Hurricaneseizoen in Linton Bay, Panama

De ankerplaats bij Isla Linton

 

Voor het hurricane seizoen zijn we neegestreken bij Isla Linton in Panama. Een klein eilandje voor de Costa Arriba kust van Panama, aan de kant van de Caribische Zee. En om deze vraag maar meteen te tackelen. “Nee, we gaan niet met de Blabberboot door het Panama kanaal naar de Pacific”. We blijven lekker hier liggen tot het hurricane seizoen voorbij is in december. Daarna hopen we weer nieuwe onbekende Caribische (ei)landen te ontdekken. We liggen op een geweldig mooie & rustige ankerplaats. Ingeklemd tussen het slaperige dorpje Puerto Lindo en het privĂ© eiland Isla Linton. Beiden op dinghy afstand. Door het eiland en het rif lig je hier betrekkelijk rustig. Weinig golven, beetje wind en de boot draait voornamelijk op de stroom. Als het te warm wordt springen we gewoon over boord. Je kunt hier goed zwemmen! Langs de kust loopt een geasfalteerde weg van Nombre de Dios, langs Puerto Lindo naar Portobelo en Colon. Het is onze verbinding per ‘chicken bus’ naar o.a. de supermarkt.

Blabber ligt achter Isla Linton

De Costa Arriba is wel de armere kant van Panama. Het thuis van de ooit weggelopen slaven, die ontsnapten aan de Spanjaarden door zich te verstoppen in de jungle en later dorpen vormden zoals Viento Frio en Palenque. Aan de kust ligt ook Nombre de Dios. Ooit het eindpunt van de Ruta Real, de koningsroute, waarover men het veroverde zilver vanuit Peru en Bolivia naar de klaarliggende schepen van de Spanjaarden in Nombre de Dios vervoerden. Nadat Drake het dorp heeft platgelegd, is de Ruta Real verhuisd naar Portobelo. Ook van dit dorpje is niet veel meer over van de grootsheid uit deze dagen, maar je vind hier nog veel overblijfselen uit deze tijd. En Portobelo is natuurlijk het thuis van ‘The Black Christ’.
De nieuwe travellift in Linton Bay Marina

De nieuwe travellift in Linton Bay Marina

Marina Linton Bay

In de baai wordt momenteel hard gebouwd aan een nieuwe marina met een travel lift die behoorlijk wat tonnetjes en zelfs catamarans kan tillen, voorlopig een van de grootste liften die in Panama gebouwd is. Wij leggen onze boot in de marina en gaan voor een paar maanden naar Nederland. Ons even lekker onderdompelen in de gemakken van een Westerse wereld… Maar dat neemt niet weg dat we blijven schrijven op het blog.

Dan nog even dit voor zeilers….

Info voor zeilers over de ankerplaats bij Isla Linton/Linton Bay:

 • VHF Kanaal 72 is het oproep kanaal.
 • Water halen kun bij de Restaurante X in het dorpje Puerto Lindo (als je er af&toe wat eet of drinkt mag je gratis water meenemen) en in de marina Linton Bay
 • Je gasfles kun je ook laten vullen bij Restaurante X. Op het moment van schrijven 1 dollar per pond.
 • Geld pinnen: in Portobelo zit een geldautomaat, maar deze is vaak leeg. Andere dichtsbijzijnde automaat is in Sabanitas tegenover de El Rey Supermarkt.
 • Boodschappen: in Puerto Lindo en de andere kleine dorpjes in de omgeving zitten kleine chineese winkeltjes voor basis spullen. De grote supermarket El Rey en Super 99 zitten in Sabanitas en je kunt daar het meeste wel vinden. Een rit naar de supermarkt duurt 1 uur en twintig minuten met de bus. Het is goed te doen, maar het nadeel is dat je vaak een gedeelte van de busrit moet staan. Zeker op de terugweg. En let er op dat je in de bus met ‘Costa Arriba’ gaat zitten!
 • Groenteboer: in Puerto Lindo en de marina komt regelmatig de groenteboer voorbij. Ze kondigen het bezoek aan via een megafoon. En ze zijn herkenbaar aan de houten hefboom met weegschaal achter op de pickup. Ze hebben ruime keuze! Daarnaast hebben ze in de koelboxen vaak vis en garnalen (camarones) en soms zelfs kip. Je moet er gewoon even naar vragen.
 • Internetten kan alleen bij de duikschool in Puerto Lindo. Helaas is dit vaak buiten gebruik. Vandaar dat wij internetten via een datakaart van Dicicel. We maken dan van onze mobiel een hotspot en kunnen met alle apparaten internetten aan boord. Als het slecht weer is en met name wanneer het hard geregend heeft, wil deze verbinding ook nog wel eens uitvallen. Een databundel van 3 gig en geldig voor een maand kost momenteel 15 dollar. Daar komt nog wel tax over heen. Opwaarderen kun je via de Digicel top up app of je koopt een prepaid kaartje bij een van de kleine winkeltjes.
 • De ankerplaats bij Isla Linton ligt gunstiger op de wind en golven dan Portobelo, je rolt daar en het regent & onweert er meer volgens de lokalen. Natuurlijk hebben we hier ook het regenseizoen, maar tot nu toe valt de regen mee en zit het onweer voornamelijk boven de bergen.
 • In Sabanitas zitten naast de supermarkten en de bank ook veel winkels, automaterialen zaken, werkplaatsen etc.
 • In Colon heb je naast ‘The Free Zone’ ook de drie grote shopping malls Millenium, Colon2000 en Quatro Alto. Hier kun je van alles krijgen. In Quatro Alto zit bijvoorbeeld Abernathy’s, een van de weinige watersportwinkels in de omgeving.
 • Een handig naslagwerk over winkels en waar je specifieke boodschappen kunt doen is de Panama City Cruisers Guide. De laatste versie kun je downloaden via Facebook op de San Blas Cruiser pagina. Ook een prima pagina voor vragen!
 • Leuk weetje. In de directe omgeving hebben we maar liefst drie apensoorten van dichtbij gezien: Slingerapen (Isla Linton), Luiaard (in de baai en langs de weg naar Panamarina) en Brulapen (langs de weg naar La Guaira). De laatste hoor je trouwens ook regelmatig. Ze brullen namelijk bij zons op- en ondergang, als het regent en als ze zich verplaatsen. Dus ze brullen heel veel!

Top 5 must do in de omgeving van Puerto Lindo/Linton Bay

 • Een bezoek aan de spidermonkeys (slingerapen) op Isla Linton
 • Een rit met de dinghy door de Tunnel of Love
 • Een wandeling naar de vuurtoren op Isla Grande. Dit is het leukste in het weekend. Doordeweeks is het dorp uitgestorven. Je kunt er met eigen dinghy heen of met een lancha vanaf La Guaira.
 • Handmade kokosolie kopen bij Anna in Cacique. Als je het dorpje binnenloopt staat er een blauw huis met een oud Pepsi bord waarop Aceite de Coco staat. Het is heerlijk. Wij betaalden voor een liter 7 dollar.
 • Als je zelf niet door het Panama kanaal gaat, moet je zeker meegaan als linehandler op een ander schip. Wij hebben op het prikbord in Shelter Bay Marina een briefje gehangen (plus de datum tot wanneer) en we hebben er natuurlijk bijgezet dat we uit Nederland kwamen (zeil- en sluiservaring!). We zijn drie keer gebeld en met eentje mee gegaan. Wij vonden het een geweldige leuke ervaring!

Eten

 • In de naastgelegen marina Panamarina kun je voor 12 dollar ‘de beste steak ever’ eten. Een welkome afwisseling na alle kip kip kip in de Caribbean! Let op van 14.00 uur tot 17.00 uur en op zondag en maandag zijn ze gesloten.
 • Full Moon Pizza Party. Tja je moet natuurlijk de mazzel hebben dat het net volle maan is, maar dan kun je ook heerlijk onbeperkt pizza’s eten uit een echte hout gestookte klei-oven, midden in de jungle vlak bij Cacique. Vervoer in de omgeving van Puerto Lindo kan worden geregeld! Het wordt georganiseerd door Tesoroverde.
 • Adriana in La Guaira

Je kunt hier heerlijk in de omgeving wandelen, naar:

 • La Guaira (in het weekend dan is er meer bedrijvingheid)
 • Panamarina
 • Cacique
 • Jose del Mar/Jose Pobre
 • De bergen (la Loma)

Vergeet niet je mes/schroevedraaier en een plastic zak. De kokosnoten liggen voor het oprapen, tijdens het mangoseizoen (tot september ongeveer) ligt het bezaaid onder de mangobomen en als je geluk hebt kom je ook nog ander fruit tegen zoals Rough Lemon, Limoen, Sinasappelen en/of de Jobo (vanaf september), een soort kleine lokale pruim.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *