Riding the blue waves op tweede kerstdag

Elke dag om 14.00 uur werkt Cees de overzeiler bij met onze dagpositie.

Elke dag om 14.00 uur werkt Cees de overzeiler bij met onze dagpositie.

Dag 12 op zee – Het was weer een hobbelig dagje op zee. Afgelopen nacht nam de wind weer toe tot 25 knopen en hadden we een onrustig nachtje slaap doordat we regelmatig uit ons bed werden geslingerd. Vanmorgen bij de wisseling van de wacht om 6 uur lag er een vrachtboot uit Liberia van 630 ft op onze route, maar hij heeft ruim voor ons gepasseerd. Vanmiddag betrok het een beetje, kregen we meer bewolking als normaal en wel 3 spatten regen! Vanavond dacht ik leuk een pizza te maken voor tweede kerstdag,┬ádeze kwam weer net zo hard de oven uit als hij er in ging, gevolgd door het brandalarm. Maar we hebben pizza gegeten!

Onze positie om 19.00 UTC: 09.30.256 N bij 048.01.650 W
Wind: rond de 15 knopen
Snelheid: 5 knopen
Koers: 251
Nog 471 mijl te gaan.

We tellen af! Elke dag werkt Cees de overzeiler (kaart van de Atlantic)) bij die in de kajuit hangt. Bij vertrek hebben we op de kaart de ideale lijn naar Suriname getekend en de lijn onderverdeeld in dagafstanden, uitgaande van een gemiddelde van 5 mijl. We hebben nu nog 4 stipjes te gaan en liggen aardig op de gewenste koers & snelheid.

Na een tip van de Gabber heb ik vanmiddag de eerste weerfax van de Amerikaanse weerdienst binnengehaald via de SSB en Getfax (zit ook in het programma airmail). Het werkt. Geweldig! We hebben nu naast de dagelijkse gribfiles met wind en golfhoogte ook een weerkaart waarin de grote weersystemen te zien zijn voor de komende 3 dagen. Op deze manier hebben we een breder weerbeeld en gebruiken we meerdere bronnen, wat natuurlijk altijd goed is.

Hieronder een korte uitleg voor degene die ook een SSB hebben en een weerfax van de Amerikaanse weerdienst willen ontvangen via de SSB:
De Amerikaanse weerdienst zendt dagelijks uit vanaf 12:20 UTC op de frequentie 17.144,5 USB
Het duurt ongeveer 10 minuten per fax en je krijgt tot 3 dagen de weersverwachting.

Wat te doen:
– Zorg dat het snoertje van de SSB/modem naar je PC er in zit
– Zet de SSB radio aan
– Links van het blauwe bolletje dat je aanklikt voor verbinding tussen pc en pactor modem zit een symbooltje (grijs met stukje wit) als je daar op klikt start Getfax (Open Weather-Fax (getwax) Window)
– Selecteer (in de tweede menubalk) het station NMG (New Orleans) en daarnaast de frequentie 17146,5.
– Klik vervolgens op het groene bolletje rechts en de fax komt binnen.
– Alle weerkaarten krijg je ook in je inbox toegestuurd en kun je later bekijken.
– Als je op de weerkaart klikt opent hij deze in viewfax (net als de gribfiles).

En het mooie is, dit gaat niet ten koste van de Sailmail zendtijd!

Geweldig die SSB. We hebben er al zoveel plezier van:
– We hebben onderling contact met andere Nederlandse boten en kunnen op deze manier informatie uitwisselen over havens, inklaren, aanlopen van een rivier etc..
– Tijdens overtochten wisselen we positie en weerinformatie uit en kun je elkaar bij problemen zelfs helpen.
– We halen gribfiles en nu dus ook weerkaarten binnen
– We kunnen de website updaten
– En we kunnen mailen

Alles uiteraard met mate, want we hebben beperkte zendtijd per maand. Maar voorlopig is dit meer dan voldoende om dit alles te kunnen doen. Wat ben ik blij dat we de SSB hebben aangeschaft. Het is onze ‘communicatie-lifeline’ naar de buitenwereld, vooral als we op zee zitten.

Tot het volgende zeebericht!

PS voor degene die nog niet hebben uitgepuzzeld wat de kerstgedachte “Bigi bobi bun, ma tumsi bigi bobi e kiri pikin!” van gisteren betekent, hier de letterlijke vertaling: “Grote borsten zijn goed, te grote borsten doden het kind”. Oftewel Overdaad schaadt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *