En dan nu het toefje slagroom op de taart die Bogota eet; een Graffiti tour! Er is zo veel Graffiti in de straten van Bogota dat ik niet weer waar ik het zoeken moet. Ik word gek! Zoveel straatkunst. We krijgen de kans om tegen een kleine vergoeding mee te lopen met de 2,5 uur durende Graffiti tour die om tien uur start op het plein Parque de los perodistas bij de koepel. Onze gids is Ray Garcia. Ray is geboren in Colombia en heeft een aantal jaar in Amerika gestudeerd, dus spreekt perfect Engels. Hij weet waanzinnig veel van de verschillende soorten straatkunst, kent de kunstenaars en ook de context. Hij heeft veel contact met de straatartiesten en is het nu ook zelf aan het leren. Hij moet er tijdens de tour hard aan trekken, want de groep wordt tijdens de rondleiding groter en groter. Het is net zwaan kleef aan.
Allereerst een klein stukje geschiedenis. Graffiti is booming in Bogota. Zeker sinds de laatste 5 jaar. Daarvoor moesten de Graffiteros in het donker onder bruggen hun kunsten vertonen. De dood van de 16 jarige graffiti artiest Diego, in de rug neergeschoten door de politie en Justin Bieber die na een optreden in Bogota onder een brug onder politie begeleiding een muurschildering heeft gemaakt, hebben hier verandering in gebracht. De Graffiteros dachten waarom krijgt Bieber bescherming en wij niet? Sindsdien heeft de politie zich terug getrokken en wordt het gedoogd. Mits je maar niet op publieke gebouwen (gas, water e.d.) en overheidsgebouwen schildert. Ze kunnen nu zelfs overdag schilderen. Wat makkelijker werken is omdat de verf ’s nachts veel dikker is, waardoor het minder makkelijk verft/spuit.
Tijdens de wandeltocht zien we zoveel en maken we een enorme berg foto’s, die we lang niet allemaal op de site kwijt kunnen. Dus we maken een keuze uit een aantal straat artiesten, soorten werk en thema’s, zodat het voor jullie ook nog een beetje te behappen is. Tenslotte pakken we er nog een paar van onze favorieten uit.
We zien tijdens de Graffiti tour heel veel verschillende soorten straatkunst
De straatkust bestaat niet alleen uit muurschilderingen. We zien ook maskers, beelden, stickers, (tegel)kunst, stencilkunst, tekeningen in acryl en met spuitbus en letters… Hier een klein overzichtje…
De afbeeldingen vertellen verschillende verhalen
Soms is het dood ordinaire reclame (voor een bedrijf, of voor het maken van je eigen sieraden), maar het kan ook een politiek statement zijn of gaan over misstanden in Colombia of breder, de wereld, zoals het onderwerp ‘displacement’ (dat gaat over mensen die huis en haard hebben moeten verlaten door oorlog, guerrilla’s etc. en nu geen plaats meer hebben om naar terug te gaan of te wonen), Control of the media, Plastic surgery en anti bull fight.
Je hebt betaalde kunst door de overheid, bedrijven of de eigenaar van het pand, maar er zijn ook straat artiesten die een goede boterham met graffiti schilderkunst verdienen.
‘Daily lifes of real people’
Zo is Stinkfish een van de tien beste straatartiesten van zuid-amerika. Stinkfish is een fotograaf en hij gebruikt o.a. beelden die hij maakt van homeless people. Hij schildert ze in de buurt en geeft min of meer de beelden van de homeless terug aan de buurt, zodat ze door niemand vergeten worden.
Op de voet gevolgd door de Happy style van Pez.
Samenwerking tussen verschillende straat artiesten
We zien ook veel muurschilderingen die door verschillende artiesten zijn samengesteld. Zoals van de APC – Animal Power Crew (of Culture), een samenwerkingsverband tussen 20 straatartiesten op roterende basis.
2 generaties graffiti artiesten: Vader Prodez en zijn twee zonen Nomada en Malegria
Vader Prodez is van de eerste generatie. Hij illustreert nu ook kinderboeken. Zijn twee zoons maken ook muurschilderingen. Soms zien we dat de hele familie Prodez op een muur geschilderd heeft. Bijzonder.
De conversation pieces van DJLu – Juega siempre (altijd spelen)
Dit is toch wel een van mijn favorieten. Je ziet zijn kleine icoontjes overal door de stad. Ze vallen op. Echte showstoppers die je aan het denken zetten. Volgens de maker heb je maar 3 seconden voor een boodschap, dus het moet er niet al te ingewikkeld uitzien. De kunstenaar is naast straatartiest ook professor aan de universiteit. In zijn studenten tijd was hij DJ en de naam heeft hij sindsdien gehouden. Maar hij gebruikt ook de stempel Juega Siempre (altijd spelen). Hij vind een Gallery maar dead art. Op straat leeft de kunst en hoopt hij mensen uit hun apathische wandelgang te trekken met deze pictogrammen. Ik denk dat hij daar aardig in slaagt.
In Colombia heeft de ananas (pina) een dubbele betekenis. Het kan een ananas zijn, maar ook een granaat. Deze tekening prijkt zelfs op de gymschoenen van het merk Bucketfeet shoes.
En natuurlijk zijn er ook vrouwelijke straatartiesten
Bastardilla is een vrouw die onderwerpen pakt als feminisme, armoede of de effecten van geweld. De gele vlekken op deze muurschildering heeft ze gemaakt met gevulde balletjes met verf, die ze tegen de muur aangeschoten heeft. De muurschildering zelf is met hele lange stokken gemaakt! En ze gebruikt als enige glitter paint.
Nog een tip: Gratis haircut bij het Hairlab
Mocht je het aandurven dan is dit een leuke tip. Op woensdag ochtend kun je van 9 tot 11 bij de kapper in het hairlab gratis je haar laten knippen. Voorwaarde is wel dat zij de regie hebben en jij geen invloed kunt uitoefenen op het resultaat!
Pfew, wat een foto’s en dan heb ik nog lang niet mijn hele selectie op de website gezet. Maar ik moet keuzes maken. Niet mijn sterkste kant. Begrijpen jullie nu waarom ik hier gek word? Wij vonden het in ieder geval allemaal eyecandy en hebben genoten van de verhalen van Ray.