Moeten

Schat, zet jij de vuilnis even buiten?

Schat, zet jij de vuilnis even buiten?

Kunnen we ‘moeten’ achter ons laten nu we aan het reizen zijn en geen verplichtingen meer hebben? Of zit het gewoon in onze aard als mens, dat we altijd wel iets moeten? Leuke vraag. Daar moet ik even over nadenken….

Volgens het internet is de betekenis van moeten gedwongen zijn… Voor het vertrek moesten we heel veel. De kluslijst leek niet kleiner te worden. Het eerste half jaar van vertrek moesten we vooral op tijd in de Kaap Verdie zijn, voor de grote oversteek naar Suriname. Pas in Suriname kwam de rust. Moeten gleed langzaam over in ongegeneerd genieten. De zintuigen gingen nog verder open, we leerden leven met de dag en ons vooral geen zorgen te maken over later of dingen waar we geen invloed op hebben. Gaan we vandaag op ontdekking? Gaan we klussen? Of blijven we hangen in de kuip met een goed boek? We kunnen het vanaf nu zelf bepalen… We moeten even niets meer…

Of toch wel? Als ik kijk naar het nu, dan moeten er nog steeds veel dingen gebeuren, zoals bijvoorbeeld boodschappen doen, brood bakken, water halen, onderhoud aan de boot (de kluslijst wordt nog steeds niet kleiner) of een ‘schuilplek’ zoeken tijdens het hurricane seizoen. Maar dit zijn basisbehoeften en ze staan direct in relatie met het resultaat. Als we geen water halen, krijgen we dorst. Het is zo simpel als dat. ‘Moeten’ heeft daardoor voor ons een andere gevoelswaarde gekregen. Het is noodzakelijk, maar we voelen ons niet gedwongen. We bepalen ons eigen tempo. Is het niet vandaag dan doen we het morgen. Het is soms best lastig om geen stok achter de deur te hebben, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Conclusie. We moeten nog wel, maar niet zo veel meer en al helemaal geen nieuwe bank, een hip zomerjurkje of een boek over de laatste voedsel trend. Toch zijn er een aantal basis benodigdheden waar we niet buiten kunnen. Ons leven is daardoor wel een stuk simpeler en overzichtelijker geworden. We doen meer met minder. En dat is eigenlijk de grootste winst.

Hoe gaat dat bij jullie? Overheerst moeten je leven? En wat als moeten weg valt, hoe houd je dan de gang er in?

 

2 reacties op “Moeten

  1. Wij gaan vertrekken in 2017 en zien het niet als een lange vakantie, maar een andere manier van leven met z’n viertjes. Jullie blog bevestigt ons in wat we daarvan verwachten. Geen vakantie, natuurlijk op z’n tijd chillen, maar alles wat je doet levert direct resultaat op voor jezelf! Lijkt ons heerlijk en zien er echt naar uit. Hier bestaat het leven inderdaad uit veel MOETEN: kinderen MOETEN om half 9 op school zijn en we zijn geen ochtend mensen, we hebben het gevoel dat we toch een beetje mee MOETEN draaien in ‘de maatschappij’ dus zitten voor volk en vaderland in allerlei commissies en denktanks etc en dan MOETEN we ook nog werken, want er MOET gespaard worden ;-). En dan natuuuuuuurlijk nog de oneindige kluslijst voor aan de boot; niet alleen de standaard klussen zoals winterklaar maken, maar ook klussen voor dé reis MOETEN op tijd af zijn. We kunnen niet wachten tot het eindelijk zomer 20174 is en blijven tot die tijd jullie heerlijke verhalen volgen. Want we MOETEN natuurlijk ook een beetje voorpret hebben. Geniet!!!!

    • Hola Conny. Dank voor je leuke & uitgebreide reactie. We krijgen het er spontaan weer benauwd van! Sterkte met de voorbereidingen. Als je vragen hebt weet je ons te vinden. Enne 1 tip: de kluslijst komt nooit af, gewoon vertrekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *