Puerto Rico, op naar de rijke haven

Nog even achter de mooring in Bonaire

Nog even achter de mooring in Bonaire

Bonaire – We gaan vertrekken! Het weer ziet er goed uit: een stabiele oostenwind van 15 tot 20 knopen met golven van 3 meter die afnemen naar 2 meter. ‘s Morgens peddelen we eerst nog even naar de kant om via het internet een paar zaken te regelen en de laatste vuilniszak weg te gooien. Daarna gaan we  terug naar de boot en binden de dinghy op het voordek. En dan moeten we ons voorbereiden op een paar dagen op zee. Da’s lang geleden… Hoe was het ook alweer?

  • Buiten alles opgeborgen of vast?
  • Zit het anker stevig vast genoeg op het voordek?
  • Verrekijker, lifelines en lierhendels naar buiten?
  • Binnen alles slinger vast?
  • Slingerzeiltjes op ons bed omhoog?
  • Alles bijgevuld, koelkast vol en een eerste maaltijd klaar?
  • Afsluiter fonteintje bij de wc dicht?
  • Alle ramen en luiken dicht?

En zo kan ik nog wel even doorgaan, we werken de hele checklist af…

Om half 11 zijn we klaar en gooien de lijnen los van de mooring bal. We zeilen met de wind in de rug naar de westkant van het eiland. Heerlijk, we vliegen er over met de wind in de rug. Helaas is het van korte duur. Eenmaal daar moeten we de hoek om en steeds scherper aan de wind zeilen. Het inslingeren kan beginnen. We weten dat het de komende drie dagen naar Puerto Rico scherp aan de wind zeilen wordt met pittige golven. De wind, stroom en golven komen voornamelijk uit het oosten. Als we geluk hebben draait de wind een beetje naar zuid oost en kunnen we Ponce aan lopen. Hebben we pech dan moeten we de hulp van onze motor aanroepen om alsnog koers te zetten naar Ponce. We houden voorlopig koers Salinas aan (verder naar het oosten), dan kunnen we op het laatste moment afvallen naar Ponce, de tweede grote stad van het eiland met ongeveer 180.000 inwoners.

Het is bizar, na al die tijd heb ik gewoon weer een knoop in mijn maag. Na een half jaar stilliggen zijn we weer in beweging en gaan voor het eerst weer voor een aantal dagen de zee op. Daarnaast ging het zeilen de laatste tijd vooral voor de wind en moeten we nu voor het eerst drie dagen scherp aan de wind zeilen…  Wat gaan de komende dagen ons brengen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *