Geocaching

Wat ga je doen als je in Nedeland bent, je motto “Collect moments, not things” is, je niet meer gewend bent om binnen op de bank te zitten en je graag iets leuks wilt doen met je neefjes en nichtje? Geocachen!! Watttt? Juist ja, schatzoeken met coordinaten. Wereldwijd hebben mensen geocaches (geo = aarde en cacher = verstoppen ) verstopt. Een hobby die zich buiten afspeelt en ergens begin 2000 is ontstaan.

Got it!

Got it!

Wat heb je nodig? Het is eigenlijk heel makkelijk:

  • Download de Geochache app of maak via de website Geocaching je eigen profiel aan.
  • Log in en zoek op caches in de buurt.
  • Pik er eentje uit die je leuk vindt (er staat altijd een uitleg, moeilijkheidsgraad en de grootte van de cache bij).
  • En dan ga je lopen… met je mobiel steeds dichter naar dat groene puntje toe.
  • Als je in de buurt van de cache bent krijg je een melding dat je kunt beginnen met zoeken.
  • Als je de cache gevonden hebt maak je deze open, schrijf je je naam in het logboek en leg je alles weer terug zoals je het gevonden hebt.
  • Op de app log je in op de cache, geef je aan dat je hem gevonden hebt en laat je een persoonlijke boodschap/opmerking achter.
Natte voeten tijdens onze zoektocht!

Natte voeten tijdens onze zoektocht!

Zo hebben wij de afgelopen tijd schatten gezocht in Heerlen & omgeving, Olst-Wije, Eefde en Zutphen. Het is spannend, we zijn lekker buiten en we komen nog eens ergens. Het leuke van de caches is dat er altijd wel een verhaaltje bij staat, een soort wetenswaardigheidje over de buurt, het gebouw of b.v. het natuurgebied waar de cache ligt. Mooiste compliment dat we tijdens het cachen kregen was “dit ken ik helemaal niet, het is eigenlijk best mooi hier”. Zo wisten wij bijvoorbeeld niet dat Heerlen een van de eerste nederzettingen van de Romeinen was en daarnaast werden we verrast met een aantal mooie graffiti muurschilderingen en bijzondere natuur gebieden. Een cache kan zich overal bevinden. In een natuurgebied, op een pleintje in de binnenstad (hilarisch als je terug kijkt hoe wij met een mobieltje en de camera op selfie stand onder de zitting van een bankje zochten naar een piepkleine cache, terwijl er ‘dreuzels’ op de bank zitten), onder een oude boom of molen, bij een druk station (lastige plaats met veel ‘dreuzels’), in een woonwijk of zelfs in de voortuin van iemand. Met die laatste hadden we toch wel een beetje moeite. Terwijl wij de hele voortuin aan het doorspitten waren, stonden ze binnen de afwas te doen…

Archie de Travel bug, op zoek naar een eiland

Archie de Travel bug, op zoek naar een eiland

Wat zit er in de cache?
De caches zijn er van micro tot XL formaat. Soms zitten er kleine kadootjes in (een ongeschreven wet is dat als je er eentje mee neemt, je er ook weer eentje terug legt), of een leuke opdracht, of de cache is zo klein dat er alleen maar een logboekje in past. Heel bijzonder was, dat we tijdens een van de eerste caches in de buurt van Olst-Wije een travelbug vonden! Een travelbug is een schat die graag wil reizen van cache naar cache. Er hangt een code aan, en als je op het internet inlogt met de code zie je wat het is, wat de opdracht is en wat voor reis deze al gemaakt heeft. Onze travelbug heet ‘Archie’, komt uit Griekenland en wil graag reizen van eiland naar eiland. Drie keer raden waar hij nu naar toe gaat?

Kun je dit zelf ook maken?
Ja hoor. Je kunt een eigen cache maken (handig is als je wel eerst ervaring op doet), een travelbug aanvragen en zelfs een travelbug sticker laten ontwikkelen die je op je auto of boot kunt plakken. Andere kunnen dan op deze code inloggen en een boodschap achterlaten.

Geocache taal

  • Newbie – dat waren wij, tot we de eerste cache vonden
  • Dreuzels – mensen die niets van geocaching af weten en het schatzoeken ophouden door nietsvermoedend in de buurt van een cache te staan/zitten.
  • FTF – find the first
  • TFTC – thanks for the cache
  • En zo zijn er nog veel meer, kijk maar op deze pagina over geokletsing

Geocachen is gewoon een hele leuke hobby, die niets kost, een hoop plezier oplevert en alleen een beetje inspanning vraagt. Het is er in allerlei gradaties & uitdagingen, dus voor jong en oud en je kunt het wereldwijd beoefenen. Wij gaan zeker ook op zoek naar caches, als we straks weer terug zijn op de Blabberboot.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *