Starfish Beach, Bocas Del Toro

De sterren onder water...

De ster onder water…

We liggen geankerd voor Playa Estrella, oftewel het strand van de zeesterren, op de westpunt van Isla Colon. Starfish Beach is een van de vele toertjes die in Bocas Town worden aangeboden. Het water bij het strand is helderblauw en het ziet er gezellig uit aan de waterkant. Wij liggen een stukje uit de kant op een waterdiepte van 10 meter. Daar kunnen we de bodem niet zien. Willen we zeesterren spotten, moeten we meer richting het strand snorkelen. Dit vraagt om een dubbel onderzoek: boven en onder water!

Vanaf het strand. Blabber drijft op de achtergrond

Vanaf het strand. Blabber drijft op de achtergrond

Vanaf het dek plonsen we te water. Ahhh, wat een luxe! Elke keer als we dit doen realiseren we ons weer, wat een genot het is dat we een groot zwembad naast onze boot hebben. We snorkelen richting strand. De naam van het strand doet vermoeden dat de bodem bezaaid ligt met zeesterren. Dat was misschien ooit zo en tussen het zeegras liggen inderdaad een paar verdwaalde zeesterren, maar ik kan ze helaas op 1 hand tellen. De ‘sterren’ liggen hier vooral op het strand, te bakken in de zon. Onderwater is niet veel te zien. Onderzoek twee gaat van start: boven water….

Starfish BeachTerwijl we naar het strand zwemmen, ruiken we de lucht van zonnebrand creme. Vanaf het strand klinkt muziek, ze hebben een boot met DJ op het strand ‘geparkeerd’. Er voor staan mensen in zwemkleding en met blote voeten in het zand te dansen. Overal langs de waterkant zitten, liggen, hangen en chillen mensen, met voornamelijk een koude cerveza nacional in de hand.

Biljarten op het strand!

Biljarten op het strand!

Er achter, in de schaduw van het groen, staan vele strandtentjes. Ze verkopen eten, cocktails, cerveza en pipa’s. Er staat zelfs een biljart tafel! ’s Morgens op de boot kunnen we ze al horen spelen! Achter de strandtenten zit meteen mangrove. Er loopt geen weg naar dit strand. Het is alleen bereikbaar per boot. Alles naar dit strand wordt via bootjes aan- en afgevoerd. Dat geldt ook voor het afval en aan de vele zooi in de mangrove is te zien dat het een groot probleem is.

Met een schuursponsje wordt het onderwaterschip schoon gemaakt

Met een schuursponsje wordt het onderwaterschip schoon gemaakt

Aan het einde van het strand wordt de onderkant van een watertaxi schoongemaakt. Ze hebben hem gewoon op het strand getrokken en gestut met de achterkant van twee zittingen. De onderkant maken ze schoon met een schuursponsje en zeewater. Niks geen watervervuilende en dure antifouling! En de onderkant ziet er jaloersmakend spiegelglad uit. Terug bij de boot hebben we geinspireerd door de watertaxi onze onderkant ook maar weer schoongemaakt.

Starfish BeachOm vier uur houdt de muziek op. De boot met DJ en strandstoelen verdwijnt richting Bocas Town, gevolgd door de vele taxibootjes met toeristen. Een leeg strand blijft achter. Tot tien uur de volgende morgen is het muisstil op de ankerplaats! En dan begint het feest opnieuw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *