

Na afloop kwam Edmond nog aanlopen met een Nib-A-Licious dark bar om te proeven. Hij weet wel hoe hij ons moet verleiden. Hemels!! Als jullie ooit een goede reep donkere chocolade willen kopen, zoek dan naar de repen van de Grenada Chocolate Company, echt een aanrader! Ze hebben maar liefst 6 varianten waar je uit kunt kiezen:

  • 60% Chocolate: sweet and rich with an intense and complex chocolate flavour
  • 71% Chocolate: strong bitter-sweet with extra fruity cocoa flavour notes
  • 82% Chocolate: Strong, dry cocoa flavour with very intense fruity notes
  • Nib-A-Licious: Crispy and delicious cocoa nibs (pieces of roasted cocoa beans) in our 60% chocolate
  • Salty-Licious: 71% chocolate with Caribbean Sea Salt! Sweet, salty and chocolaty.
  • 100% Chocolate: Pure cocoa flavour, savory and delicious, light acidic fruity notes, perfect for any chocolate recipe requiring unsweetened chocolate or to eat as a strong savory snack!