La Geria – Wijnbouw op Lanzarote

La Geria, prachtige wijnbouw op Lanzarote

La Geria, prachtige wijnbouw op Lanzarote

Wij hebben ons verbaasd over het wijngebied La Geria. Ze verbouwen daar wijn op een hele bijzondere manier. Er wordt een gat gegraven van 3 meter diep en een diameter van  8 meter, met daarover vulkanische as. In elk gat komen twee wijnranken. Om de gaten zetten ze een stenen muur om de wijnranken tegen de heersende Trade Winds te beschermen. De belangrijkste druif is de Malvasia druif.

Het vulkanische as is net als poreus gravel, het laat ’s nachts het vocht door en houdt het overdag vast en voorkomt dat het verdampt. Daarnaast beschermt het de struiken tegen de zon. Het oogstseizoen is eind juli, ze zijn de eerste van Europa. Het is een enorm intensief werkje, want alle druiven worden met de hand geplukt. Dus je moet je voorstellen dat iemand elke keer in een kuil moet klimmen, de druiven plukt er dan weer uit klimt, door naar de volgende kuil. Totaal zijn er 160 wijnbedrijven. En het levert ook nog wat op. Elke struik produceert maar liefst 25 kg druiven. En totaal produceren ze van 400.000 kg druiven maar liefst 300.000 flessen wijn.

La Geria, Lanzarote

La Geria, Lanzarote

Heel bijzonder dat ze in een vulkanisch gebied dat zo onvruchtbaar en dor lijkt op het eerste oog, de natuur zo weten te gebruiken om er toch nog wijn te kunnen verbouwen. Ook al hebben ze laagste opbrengst van Europa (per hectare 1500 kg), ze gaan er voor! Dat spreekt toch wel van een stukje doorzettingsvermogen en inventiviteit. En het levert ook mooie plaatjes op.

 

Leuk filmpje over de druivenoogst op Lanzarote:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *