Uit de Blabberkombuis: DIY Mango chutney

Mangooooooo’s

Het is mango seizoen in Panama. Ze vallen met bosjes rijp naar beneden. De grond onder de mangobomen langs de weg ligt bezaaid. Dat kun je als echte mango-liefhebber toch niet laten liggen? Gratis geschonken door moeder natuur en nog een vitamiene bommetje ook. De mango is een echt superfoodje. Waarom? Nou als je er even op googled kom je al gauw dit indrukwekkende lijstje tegen:

  • Er zitten veel vitaminen, mineralen, calcium, magnesium en ijzer in
  • Het is goed voor de huid, maakt deze zachter en glanzender
  • Bevat veel antioxidanten
  • Is goed tegen obstipatie, maagzuur en een slechte spijsvertering
  • Beschermt tegen hart- en vaatziekte
  • En het zorgt voor een lager cholesterol

Dat is dan mooi meegenomen!

Wij zijn gek op mango’s, die zitten toch wel in de Blabber Top 5 van Caribisch fruit:

  1. Banaan
  2. Ananas
  3. Papaya
  4. Mango
  5. Kokosnoot

Allemaal vers welteverstaan. Niets uit potjes of blik!

Bij Panamarina hebben we een mega-boom gespot. Deze boom spant echt de kroon. Niet normaal zooooooveel rijpe mango’s, het water loopt ons spontaan in de mond. We worden er een beetje hebberig van en nemen een flinke bijna niet te tillen zak mee terug naar de boot.

Dat doet me denken aan de laatste keer dat we dat deden. Dat was in Guadeloupe, vlakbij Deshaies, samen met Monique & Paul van de Full Circle. We hadden een autootje gehuurd en reden een zijweggetje in op zoek naar mango’s. De eerste was meteen raak. De berm lag er vol mee! We hebben de kofferbak he-le-maal volgeladen! Eenmaal terug in de haven stortte Monique zich meteen als een ware keukenprinces op mango chutney en jam. Ik heb het vooral van een afstandje bekeken en hield het bij pellen en meteen opeten. Die chutney zag er uit als veels te veel werk.

Maar nu hebben we zoveel verzameld, daar kunnen we niet tegen op eten, dus het recept van de Full Circle voor Mango-chutney komt nu eindelijk op de Blabberboot ook van pas!

Recept voor Mango chutney:

  • 4 mango’s
  • 1 ui
  • Een teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • Handje rozijnen
  • 150 gr suiker
  • Paar kruidnageltjes
  • Mespuntje Cayennepeper
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding:

  1. Schil de mango’s en snijdt het vruchtvlees in blokjes
  2. Snijd de ui en fruit deze in de koekenpan
  3. Voeg het vruchtvlees van de mango toe
  4. Snijd de peper, haal de zaadjes er uit en snijd de peper fijn, voeg toe
  5. Laat alles 30 minuten zachtjes pruttelen
  6. Voeg kruidnagel en suiker toe
  7. Laat het vervolgens nog 10 minuten koken,
  8. Breng op smaak met cayennepeper en citroensap en laat het nog 10 minuten pruttelen

Zorg ondertussen wel dat de pot en deksel schoon zijn (door 10 minuten in heet water te koken). Laat de pot op de bodem op een theedoek drogen en giet de chutney als deze klaar is er tot de rand er in. Draai de deksel er op. Laat het afkoelen. Als het goed is gegaan hoor je de deksel later klikken. Bewaar de pot in de koelkast.

Happy mango eating!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *