Met de nadruk op ZONdag

Geweldig: roerbakmie die je niet meer hoeft te koken

Geweldig: roerbakmie die je niet meer hoeft te koken

Dag 5 op zee – We hebben weer een heerlijke dag zeilen achter de rug, we voelen ons goed en vanmorgen om 8 uur bleek dat we de afgelopen 24 uur weer 132 mijl hebben afgelegd. Daarnaast zijn we ongeveer 20 mijl op de Sark ingelopen. De Blabber komt wat laat op gang, net een dieseltje!

Gegevens op het moment van schrijven (17.00 uur UTC):
Positie 19.56.093N en 022.27.405W
Totaal afgelegd: 616 mijl
Nog te gaan 229 mijl
De wind varieert tussen de 11 en 14 knopen uit Noord Oost en we lopen nu 5,7 knopen.

Gisterenavond was het Nederlandse Maritieme Netje op de SSB weer onder zeer professionele leiding van de Gabber om 20.00 uur UTC en deze keer hebben wij ons ook aangemeld voor het dagelijkse updatje. Er zijn nu maar liefst 10 Nederlandse boten onderweg naar de overkant. Er werd ook gewaarschuwd voor slapende walvissen (niet op onze route hoor!) en nou vroeg ik me af, hoe doe je dat eigenlijk? Kun je ze zien tussen de hobbelende golven? Maken ze geluid (snurken ze?)? En hoe doe je dat ’s nachts? Deze vragen hebben me de afgelopen nacht best wel bezig gehouden.

Maar deze vragen waren niet het enige wat mij bezig hield. Tijdens mijn wacht rond half 2 trok de wind iets aan tot 22 knopen met flinke uitschieters. We hadden voor de verandering het grootzeil voluit laten staan (normaal reven we het voor de nacht), want de windvoorspellers hadden gezegd dat het 14 knopen zou blijven waaien. We gingen wel lekker hard, maar besloten tijdens de wisseling van de wacht toch maar het grootzeil iets in te rollen. Dat klinkt als een fluitje, maar midden in de nacht brengt dat nog heel wat werk met zich mee! Ben en ik draaide als een goed geoliede machine:

 • Allereerst dekverlichting aan en het hoofdlampje op (het was nog pikkedonker, de maan komt pas na twee’n).
 • De genua ingerold
 • Daarna de windpilot uit
 • Ik stuur op de hand de boot in de wind
 • Ben rolt het grootzeil in
 • Daarna terug op positie, genua weer uitrollen en windpilot aan…

Je bent zo een half uurtje verder. En na een half uurtje kakte de wind ook weer in.

Verder is er weinig gebeurd. Geen boten. Wel een Ibis die op ons dek probeerde te landen. Na drie mislukte pogingen heeft hij het opgegeven en is met de zuiderzon vertrokken! Verder geen andere beestjes. Het is rustig op zee. We hadden wel vers geperste jus met citroentjes! En ’s avonds heerlijke mie met verse groente. De koelkast doet het perfect en het verse spul blijft lang goed (tomaat, komkommer, courgette, pepertjes etc.).

We hebben nog 229 mijl te gaan. Als we zo door gaan zijn we er over 2 dagen in de loop van de middag! We kunnen niet wachten tot we weer land zien.

Tot het volgende zeebericht!

2 reacties op “Met de nadruk op ZONdag

 1. Hai, hai,
  Wat fijn dat alles zo gesmeerd loopt een hele geruststelling! Nog geen vliegende vissen gehad aan boord? Al vis gevangen onderweg?
  “Slapende walvissen ” wat grappig. In januari~ februari komen ze hier langs dus ze zijn bijna uitgeslapen!
  Momenteel is het hier “winter”, overdag zo’n 28 gr. Maar ’s nachts koelt het af naar 24 gr., koud hoor echt dekbeddenweer! Hoe is de temperatuur bij jullie?
  Ik zou zeggen, “ga zo door” des te sneller zijn jullie hier, we kunnen het niet afwachten!
  Liefs, Gerard en Hetty xx

 2. Leuk om jullie zo te volgen!
  Wel spannend zeg, zo op open zee en wacht houden met 3 uur op en 3 uur af…Even Google op om te weten hoeveel een mijl is en zag dat er verschil is tussen een mijl en zeemijl…Mooi dolfijnen die je uit zwaaien en ergens slapende walvissen…Dat schijnt heel bijzonder te zijn en dat is nog niet zo lang geleden ontdekt!
  Hoop dat de rest van 229 mijl net zo gladjes verloopt en in ieder geval eten jullie heerlijk ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *