Inklaren op de Cayman Islands

We volgen het Port Security bootje naar de kade

We volgen het Port Security bootje naar de kade

Na een relaxte nacht aan de mooring, haalt om 9 uur het Port Security bootje ons op. Samen! Ze verwachten in de loop van de dag een koufront uit het noorden en we mogen tegelijkertijd met La Paloma inklaren. Op de mooringplaats waar we nu liggen is het niet goed liggen met een Noordenwind. Er staat dan te veel swell. Zelfs de cruiseschepen (die niet hebben gecancelled), gaan op een andere plek aan de zuidkant van het eiland ankeren. We liggen nu al behoorlijk te rollen op de golven, dus willen graag zo snel mogelijk verder varen naar de beschutte Northern Bay voor een veilige ankerplek. We moeten de boot parkeren bij een stenen kade, zonder bescherming.nwij hebben uiteraard alle fenders buiten hangen. Een midden bolder op de kade ontbreekt. Aan stuurboordzijde ligt een rotsblok. En de tenders van de cruiseschepen die af en aan varen bezorgen veel golven. Niet echt fijn liggen dus. Maar we hebben geen keuze. Om in te klaren moet je aan deze wal liggen.

Cayman IslandsVoor het invullen van het papierwerk moet de kapitein meelopen. Het inklaren gaat gelukkig heel soepel. De ‘Spray doctor’ (tegen musquitos) die nog in de cruisegidsen wordt genoemd hebben ze afgeschaft! En we hoeven nergens voor de betalen! Nadat we zijn i geklaard gaan we vol gas achteruit langs het enge rotsblok en gauw koers richting de Governors Creek, waar ook de andere schepen liggen.

De ingang naar Governors Creek: een slootje!

De ingang naar Governors Creek: een slootje!

Schuilen tegen een Northerly in de Northern Sound

We varen langs de Seven Mile Beach, om de noordpunt heen naar de ingang van de Northern Sound. Het laatste stukje is nog best spannend. Gerard/Sylfer heeft ons de waypoints doorgegeven, maar als de dieptemeter terug springt naar twee meter vijftig, slikken we toch even. Eigenlijk vreemd want het hele IJsselmeer is vaak niet dieper dan 3 meter en toch worden we zenuwachtig van dit soort ondieptes.

Vlak voor de ingang naar Governors Creek wordt het nog ondieper met twee meter en dan komt de ‘verlichting’, we varen tussen de staken via een geultje naar het binnenmeer. Het geultje is niks meer dan een sloot. We zijn niet op een eiland in de Caribbean, dit is gewoon Europees binnenwater. Ik zou bijna zeggen Friesland. Alleen de huizen met grasvelden zijn ietsje groter uitgevallen. Zeg maar veel groter. En luxer. En in de tuin staan borden met mega grote letters over ‘goede manieren’ en “No wake. It’s the law. Thank you”. Dit ziet er wel heel Amerikaans uit. Midden op het meer laten we op 4 meter ons anker vallen. Laat maar komen dat koufront! Wij liggen als een huis! Vanaf de wal horen we een bladblazer (!!).

Route 1 is de Blabber route, beetje ondiep. Route twee is beter!

Route 1 is de Blabber route, beetje ondiep. Route twee is beter!

Waypoints voor aanloop Nothern Bay en Governors Creek*

  • Waypoint 1 Aanlooppunt Nothern Bay: 19.22.857 N / 081.19.510 W > tussen rode boei en witte staak
  • Waypoint 2: 19.22.496 N / 081.19.753 W > kanaal door, na dit waypoint links ongeveer 0,4 mijl.
  • Waypoint 3: 19.22.000 N / 081.19.499 W > na dit waypoint rechtsaf.
  • Waypoint 4: 19.21.293 N / 081.20.400 W > achter deze waypoint zit een ondiepte.
  • Waypoint 5 ingang naar Governors Creek: 19.21.446 N / 081.21.994 W > tussen de staken door.

*Gebruik van de waypoints is op eigen risico, haha. Good luck!