Ruta panormaica, dag 2

We hebben goed geslapen in een hoog en wel heel zacht bed. Bij de overnachting was een oriëntal breakfast inbegrepen. Je raadt nooit wat wij kregen? Er lagen plakjes bruin brood, drie verschillende soorten koekjes en er stond 1 grote pot Nutella. Koffie zat in de ketel en voor thee moest ik water opwarmen in de magnetron. Tot zo ver onze Oriëntal breakfast!

We gingen alweer vroeg op pad. Het Pantheon was nog gesloten, maar het hek ging speciaal voor Saskia open en de man gaf nog enthousiast uitleg ook. Het was ook nog te vroeg voor de uitkijk toren en het huis van de rum familie Serrales dus we doken al gauw weer de bergen in op weg naar de Ruta Panoramica. Onderweg passeerde we de koffieplantage Hacienda Buena Vista, maar ook hier zijn de hekken gesloten. Een man van de beveiliging vertelt ons dat we een afspraak moeten maken om de Hacienda te bezichtigen. Dit staat echter in geen enkele brochure. Maar hoe hard we het ook proberen, we komen er niet in, terwijl er verderop twee busladingen kinderen naar binnen gaan. Jammer, we hadden het graag gezien.

Beyond dreams
We gaan verder de route op en houden het na de zoveelste bocht, palm, bananenboom en verlaten dorp voor gezien. We gaan het nooit redden tot aan de westkust en dan ook nog terug naar Puerto del Rey. We pakken de snelweg naar het observatorium Areceibo. Een telescope uit 1963, die is gebouwd in de kastenregio van Puerto Rico. Een enorm bouwwerk waarvan het platform boven een grote schotel hangt aan 3 pilaren met 39 stalen kabels. Het is een van de grootste ter wereld. Niemand geloofde dat dit zou lukken en toch is het gelukt!

Waarom een telescope hier? Daar waren drie redenen voor:

  1. Het moest dicht bij de evenaar zijn.
  2. De sinkhole in de karstenregio geeft een mooie stabiele ondergrond voor de telescope
  3. Er was niet veel ‘vervuiling’ in de omgeving. Onze mobieltjes moesten bij het bezoeken van de telescope ook uit!

Andere leuke feitjes. Het observatorium is inmiddels twee keer geüpgraded. Ze zoeken naar buitenaards leven, doen dit d.m.v. het verzenden van een boodschap, ze maar hebben nog geen antwoord gekregen. En er zijn hier opnames gemaakt voor twee films; een 007 Bond film en Contact, een film met Jodie Foster. Sean Connery is hier zelf trouwens nooit geweest. Hij schijnt hoogtevrees te hebben 😉

Na het observatorium rijden we via de kust naar Plaza Americanas de grootste shopping mall van Puerto Rico bij San Juan en daarna terug naar de boot. We zijn te laat om de auto in te leveren en kunnen deze nu tot morgenmiddag houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *