Tjing tori (kleine zaken)

Eeindelijk een bord langs de weg!

Eeindelijk een bord langs de weg!

Plantage Peterpot en Fort Nieuw Amsterdam stonden vandaag op de agenda. Maar eerst moesten we nog even de Wijdenbosch brug van 6% over de Suriname rivier passeren….  Dus goede afslag bij de rotonde. Na de brug meteen de eerste weg rechts… Dat laatste is niet meteen gelukt.  Maar we vonden daardoor wel de Tomahawk, een winkel voor outdoor artikelen. We hebben daar een klamboe en twee messen gekocht die we bij de mast en het stuurwiel hangen zodat we bij noodgevallen meteen een lijn kunnen doorsnijden.

Toen weer terug naar de juiste afslag. In Suriname doen ze niet aan bewegwijzering.  De plaatselijke bevolking kent het wegennet kennelijk op hun duimpje, voor toeristen is het wat lastiger. Ons navigatiesysteem doet het hier helaas niet, voor de iPhone moet ik de juiste kaarten nog downloaden, dus we doen het meestal met de iPhone app Trail. Deze houdt de route bij die je volgt, zonder kaart in de achtergrond dus, maar je weet op deze manier wel de richting die je op moet. En dat is super handig hier, want alle straten lijken op elkaar!

Directeurswoning

Directeurswoning

Oude koffieloods

Plantage Peperpot bereik je via perfect onderhouden zandwegen. Het  is een voormalige koffieplantage in district Commewijne en een van de oudste plantages in Suriname. Op de plantage staat nog een oude directeurswoning die is gerestaureerd, een koffieloods uit ongeveer 1795, wat slavenhuisjes en een kampong. Van de plantage zelf is momenteel weinig terug te vinden. Eeuwen geleden was hier moeras. Ze hebben dus af en toe last van teveel water en hiervoor een kanalensysteem aangelegd met sluisjes die nog met de hand bediend worden en die direct in contact staan met de Suriname rivier. Een zo’n sluisje staat voor de directeurswoning.

Op een oude motor zag Ben een oude radiatorslang.

Op een oude motor zag Ben een oude radiatorslang.

Na de plantage waren we onderweg naar Fort Nieuw Amsterdam en stonden we even op het veerplein bij Meerzorg toen er iets plofte onder de motorkap. Meteen de airco en motor uit en we sprongen uit de auto. Er kwam rook onder de motorkap vandaan en er liep koelwatervloeistof over de weg. Toen we de motorkap open deden bleek de radiatorslang geknapt.

Iets verderop was een tankstation en daarnaast zag Ben in het zand een oude motor staan. Op die motor zat een slang en deze heeft hij voor een paar SRD’s gekocht. Het hele plein kwam helpen bij het vastmaken van de nieuwe slang. Een politieagent kwam aanlopen met koelwatervloeistof. Weer een andere met een emmer water. En naamgenoot Beni had een vlijmscherp mes waarmee de slang op maat kon worden gesneden. Geweldig, er gebeurde wat op het plein!

IMG_1623Helaas wilde de motor nog niet starten, er was water op de verdeler gekomen en Ben wilde er zelf niet verder aan prutsen, bang dat het misschien niet goed zou gaan. Ondertussen hadden we de eigenaar van de auto gebeld en deze kwam aanrijden met een monteur. Ze hebben de verdeler los en droog gemaakt en daarna wilde de motor starten. Wij zijn achter de verhuurder aangereden. En langs de highway hebben ze er een nieuwe slang en nieuw koelwater ingestopt. We konden weer verder, maar het was inmiddels een halve dag later en we hadden geen tijd meer om naar het Fort te gaan. Wat in een goed vat zit…. No spang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *