Porto: Met onze neus in de … Port-wine!

Welkom in Porto!

Porto – We gaan met de boot naar Porto, het is maar 5 mijl varen en we kunnen liggen in de nieuwe marina aan het begin van de Douro. Deze tip hadden we gelezen op de site van de Drift Away.

Er stond geen wind, dus we gaan op de motor. We hadden de stroom mee en het was bijna hoog water op de Douro. De boeien zijn goed te volgen en vlak voor de eerste brug gaan we om de laatste groene boei en ondiepte heen en lopen de marina binnen aan stuurboord zijde. Eenmaal voor de marina roepen we de marina op via de marifoon voor een plekje in de haven. “Wanneer komt u aan?” kregen we als antwoord… ehhh NU…! De man springt in zijn dinghy en komt meteen naar ons toe varen om ons te begeleiden naar een plekje en te helpen met aanleggen. Toen we eenmaal lagen kreeg Ben een schouderklop. “Are you ok sir?”

25% korting op onze ligplaats
Toen we ons melde bij het haven kantoor kregen we ook nog eens 25% korting bij het noemen van de naam Drift away. Daarnaast werden we verrast met twee stukjes Claus Porto zeep. Claus Porto is de grootste zeepfabrikant van Portugal en wereldberoemd. Leuke geste!

Port tasting op Port Wine Fest
We lopen naar het centrum (ongeveer 5 km) en belanden op het Port Wine Fest. Voor 5 euro kregen we een portglas en kaartjes voor maar liefst 5 volle glazen port. Op het terrein en aan de voet van alle port kelders was een DJ met loungemuziek, allerlei standjes van de lokale port leveranciers en eten van sous-chefs. Langs de kade van de Douro zaten we heerlijk onderuit met een portje te genieten van de muziek en het uitzicht op de oude bootjes die vroeger de port over de Douro naar Porto brachten. Een geweldige combi. We hebben verschillende soorten port geproefd waaronder de Ruby, Tawny, White en Rose van diverse merken. Terwijl we heerlijk onderuit zaten kwam er een Rus bij ons zitten. Met hem zijn we naar een kook workshop geweest. Dit bleek trouwens een wedstrijd tussen twee chefs (eentje zat in ‘Wie is de chef?’ en werd getipt als winnaar).

Na de portproeverij zijn we de brug over gegaan naar de andere kant van de oever. We hebben een aantal van de tips van Eduarda en Ernesto bezocht, zoals het station en de Mercado, beiden geweldig om te zien. Daarna terug langs de zuidelijke oever. In een straatje niet ver van de boot hebben we heerlijk gegeten. We kregen zonder te bestellen allemaal kleine entrada’s voorgeschoteld: garnalen, percebes, mosselen, olijven, brood en witte wijn van het huis. Toen ze de bestelling op kwamen nemen zaten wij al vol! Dit was meer dan genoeg en erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *