Met Google Earth onze eigen navigatiekaarten maken

Een openair school, how nice is that?!!

Een openair school, how nice is that?!!

Cool, ik heb vandaag iets nieuws geleerd: hoe ik met Google Earth, navigatiekaarten kan maken om te gebruiken tijdens het navigeren met OpenCPN op onze tablet en laptop! Zo gaaf! John, the Gringo on Stingo heeft een hele nieuwe wereld die Google Earth heet, voor ons geopend en daarvoor hoeven we tijdens het varen niet online te zitten! MAGIC!

Na onze ervaringen op het Sumwood Channel hadden we een beetje de schrik te pakken. John, vertelde ons dat hij in dit gebied vooral navigeert op Google Earth kaarten. Hij heeft een paar van deze kaarten van het gebied in Bocas Del Toro op onze tablet gekopieerd, zodat we het ook eens uit konden proberen.

We hebben ze onder andere gebruikt bij onze route door The Gap en bij de aanloop naar het eilandje Crawl Cay. We leken wel een mobiele eenheid, met drie verschillende devices en kaarten naast elkaar. Maar het gaf een mooi beeld van de verschillen. En wat zegt dit vergelijkend warenonderzoek? We zijn he-le-maal om. De Google Earth kaarten zijn akelig nauwkeurig! Je weet niet wat je ziet. Natuurlijk kunnen we op de Google Earth kaarten niet precies zien hoe diep het is, daarvoor hebben we nog steeds de Bauhaus kaarten nodig, maar we zien wel door de kleurverschillen de ondieptes en riffen en varen zo overal tussen door. Het is ongelofelijk (gnif, dit lijkt wel een Tell Sell reclame… “Het is on-ge-lo-felijk… Probeer het zelf ook eens en je wilt niet meer terug… buy now…”)… Ok, terug naar de kaarten, ze zijn met name handig in de vaargebieden met eilandjes, riffen en ondieptes. De combinatie met andere bronnen is nog steeds prettig, maar qua accuraatheid in dit gebied staat Google Earth op 1, gevolgd door Bauhaus en daarna pas Navionics!

Wow, wat een aanvulling op onze navigatiekaarten. Na deze geweldige ervaring willen we natuurlijk meer kaarten en dan vooral van Cuba en de eilanden bij Honduras en Belize. John, the Wizard, heeft alle benodigde programma’s voor ons geïnstalleerd, ingesteld en daarna kregen we les. Het is zo bijzonder om te zien hoe makkelijk het gaat. Natuurlijk heb je het juiste programma nodig (GE2Kap en een oude versie van Google Earth). We selecteren in Google Earth het gebied waar we een kaart van willen hebben, we kunnen bizar ver inzoomen. Soms zien we het zwembad van een hotel! Daarna switchen we naar GE2Kap, geven het pad aan en een naam aan het bestand en dan begint hij alles te kopiëren! Wow, this is where the magic starts. Gewoon zonder handjes maakt hij een kopie van de kaart die we later kunnen toevoegen aan OpenCPN. Deze kunnen we dan gebruiken tijdens het navigeren. We zijn speechless. Dit is zo gaaaaaaaf! Hij maakt overal kaartjes van! We hebben alleen maar goede wifi en een zakje met tijd nodig. Want het kost veel tijd om de kaarten te maken. Maar again, het is Magic! Sorry, ik laat me even gaan. Maar hier word je als zeiler in ondiepe gebieden met veel riffen heel blij van!

Dat wilde ik even delen vandaag. Wat hebben jullie voor nieuws geleerd?

2 reacties op “Met Google Earth onze eigen navigatiekaarten maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *