Paramaribo – Fort Zeelandia

Gebouwd van schelpsteen

Fort Zeelandia, gebouwd van schelpsteen

We hebben wederom een cultureel dagje en hebben historische plekken in Suriname bezocht… Deze keer het oude verdedigings bolwerk Fort Zeelandia staat aan de waterkant bij Paramaribo. Voor de marrons in het binnenland bekent als ‘foto’, voor ons vooral bekend van de decembermoorden. Vanaf 1872 heeft het fort dienst gedaan als gevangenis. Op 8 december in 1982 zijn hier vijftien intellectuele tegenstanders van de dictatuur gemarteld en doodgeschoten. In de cellen brandt nog steeds een lichtje voor deze mensen.

Er is een oude stadsapotheek, schoenmakerij, er hangt ook een portret en verhaal van de bekende Surinamer Jan Ernst Matzeliger. We hadden er nog nooit van gehoord, maar hij heeft er voor gezorgd dat het ‘ zwikken’  (waarbij de schacht van de zool om de binnenzool wordt bevestigd) van de schoenen voortaan met een machine gedaan kon worden. Dit was voor deze uitvinding handwerk en een zwikker kon maar 10 schoenen per dag afleveren. De machine maakte er maar liefst 700! Een geweldige uitvinding voor de schoenenindustrie. Verder zijn er oude diorama’s (voorloper van de foto) en veel verhalen te lezen over de geschiedenis van de slaven.

Het fort is gebouwd volgens Nederlands plan met het lokale schelpsteen. Het mooie van schelpsteen is dat de kogels er in blijven hangen, waardoor er weinig schade wordt aangericht, het filtert regenwater en het verkoeld.

2 reacties op “Paramaribo – Fort Zeelandia

  1. hoi ben en ingrid,

    zit bij pa en ma jullie site te bekijken. wat gaaf!!!! ik geniet ervan zou zowat mijn kids afgeven aan opa en oma en flink gaan sparen en ook een bootje kopen en de wereld afvaren ha,ha,ha, ik droom gewoon verder. kan niet meer zonder de kids. ze hebben god zij dank vandaag hun laatste dag vakantie. ik haat vakanties, de gene die dit heeft uitgevonden voor die kids had zeker zelf geen kinderen ha,ha,ha, je ben ze de hele week aan het entertenen en nog is het niet goenoeg. woensdag naar het bos geweest omdat ze erg vervelend waren dus rennnen!!!. krijg je tehoren dat er niks te doen was?? wat willen ze nu.het was erg koud. heel koud.maar gelukkig is maandag weer alles gewoon en kunnen ze weer in het gereel. frank en ik ook gelukkig. de zon schijnt hiet nu wel maar het is nog steeds koud. eigenlijk ben ik er wel klaar mee met deze temparaturen. gewoon het hele jaar door een graadje of 15 a 20 daar doe ik veel voor. alles gaat verder goed bij ons. frank rijd lekker elke dag door nederland met zijn vrachtwagentje en ik heb ook veel voldoening op mijn werk. ik heb de massel dat ik mijn werk in de huishouding lekker kan afwisselen met de zorg. ik werk nu op een lokatie met 2 afdelingen met elk 6 dementerende bewoners. ik geniet er elke dag van en wij lachen er wat af met de bewoners. sommige hebben echt gewoon pure humor. fantastische!! ik wens jullie vanuit het koude nederland heel veel geluk,plezier en gezelligheid en geniet met de dag, jullie zijn gezegend met deze kans.. ik ga naar deen , waar nog meer mensen lopen elke week weer baal ik van boodschappen doen!! bah! kan ik maar 2 daagjes met jullie ruilen, kan ik mijn opladen voor een tijdje. ha,ha,ha, ik zal jullie blijven volgen via de computer van pa en ma.
    tot de volgende keer.succes!!!
    groetjes; gea kramer (die rare dochter van kees en beel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *