Last stop San Blas: Lemmon Cays

San Blas Eastern Lemmon CaysDe laatste stop voor we gaan inklaren is de eilandengroep Lemmon Cays. Via een nachtstop op de smalle en drukke ankerplek bij de Eastern Lemmon Cays varen we een dag later naar de dag ankerplaats bij Dog Island, waar we naar een wrak kunnen snorkelen.

san Blas Dog IslandDaarna varen we door naar de noord ingang van de Lemmon Cays. We varen de ingang binnen op de kaarten van Bauhaus. De ingang is smal. Links en rechts liggen ondieptes. Het wrak op het droge is een voorbeeld van hoe het niet moet. We slingeren via de waypoints de ankerplaats binnen. De anchorage is klein en er liggen heel wat boten. In het midden ligt niet veel en al snel blijkt waarom. Het water is hier te diep om te ankeren. Dus we kruipen naar het rif toe en gooien ons anker uit op 8 meter diepte.

Mola Lisa Master MolamakerMola’s?
Al snel komt Master Mola Maker ‘Mola Lisa’ langszij. Ja, zij was degene op de foto in het Bauhaus boek. En ja, zij is eigenlijk een hij…  Ze geeft ons een visitekaartje. Ze komt van ver. Van onze laatste dollars kopen we een mola. Een dag later komt haar concurrent Venancio. Ook hij noemt zich Master Mola Maker. De mola’s zien er prachtig uit, maar “Lo siento, no hay dinero”. We maken wel een paar foto’s van zijn mooie werk.

Follow de ulu’s
Op een van de eilanden zit ook een waterbron. Volg de ulu’s en je komt zo bij de bron uit. Ben gaat op verkenning en komt met twee gevulde flessen terug. Meer durfde hij niet mee te nemen. Hij vermoed dat ze zich ook wassen in de bron. Het water blijkt later muf te ruiken, naar een beek waar het water te lang in heeft stil gestaan. We gebruiken het om het zoute water mee van onze voeten te spoelen.

Snorkelen
Omdat er geen wind staat, zijn er geen golven en bijna geen stroming, zodat we buiten het rif kunnen snorkelen. Daarnaast zit er bij het wrak ook een leuke snorkelspot.

Happy Hour ElefanteGas en Happy Hour bij Elefante
Op het eilandje hebben ze zowaar een bar, ‘Elefante’! We parkeren onze dinghy op het strand.  De omgeving ziet er schoon uit en is netjes aangeharkt. Ze hebben zelfs een ‘echte’ wc (geen hokje boven het water!). We kunnen hier normaal ook onze gasfles laten vullen, maar het gas is momenteel op. Misschien manana… En ze hebben Happy Hour. Een wijntje kost 1 dollar en een biertje 1,50. We beginnen steeds meer te begrijpen waarom het hier zo druk is! De Guna man achter de balie is druk met filmpjes kijken op zijn mobiel. Achter hem staan de dranken waar we uit kunnen kiezen; een pak witte wijn, rode wijn, een blikje bier en een grote fles cola. We bestellen. Hij pakt onze drankjes en het geld aan. Hij wisselt geen woord en gaat gauw weer terug naar zijn filmpjes op de mobiel. Aan tafel zitten naast Audrey en Richard van de Celebration, ook de bemanning van drie Duitse schepen (Paloma en Kama weet ik nog) en Cris van de Budget Marine winkel uit de Marina op Curaçao. Toen we daar op de kant lagen hebben we regelmatig tussen de klussen door bij hem koffie gedronken of zoals hij zelf zegt “ik stond buiten voor de winkel met een sigaret in mijn handen te kijken naar jullie harde werkers.” Wat een kleine wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *