The Swimmingpool, Holandes Cays, San Blas

San Blas SwimmingpoolWe gaan weer anker op. Een stok geeft aan waar we naar buiten kunnen varen, daarna hijsen we het voorzeil en lopen eerst naar het westen onder de eilandengroep Coco Banderos door. Daarna gaat de boeg naar het noorden en zeilen we het laatste stuk scherp aan de wind, richting de ingang aan de oostkant van de eilandengroep Holandes Cays. Geen idee waarom het zo heet. Zijn de Hollanders hier ook ooit geweest?  Als we net lekker zeilen, kunnen de zeilen alweer neer. De bestemming ligt maar een paar mijl verder. De Holandes Cays eilanden groep ligt het verste naar buiten, achter een 7 mijl breed rif en bestaat uit ongeveer 21 kleine eilandjes. Wij ankeren op 4 meter diepte in een plek die ‘The Swimmingpool’ heet (ja wij verzinnen het niet!), tussen BBQ  Island en Banedup. Als we naar het water kijken snappen we waarom ze het zo noemen, wat is dit water helder & blauw. Onder ons ligt alleen maar wit zand, bezaaid met sanddollars!

Positie: 9.35N / 78.40W

Slapende Verpleegsterhaai

Slapende Verpleegsterhaai

Het is een bijzondere ligplaats. Het ankergebied is ruim, links en rechts liggen een paar kleine eilandjes en we horen de hele dag het monotone geluid van de branding die we ook vanaf de ankerplaats aan de horizon kunnen zien. Onder de boot liggen sanddollars, seabiscuits en schelpen. Mijn verzameling groeit. Ook hier kunnen we geweldig snorkelen. De bodem ligt bezaaid met vuurrode zeesterren, tussen twee eilandjes aan de westkant worden we verrast door mega grote roggen met ogen zo groot als kokosnoten. En als we op een rustige dag snorkelen bij het rif zwemmen er verschillende verpleegster haaien om ons heen! Het is toch niet te geloven. De eerste keer dat we een verpleegsterhaai tegen kwamen op Green Island bleven we op gepaste afstand, nu zwemmen er meerdere om ons heen, kijken we gefascineerd toe hoe er eentje ligt te slapen en maak ik zelfs op een paar meter afstand een foto/filmpje. Bizar hoe snel iets went! Ze liggen zelfs achter onze boot in het zand te slapen! We kunnen ze zo vanaf de boot zien liggen.

Veggieboat

Veggieboat

Een groenteboot langszij
Over onze verse voorraden groente & fruit hebben we op deze bijzondere plek niet te klagen. Twee keer per week, op dinsdag en vrijdag, komt er een Guna ‘Veggie-boat’ langszij. Hij verkoopt veel. Zelfs wijn & bier! Het concept is behoorlijk KISS proof, alle groente en fruit kost 1,50 per pond.

In the Hottub

In the Hottub

The Hottub
Om de hoek ligt een andere ankerplek. Ze noemen het de Hottub. Wij gaan er met de dinghy heen om te snorkelen en als we te water springen weten we waarom het zo heet; het water is verschrikkelijk warm!

Celebration!

Celebration!

Crossing paths
Naast ons ligt de ‘Celebration’, een Amerikaanse boot. Als hij komt langs peddelen in zijn kano spreken we een keer af. Richard en Audrey zijn vertrokken uit Los Angeles en onderweg naar het eiland Sint Kitts, om ‘de was te doen bij zijn moeder’. Waar heb ik dat vaker gehoord? Het eiland ligt notabene naast Statia! We kunnen ze dus van de nodige informatie voorzien over de route die ze nog gaan volgen. Als ze tijdens Happy Hour langskomen nemen ze zelfs Rumpunch met IJSklontjes mee! They know how to celebrate!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *