Grenada, Island of spice

Christopher, our  guide today

Christopher, our guide today

Een rondje Grenada – Cashew, ananas, stervrucht, sennep, mango’s, zuurzak, cocoa, kruidnagel, nootmuskaat, broodvrucht, bananen, sinasappel, mango’s, cacao, rietsuiker, papaya, sorrel, callaloo, grapefruit, cocosnoot, kalebas, laurier…. Ben ik nog wat vergeten? Vast! Christopher, onze rondleider en taxichauffeur stopte bijna bij elk stukje groen om ons te vertellen wat het was. Teveel om te onthouden, Grenada wordt niet voor niets Isle of spices genoemd.

Vandaag hebben we samen met de Waltzing Mathilda een taxibusje gehuurd  en werden we door Christopher over het eiland rondgereden, langs de highlights van het eiland. Eerst even wat we allemaal hebben gezien, daarna pak ik er een paar highlights uit. We zijn begonnen bij de Concorde  waterval. Daarna doorgereden naar een oude specerijen fabriek. Gevolgd door de nootmuskaat coöperatie in Gouyave. We hebben gelunched bij de Leapers Hill bij Sauteurs. De plaats waar de laatste Cariben(oorspronkelijke bewoners)  van de heuvel in zee zijn gesprongen om onder het juk van de Fransen uit te omen. Daarna reden we langs Lake Antoine, een groot vulkaan meer, de Grenada Chocolate Company, Belmonte Estate om chocolade te kopen, Rivers  Rum om tenslotte te eindigen in het Grand Etang National Park om de loslopende Mona aapjes te zien. Een behoorlijke lange dag met heel veel indrukken. Wil je dit ook? Dan raden we Christopher als gids zeker aan. Hij neemt de tijd, vertelt veel en laat je echt van alles zien.

Nootmuskaat verwerkingsstation Gouyave

Nootmuskaat verwerkingsstation Gouyave

Nutmeg – nootmuskaat
Grenada is na Indonesië de grootste producent van nootmuskaat. Ze zijn verantwoordelijk voor een derde van de productie wereldwijd. Daarnaast zijn ze de grootste leverancier van mace, folie in het Nederlands. Er staat nog een coöperatieve oude verwerkingsstation van nootmuskaat in het vissersplaatsje Gouyave. Hier wordt alle nootmuskaat verzameld gedroogd, gescheiden, gepeld en verscheept. Het is een picture perfect omgeving, waar jeweer 100 jaar terug gaat in de tijd en foto’s blijft schieten van de dames die daar bezig zijn de nootmuskaat te scheiden en pellen. Het roept bij mij wel jeugdherinneringen van bollen pellen op!

Alles van de nootmuskaat vrucht wordt gebruikt. Van de vrucht maken ze jam, de folie en noot worden met name in de keuken gebruikt.

 

Rivers Rum - The Crusher

Rivers Rum – The Crusher

Don’t call it rum … call it Rivers
Rum hoort bij de Caribbean en als je de kans krijgt moet je een bezoek aan een rumfabriek niet overslaan. Op Grenada staat een van de oudste rum fabrieken op het River Antoine Estate, waar ze 80.000 flessen rum per jaar maken. De rum fabriek bestaat al sinds 1785 en je waant je echt een paar eeuwen geleden als je je een weg baant door de vele suikerriet stengels. De rum wordt nog op de oude manier, met de hand gemaakt en alles oogt zeer authentiek. Ze hebben een heuse crusher die wordt aangedreven door een oude watermolen. In de crusher worden de lokale suikerrietstengels geplet, daarna wordt het vocht in een klein gootje afgevoerd naar een volgend gebouwtje waar het in grote koperen ketels wordt opgevangen en gestookt tot de juiste suikerconcentratie. Het volgende proces,  fermenteren, gebeurd in grote betonnen bakken zonder gist, gewoon in de buitenlucht. Tenslotte heb je nog het destillatie proces waar alles nog op hout gestookt wordt. Van suikerriet tot rum, een prachtig proces waarbij je van gebouwtje naar gebouwtje loopt, omgeven door oude rietstengels die overal liggen te drogen. Deze worden hergebruikt bij het stoken.

Rivers rum, ook weer mooie etiketten!

Rivers rum, ook weer mooie etiketten!

Aan het einde van de rondrit mag je het vocht dat je hebt zien ontstaan ook proeven. Ze maken hier River Antoine Royal Grenadian Rum van maar liefst 79%. Wij slaan deze vriendelijk af en gaan voor de mildere variant; rumpunch met mango smaak. Niet slecht. We nemen er eentje mee! Cheers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *