Inklaren en juiste stempels in Panama

Ik kwam een berichtje tegen over inklaren in San Blas / Porvenir op de Facebook pagina van de San Blas Cruisers (aanrader als je naar de San Blas gaat). Er is wat onduidelijkheid over of je daar wel niet alle inklaar stempels krijgt. Ik post een foto van onze inklaar stempel en geef aan dat het inklaren in Porvenir bijzonder makkelijk, snel en efficiënt gaat. We hebben zowel bij de douane als bij de immigratie ingeklaard en betaald. Volgens de man van immigratie hadden we niet meer nodig dan deze eene stempel. Bij de stempel wordt de naam van de boot en ‘Tripulante’ (bemanning) geschreven. Dat is het bewijs dat we met een boot zijn. En meer hebben we volgens de beste man niet nodig. De stempel is het hele jaar geldig.

Ik krijg al snel een reactie terug via Facebook, de stempel is volgens de schrijver niet voldoende. We hebben nog een speciale (visa) stempel nodig. Nu beginnen we te twijfelen… Het zal toch niet waar zijn… We hebben er expliciet naar gevraagd, maar de man van de immigratie was er echt zeker van. We waren klaar. Ik bel met de Nederlandse ambassade en wordt doorverbonden met Nienke. Ik leg de situatie uit en zij gaat voor ons informeren bij immigratie. Ze belt binnen 1,5 uur terug. Helaas is onze stempel niet voldoende. De stempel die wij hebben is maar 72 uur geldig. “Hebben ze jullie in Porvenir niet verteld dat je binnen 72 uur de overige stempels moet halen in Colon?” Nee dus. Gelukkig hebben we wel een kwitantie gekregen, zodat we kunnen bewijzen dat we voor een stempel betaald hebben! Op dit bewijs moeten we dus heel zuinig zijn, anders kunnen we nog een keer 200 dollar betalen!

Naschrift: Er volgde een paar dagen later nog een bericht op Facebook m.b.t. dit onderwerp. We hebben geen probleem. We zijn op de juiste manier ingeklaard in Porvenir. We hebben nog wel een andere stempel nodig. Maar die kunnen we het hele jaar door of later bij een verlenging op vertoon van onze kwitantie alsnog en kosteloos halen bij de immigratie. Als we maar zuinig zijn op de kwitantie krijgen we geen problemen. Dus Porvenir is echt een one stop Port of Entry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *