In de achtertuin van Blabber: Octopus

Octopus!

Terwijl we snorkelen in 'onze achtertuin' komen we deze man uit Puerto Lindo tegen. Hij heeft net een octopus gevangen. Een flinke, goed voor 8 personen, samen met de lobster, wat visjes en Arroz de Coco. Doordeweeks werkt hij. In het weekend heeft hij tijd en snorkelt met een houten kano achter zich rond Isla Linton op zoek naar eten. Hij snapt er dan ook niets van dat wij een beetje rond het eiland dobberen met onze dinghy en een fototoestel in de hand, zonder ook maar een beestje te vangen…

Een octopus is best wel een grappig beest. Ze hebben drie harten! Eentje wordt gebruikt om het bloed door het lichaam te pompen. De andere twee worden gebruikt om het bloed door de kieuwen te pompen. Verder hebben ze sterke ogen, een inktzak, acht armen met zuignappen, ze kunnen zich heel goed camoufleren door zich qua kleur aan de omgeving aan te passen (wij hebben ze dus ook nog niet zien zwemmen), alle octopussen zijn in principe giftig, de blauwgeringde is zelfs dodelijk en de meeste kleine octopusjes worden als wees geboren. De vader sterft binnen enkele maanden na de bevruchting. En de moeder sterft als de eieren uitkomen. Hoe sneu is dat.

Om te eten zijn ze taai. Heel taai. Je moet ze dan ook flink tot moes slaan op een harde ondergrond, of je stopt ze in de vriezer om hetzelfde resultaat te bereiken. Daarna moet je ze lang op een laag pitje laten sudderen. Een delicatesse dat dan weer wel.

Wij snorkelen nog wat verder.

 

 

1 reactie op “In de achtertuin van Blabber: Octopus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *