Met de bus naar Morne Rouge

Met de bus naar Morne Rouge

Met de bus naar Morne Rouge

Het regent als we wakker worden van een onrustige nacht met muggen! Voor het eerst worden we weer door ze geplaagd en uit onze slaap gehouden. Vanavond de horren er maar weer voor. Als de regen stopt pakken we de dinghy naar de pier en gaan we samen met de Sylfer op zoek naar het busstation op de Place Glacière achter de groente markt. We pakken een klein busje naar Morne Rouge, een bergdorp 10 kilometer verderop, dat ook is gesneuveld tijdens de uitbarsting van de Mont Pelée in 1902 en het leven heeft gekost aan 1500 mensen.

Geen idee of er wat te zien is, maar de route door de bergen lijkt ons alleen al leuk. We rijden dwars door het regenwoud. Links en rechts zien we vele fruitbomen (mango’s, sinaasappelen, peren, avocado’s), het water loopt ons in de mond. We hebben ons voorbereid en een plastic tas voor de mango’s zit in onze rugzak.

De grotten van Lourdes... LOURDES?? hier??

De grotten van Lourdes… LOURDES?? hier??

De grotten van Lourdes … en meer…
De busrit kost 1 euro per persoon en we stappen midden in het langgerekte dorp uit. Het is best wel groot. Dit hadden we niet verwacht. Het dorpje ligt ongeveer in de bergen aan de voet van de Mont Pelée en de temperatuur is iets aangenamer als ‘beneden’ aan het water. Het is er wel natter en terwijl we zo rondstappen krijgen we de eerste bui al over ons heen. Dit hadden we echter niet voorbereid, dus we stappen zonder bescherming door in de regen. Terwijl we daar zo rondlopen spotten we een bordje met de grotten van Lourdes. Huh, zijn die hier? Hebben we iets gemist? We dalen af langs de trappen. Het uitzicht op het dal is prachtig en het ruikt er lekker.

Daar is ze dan... Maria...

Daar is ze dan… Maria…

Het is er heel stil, we horen verschillende vogels fluiten. Op het eindpunt van de route naar beneden staat een beeld van Maria, gemaakt in …. Een plek waar nog jaarlijks de uitbarsting van de Mont Pelée en de 1500 slachtoffers wordt herdacht. Wij schuilen er vooral tegen de regen en worden door Broeder Gerardus gezegend (alsof we nog niet nat genoeg zijn). Zodra de regen stopt lopen we weer naar boven.

Uitbarsting van Mont Pelee in glas in lood

Uitbarsting van Mont Pelee in glas in lood

Langs de hoofdstraat staat een grote kerk met erachter in de kapel prachtige Glas in staal (nee geen lood, het was echt staal!) ramen met Caribische taferelen, zoals palmen, tropische bloemen, ananas, een haan en een hondje. Kijk dat vinden we leuk! Het is in 1981 gemaakt door Zjolkowskis in 1981.

 

 

Afterparty in destilleerderij Depaz…
Om 13.00 uur pakken we de bus terug richting St. Pierre, het blijkt de laatste te zijn!! Hebben wij even mazzel. We zijn de enige in de bus en we vragen de chauffeur te stoppen bij de Depaz distilleerderij. Hij stopt langs de kant van de weg waar een bord aangeeft dat de destilleerderij 300 meter verderop ligt. Via een weg door de bossen belanden we tussen de suikerrietvelden. Midden in het veld staat ook een mangoboom bordenvol rijpe vruchten. De eerste mango’s vinden een weg naar onze mond, daarna worden de tassen gevuld. Heerlijk! Met volle zakken vervolgen we onze weg naar de destilleerderij, die iets verderop zit aan de rechterkant van de weg. Het ziet er bijzonder goed onderhouden uit. Wat een oppervlakte. Via een statige oprijlaan met links en recht koningspalmen komen we aan bij de destilleerderij. Deze is van de familie Depaz, een oude familie uit St. Pierre die op 1 na de uitbarsting niet hebben overleefd. De volledige distilleerderij is weggevaagd. De zoon die in het buitenland zat heeft later alles opnieuw opgebouwd. Het ‘nieuwe’ chateau van de familie kijkt uit over de suikerrietvelden en de zee. Wat een uitzicht!

Boulevard de Rhum
De looproute begint bij de entree en voert ons langs het hele proces van rum maken, van de weegschaal, het waterrad, de plek waar het suikerriet van de wagens wordt geladen, naar de persen, stoommachine, fermentatie tanks, stoom boilers en tenslotte de Boulevard de Rhum, waar de Rum op eiken vaten ligt te rijpen. De oudste rhum is 12 jaar. Daar hangt ook de klok van Depaz, deze bepaalde vroeger voor een belangrijk deel het ritme van de dag. De oude, gesmolten, klok van voor de uitbarsting ligt in het kleine museum op de plantage (Habitacion in het Frans). Op het plein zien we nog een prachtige enorme grote en oude rubberboom met luchtwortels, de fiscus elastica.

Twirlen met een lélé in de Ti Punch
Aan het einde van de route komen we in de proeverij. We beginnen meteen maar met de oudste (12 jaar) een bijzonder zachte rum. Daarna maakt hij speciaal voor ons een Ti Punch, de cocktail van Martinique. Ti , betekent klein in het Creools.

Et voila ... een Ti Punch!

Et voila … een Ti Punch!

Het recept voor een Ti punch:

  • Scheut Suikerriet siroop
  • Scheut Witte of bruine Rum
  • Geperste Limoen (tussen je vingers squeezen en een beetje los er in)
  • En daarna maakt hij het af door nog even te twirlen met een lélé (soort twijg)
  • Je kunt het met- of zonder ijs drinken

Nou zo klein als tie is, het smaakt heerlijk! En we sluiten deze proeverij af met een 6 jaar oude bruine rum. Ze waren allemaal lekker, maar ik zou de rum toch vooral gebruiken om te mixen.

Door de suikerrietvelden terug naar St. Pierre
Na de rondleiding keren we terug naar de boot. De bus gaat niet meer, dus we pakken de weg die na de poort naar rechts dwars door de rijstvelden loopt, de berg af met uitzicht op zee. Links en rechts zien we veel fruit hangen en vooral avocado bomen. Maar ze zijn helaas nog niet rijp vertellen twee dames die ons laten zien met een kapmes dat ze nog te klein en hard zijn. De avocado’s die hier groeien aan de boom worden trouwens behoorlijk groot. Jammer dat we te vroeg zijn, we hadden ze wel eens willen proeven (en zelf plukken van de bomen). We plukken wel citroenen de campagne en doen een poging wat rijpe stervruchten uit de boom te schudden, maar het is hopeloos, ze zijn te kwetsbaar en vallen allemaal stuk op de grond. Aan het einde passeren we nog de ruïne van de kerk. Het is een mooie route.

Een kruiwagen vol Merlijn!

Een kruiwagen vol Merlijn!

Eenmaal terug bij de haven staat een kruiwagen vol vis! Een visser heeft ongeveer 10 km uit de kust een Merlijn gevangen. Wat een beest! De strijd om hem binnen te halen duurde 10 minuten. Impressive! Ehhhh…. Zullen we ons lijntje voortaan maar binnen houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *