Rondje Dominica met de lokale bus

Afgelopen nacht heeft het weer enorm geregend en vanmorgen hebben we weer 6 emmers water opgevangen uit de dinghy. Dus we kunnen overschakelen naar grof geschut: het beddengoed!!! Jammer genoeg waait het enorm hard, dus de was ophangen een hele uitdaging. Alle kleren hangen we wind-proof op, d.w.z. met de lijn door de kleding heen, zodat ze deze keer niet van de lijn kunnen waaien!

Ondertussen gaat vlak bij ons een Belg ankeren met wel 2 ankers, pas bij de derde poging houden de ankers en ligt hij pal voor ons…. Natuurlijk. Mmm, en dat met deze harde wind. Er staan zelfs kopjes op de golven op onze ankerplek! We wachten even af en het ziet er inderdaad naar uit dat zijn ankers houden, dus we gaan rond het middaguur naar de kant. We leggen de dinghy aan de dinghy dock bij Big Papa en lopen via de hoofdstraat naar het busstation.

Eenmaal bij het busstation stappen we in “Press on”, een lokale bus. We zitten met maar liefst 18 personen in het busje gepropt. En sjeesen al toeterend voor elke bocht, tegenliggers en collega busjes dwars over het eiland door het tropische regenwoud naar de Atlantische kant van het eiland. En worden voor 7 EC (nog geen 2 euro) in 45 minuten afgezet in Marigot, een klein vissersdorpje. Wat is dit eiland groen. Overal staan bomen, varens, fruitbomen, bananen etc.  En de wegen zijn echt geweldig!

Nadat we wat rondgewandeld en gedronken hebben pakken we de volgende lokale bus naar de hoofdstad Roseau. “Papanap”(drie keer raden wat zijn favoriete hobby is) heeft de vaart er flink in en de dame uit Marigot moet aardig haar best doen om hem voor ons te laten stoppen. Eenmaal ingestapt sjeest hij nog harder over de wegen en toetert alsof zijn leven er vanaf hangt. Ondertussen flirt hij wat met de dames op straat onderweg, bestelt hij wat te eten en maakt afspraakjes met de mannen voor het weekend. Ze zijn trouwens druk met het verbeteren van deze weg en de stukken die af zijn zien er geweldig uit.

Roseau is de hoofdstad van Dominica. De stad is groot, kleurrijk en zeer levendig. Zoveel mensen op straat. Deze drukte zijn we niet meer gewend. Het busstation is naast de plaatselijke markt en Maggi heeft hier duidelijk parasolletjes uitgedeeld.

We willen voor donker terug zijn in de haven, dus lopen wat ronden en pakken dan weer een busje terug langs de kust aan de Caribische kant naar Portsmouth voor 9 EC per persoon. Deze chauffeur doet het wat rustiger aan. De bus heeft ook geen naam en zijn toertje is een lachertje vergeleken bij de vorige twee chauffeurs. Onderweg moet hij nog wel even tanken. We stopen bij een BBQ voor wat plantain (bakbananen) van de grill en hij zet ons praktisch voor de deur af. Het is dat wij het laatste stukje graag willen lopen.

Eenmaal terug aan boord blijkt de Belg nog netjes voor ons te liggen, gelukkig! Altijd weer een zorg als je van boord gaat. Niet alleen of je eigen anker het houdt, maar ook het anker van je buren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *