Naar de film: TULA, the Revolt

Nu we ons toch onderdompelen in de geschiedenis van de slavernij, gaan we ook naar de film TULA, The Revolt. Deze film is vorig jaar op Curaçao opgenomen. De film kwam afgelopen juni ter herinnering aan 150 afschaffing van de slavernij uit. De film draaide nog in de bioscoop en wij zijn er naar toe geweest. Met een grote zak popcorn nemen we plaats in de vrijwel lege bioscoop (middageditie).

Equility, freedom, brotherhood!
Het verhaal gaat over Tula, de slaaf die verantwoordelijk is voor de eerste opstand tegen slavernij op Curaçao in 1795. Men hoort dat Frankrijk, als eerste land, de slavernij heeft afgeschaft en ze willen dat Nederland volgt. Op zoek naar vrijheid ondergaat Tula met een grote groep slaven, die zich bij hem aansluiten, een tocht naar de gouverneur om hun vrijheid op te eisen. Deze bereikt hij echter niet, omdat hij stuit op een leger dat hem uiteindelijk ondanks het dappere verzet van de slaven de pas afsnijdt. Als hij aan het einde van de film toch voor de gouverneur belandt is het in boeien. Hij is verraden door een andere slaaf, die hiervoor in ruil de vrijheid krijgt. De gouverneur spreekt zijn straf uit. Tula wordt gedood, maar niet voor ze eerst nog als zijn botten breken en zijn gezicht in brand steken. Alsof alleen ophangen niet afschrikwekkend genoeg is.

Tula heeft echt bestaan en is een legende op Curaçao. Vlak voor zijn dood heeft hij nog wel een kind verwekt. Maar of er nu nog nazaten zijn is niet bekend.

Het is een indrukwekkend verhaal dat je pakt, ondanks het slecht gecaste vriendinnetje van Tula (te modern, te veel 2013) en het bloemkolen Engels. Bizar als je bedenkt dat het nog maar 150 jaar geleden is dat Nederland als een van de laatste de slavernij heeft afgeschaft. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Een periode waar we in de hele Caribbean mee geconfronteerd worden. Toch wel iets om bij stil te staan.

Tula, the revolt

Tula, the revolt

Later zien we ook nog het Tula monument, achter Aqualectra  aan zee. Er zijn een paar beelden geplaatst en een monument met de belangrijkste opstandelingen en de mannen die verantwoordelijk zijn voor de opstanden in andere landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *