St. Maarten drie jaar later, SXM

Cheers!

Bizar. Liggen we weer in de lagoon van St. Maarten. Deze keer rustig dobberend achter een mooring van de True Blue. We komen een beetje bij van ons rolavontuur in Statia, zeg maar. St. Maarten is een heerlijk rustpunt in onze reis. We liggen relaxed. De meeste winkels die we als cruisers nodig hebben liggen rond de lagoon en zijn met onze dinghy makkelijk bereikbaar. We kunnen bevoorraden met Europese èn betaalbare producten. En de klassieke Happy Hour bij Lagoonies met live band en biertjes voor een dollar tijdens Happy Hour willen we niet missen. Dat zijn nog eens prijzen. Hier kunnen we nog een leuke avondje hebben voor een tientje! Daarnaast is het een fantastische ontmoetingsplaats voor cruisers en ontmoeten we vele medelanders die we de afgelopen jaren tijdens onze zeilreis zijn tegen gekomen. Het voelt vertrouwd en we weten alles vlekkeloos te vinden. Zelfs als we ’s morgens de VHF aanzetten, worden we getrakteerd op de welbekende stem van Shrimpy’s met zijn “Anything to buy, sell or trade”. Hoe houdt hij het vol? Hij is zeker al tegen de 80 en elke ochtend is hij te horen op het radionetje. Chapeau voor Shrimpy’s, wat ons betreft.

Nog een keer bevoorraden

Mijn ouders zitten in een resort niet ver bij ons vandaan en samen sjeesen we het hele eiland over om te shoppen en inkopen te doen en natuurlijk mosselen te eten aan de Franse kant! Wij moeten nl. bunkeren. In de BVI’s komen vrienden op bezoek en gaan we twee weken cruisen tussen de vele eilandjes. Helaas is daar lang niet alles te krijgen en is het duur. Daarom laden we de boot nu alvast vol met proviand. En de nieuwe supermarkt SuperU aan de Franse kant is daarvoor dè ideale plek. Wijn, franse kaasjes, stokbroden, voorgebakken broodjes, muesli, yoghurt, etc. We stouwen de boot zo veel mogelijk vol. Pffff, toch weer druk, druk, druk, druk ….

Naar de BVI’s

En een week later is het al weer tijd om terug te zeilen naar het westen. Eindelijk de wind in de rug! Onze laatste nachttocht. Samen met Thea & Maarten van de Nostress zeilen we naar Gun Kreek op Virgin Gorda, BVI’s. Een tocht van 90 mijl. Een nachtje doorzeilen. Vrij relaxed met alleen een uitgeboomd voorzeil, om niet te snel (lees in het donker) aan te komen. Bij zonsopgang zien we Necker Island, het privé eiland van Richard Branson, de man achter Virgin. Als we er voor liggen blijkt het netwerk in tegenstelling tot 3 jaar geleden gesloten. Richard had waarschijnlijk toch iets te veel last van al die bootjesmensen die op zijn netwerk meeliften. Zou het door ons blog gekomen zijn? Op de Virgin Gorda Sound laten we ons anker vallen, klaren in en drinken als vanouds een Painkiller op Saba Rock. We are ready for the charter … ehhhh Blabber-Cruise!

Info voor zeilers

  • Inklaren is het goedkoopste aan de Franse kant bij de watersport winkel Island Water world (IWW), op een een PC’tje achter in de winkel, kosten 2 dollar.
  • De dinghy kun je goed kwijt aan het dock bij de Heineken bar, naast de brug
  • Bij de Gasking kun je voor een redelijke prijs je gasfles vullen (met de boot naar Budget Marine, rechts de weg volgen).
  • Aan de Franse kun je geweldig goed boodschappen doen bij de SuperU. IWW zet een paar keer per week een busje in naar deze winkel (ze melden het via het netje op de VHF ’s morgens).
  • ‘Boot’schappen doe je bij Budget Marine en Island Water World
  • En voor electriciteit, lampen en/of waterfilters ga je naar Eclectec (aan de lagoon, Nl kant, links van IWW)
  • Dollarbusjes kosten nog steeds een dollar, mits je ‘over the hill gaat’, dan betaal je twee dollar.

 

1 reactie op “St. Maarten drie jaar later, SXM

  1. He, wist niet dat jullie Sipko van de Hagar ook ontmoet hebben. Zijn samen met hen van Colombia naar San Blas gezeild. Nou dat was het ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *