Uitklaren en onderweg naar San Andres, Colombia

Uitklaren bij Mister Florentino

Uitklaren bij Mister Florentino

“De kans op regen is 0%” roept de weerman van het Bocas Net door de VHF. Da’s nog eens een mooi begin van de dag. Hoe vaak krijg je zo’n weerbericht in Nederland? Eerst uitklaren. We worden in de blauwe zeecontainer met airco opgevangen door Mister Florentino. Hij gaat zeer gestructureerd te werk. Eerst moeten we twee papieren invullen. Ze zijn in het Spaans. Als we het niet weten, moeten we het vragen. “Whatever you do, don’t scratch!” Hij zegt het wel een paar keer. We vullen de papieren in. Zodra alles ingevuld is, wil hij onze inklaar- en bootpapieren en paspoorten. Hij maakt de nodige kopieën. Net als bij het inklaren. Geen idee wat voor administratie hij er op na houdt, in ieder geval heeft hij nu dubbele kopieën. Daar gaan weer een paar bomen. Ondertussen kijken we een beetje om ons heen. Voor mister Florentino leunt een kleine bijbel tegen een ongebruikte fax. Voor de momentjes dat hij even niets te doen heeft. Hij heeft er vanmorgen al in gelezen.

Tegenover Mister Florentino zit de dame van immigatie. ‘Mister Ben’ loopt met de ingevulde papieren naar de andere kant van de container. Daar wordt door de dame weer een ander papier ingevuld. We betalen en lopen terug naar Mister Florentino. Hij zingt ‘Cumpleanos Feliz’ voor Ben, we betalen voor het uitvaarbewijs (Zarpe) en staan een uurtje later weer buiten in de warme zon. Free to go. Nog even de laatste boodschappen (verse groente & eieren) en sigaren voor Ben. Het is tenslotte zijn verjaardag! En dan retour boot.

Kosten uitklaren

  • Douane $ 4,20
  • Immigratie $ 1,50

Om 13.00 uur halen we het anker op. We zwaaien nog een laatste keer naar Rudy van de Sea Ya en gooien de boeg richting San Andres in het Noorden. Het internet is al snel dood. Bocas verdwijnt in rap tempo uit het zicht. Bye bye Panama. We hebben van je genoten! Voor ons ligt een plas blauw water. De hemel is strak blauw. Het kleine beetje wind dat er staat is tegen. De golven zijn best hoog. Ik kook een grote pan eten voor twee dagen. Op alles voorbereid. De vislijn hangt overboord.

Verjaardagsbezoek!

Verjaardagsbezoek!

Binnen drie uur zwemt er een groep dolfijnen naast de boot. Fan-tas-tisch! Het blijft leuk om naar deze spelende beesten bij de boeg te kijken. Lang geleden jongens! Leuk dat jullie er weer zijn!

Nog 180 mijl te gaan….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *