Naaiproject: Nieuwe dinghy hoes

De slingerapen kijken nieuwsgierig mee!

De slingerapen kijken nieuwsgierig mee!

Soms kom je je zelf keihard tegen. Er moest een dinghyhoes komen om de nieuwe bijboot te beschermen tegen het UV licht en ik dacht dat doe ik even…. Na het lezen van wat reviews op het internet, had ik beter moeten weten. Ze spraken over een monsterproject en ‘A pain in the ass’. Van het duurt wel een paar weken tot het advies dat je man maar beter van boord kan gaan, anders kost het je huwelijk!

De Sailrite

Ok, ondanks de reviews besloot ik het dus toch zelf te doen. Vroeger had ik een gewone huis-tuin-en-keuken naaimachine van de Makro. En naaide simpele dingen zoals een kussenhoes, gastenvlaggetjes of gordijntjes. Deze naamachine heeft het in Portugal al begeven. Er kwamen zwarte wolken uit! Iets met ‘ik ben niet in de wieg gelegd voor het zilte water’… Nadat ik een paar keer de Sailrite naaimachine van medezeilers had uitgeprobeerd, ging ik overstag, haha. Een prima naaimachine voor canvas projectjes, dikke stoffen en we kunnen zelfs onze zeilen naaien. Handig als de zeilmaker niet altijd om de hoek zit!

Niet alles werkte mee…

Maar een proffessionele naaimachine maakt mij nog geen wonder achter de naaimachine!

  • Mijn spelden waren lang niet gebruikt en roestig. Ik kreeg ze met geen mogelijkheid door de stof.
  • De naaimachine liep niet lekker, dit kwam achteraf door verkeerd draad.
  • De stof voor de hoes is knoerthard. Mooi voor de dinghy, want dit gaat hem goed beschermen, maar lastig om te spelden… Ik ben net Michael Jackson met al die tape om mijn vingers!
  • De stof was al op maat geknipt voor de oude dinghy, dus ik moest het patroon aanpassen en de hoes met verschillende soorten en stukken stof aan elkaar zetten. Leuk hoor dat patchwork idee, maar ik moest wel drie keer zo veel naaien!
  • Mijn spelden zaten altijd verkeerd om! Is daar een trucje voor?
  • De kajuit is te klein om te meten & knippen en het was er bloedje bloedje heet… Menig maal 34 graden… De ventilatoren draaiden overuren!
  • En is het normaal dat je spoel altijd leeg is vlak voor je klaar bent?…

Kortom een uitdaging en mijn doorzettingsvermogen werd aardig op de proef gesteld!

Worstelen met de naaimachine en stof

In het begin had ik mooie kleine stukjes om te naaien. Maar naarmate de hoes vorderde werden de stukken langer en langer. De bijboot is 3 meter… Bij het omzoomen van een handvat moest ik soms de hele stof onder de naaimachine door halen. En bij elke steek vroeg ik me af “wanneer word dit nou leuk?”.

Veel passen en meten en nog meer passen en meten

Verder moet je ook nog ontzettend veel meten & passen in zo’n dinhgy hoes traject. De hoes moet goed aansluiten, er zitten allemaal handvatten in en de ronde voorkant maakt de uitdaging om alles passend te krijgen nog groter. Passen deden we op de kant. Eerst naar het dichtstbijzijnde strandje. Met hoog water bleek het strandje echter verdwenen en werd ik door ieniemienie beestjes in het water gebeten. Over naar plan B, Isla Linton aan de overkant. Maar daar kwamen de slingerapen nieuwsgierig naar ons toe en sprongen ze zelfs op de dinghy. Dat was ook niet echt handig. Tenslotte takelen we de dinghy tijdens de vele pas & meet uurtjes gewoon aan dek.

En dan, zo maar ineene is tie daar: Tadaaaaaa, onze patchwork dinghy hoes! YEAh!! So happy! Het werd inderdaad een project van weken. Mede door mijn neiging tot uitstelgedrag. Ik heb maar 100 spelden en 1 naald gebroken en 1000 keer in mijn vingers geprikt. Het zelfvoorzienend leven gaat niet altijd over rozen. Menig maal pakten donkere wolken zich samen boven de Blabberboot. Ik dacht dat het nooit zou lukken. Het was inderdaad een monsterproject. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Gelukkig zijn Ben en ik zijn nog steeds bij elkaar! En ik heb de machine goed leren kennen, the hard way, dat dan weer wel!

 

2 reacties op “Naaiproject: Nieuwe dinghy hoes

  1. Heb ooit ook een dinghyhoes gemaakt, idd megakarwei maar wel heel mooi resultaat! Tip: overdwars spelden, dan kan je er gewoon overheen naaien. Of plakken en later de tape weghalen. Op de website van Sailrite staan heel veel nuttige instructiefilmpjes. Voor een volgend project…. grtjs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *