Snorkelen en BBQ’en op Klein Bonaire

Klein Bonaire is een klein eilandje op ongeveer een mijl afstand voor de kust van

Een BBQ met oude bekende!

BBQ met oude bekenden!

Bonaire. Als we in de kuip zitten kijken we er zo op uit. De geschiedenis van Klein Bonaire is lang niet bij iedereen bekend.

Het is nu voornamelijk een ‘kaal’ eiland, met mooie witte stranden, lage vegetatie en wilde katten, maar het was ooit zeer belangrijk voor de aanvoer van hout en dan met name:

  • Brazilwood (lokaal bekend als Palu di Brasil)
  • Satinwood
  • Kokosnoot bomen

Het hout werd voornamelijk gebruikt voor:

  • Houtskool
  • Als brandhout waarmee men koraalsteen tot lime kon verbranden
  • Verfstoffen
  • Medicijnen
  • En om hijsblokken voor boten te maken

Helaas heeft een sterke hurricane in 1859 de kokosnootbomen en grote bomen weggevaagd. Hierna hadden de kleine bomen geen schijn van kans meer en zijn deze ook weggevaagd. Nu leggen de schildpadden er hun eieren. Kun je er heerlijk picknicken, BBQ’en en snorkelen. Menig ferry/partyboot vaart er heen voor een dagje uit. BBQ on the beach

Genoeg background information. Wij gaan lekker met een aantal ‘oude bekenden’ (Acapella, Sylfer, Vela, Blue’s en Betty Boop) BBQ’en & snorkelen op Klein Bonaire. Om 14.00 verzamelen we met de dinghy’s aan de westkant van het eiland bij twee hutjes waar je heerlijk onder kunt schuilen voor de zon. We lopen eerst een stuk naar het zuiden en snorkelen daarna met de stroom mee terug naar de BBQ plaats. Ondertussen steekt Martin van de Acapella de BBQ aan. Iedereen heeft eten en drinken meegebracht en alles wordt uitgestald op de enige bartafel. Geweldig. Wat een mooie plek! Voor zonsondergang is het eten en drinken op en springen we gauw in onze dinghy’s zodat we nog voor het donker weer terug op de boot zijn.

A Lionfish BBQ!

A Lionfish BBQ!

Fish of the day: Lionfish
Wij hebben ze nog niet gezien of gegeten, maar we zien wel overal aanplakbiljetten en dat maakt nieuwsgierig. Het is grappig om te zien hoe men Facebook inzet om de Lionfish te vinden! Maar eerst even wat achtergrond informatie. Deze prachtige Koraalduivel, zoals de Lionfish in het Nederlands  genoemd wordt, komt oorspronkelijk uit de Indische oceaan en de Pacific. Sinds oktober 2009 is de Lionfish ook te vinden in de wateren van Bonaire. Helaas is het een vis die niet in deze omgeving thuis hoort. Ze zijn waarschijnlijk tijdens een storm ontsnapt uit een zeeaquarium in Florida en hebben zich vandaar uit over de Carieb verspreid.

Ze vermenigvuldigen zich in noodtempo, hebben in de Caribbean geen natuurlijke vijanden en eten alle tropische visjes en het koraal op. Vandaar dat ze niet erg populair zijn. Ze zijn op Bonaire eerst voorzichtig begonnen met het uitroeien van de Lionfish. Nu wordt de speargun zelfs ingezet! Deze was sinds 1971 verboden op Bonaire, maar voor de Lionfish maken ze graag een uitzondering en je kunt zelfs na het volgen van een cursus bij STINAPA een officiële Lionfish Hunter worden! Je krijgt een vergunning en mag dan legaal op deze vissen schieten. Honderden vissen worden er per week geschoten. De hunters zijn zelfs te volgen via Facebook (Bonaire Lionfish Hunters). En op www.Lionfishcontrol.org staat een Lionfish map, waarop je kunt zien waar de vis te vinden is op Bonaire. Na de hunt eindigen de vissen als Catch of the Day op de BBQ.

Zelf fileren wordt niet aangeraden. De stekels van de vis zijn ontzettend giftig. Als je gestoken wordt doet het ontzettend pijn, word je misselijk en ga je overgeven, maar het is niet dodelijk. Voor het gif hoef je bij het eten niet bang te zijn, want dit wordt tijdens het bakken geneutraliseerd. Om je te helpen bij het zelf bereiden van een Lionfish is er inmiddels ook een kookboek; The Lionfish cookbook, The Caribbean’s New Delicacy!

Kome dushi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *