We come out to play

steel pan

Are you ready for the Trinidad & Tobago steel pan?!!

Ben je in Trinidad, dan moet je ook een steel pan band gezien hebben! De steel pan is het nationale (export) product van Trinidad and Tobago. En waar kun je dan beter heen gaan als naar ‘Panorma’, de nationale wedstrijd tussen steel pan bands van Trinidad & Tobago in het Queens Park Savannah in Port of Spain. Dit jaar voor de 50 ste keer en de Blabber- crew was er bij! We werden samen met de crew van de Sark, Mathiba, Cula, Vela en Sylfer door Jessy van Members only met een taxi opgehaald en bij het park afgezet. Er was ons aangeraden i.v.m. diefstal alleen wat zakgeld mee te nemen voor een biertje, dus ik heb de iPhone en camera thuis gelaten.

Medium and Large bands

De wedstrijd zou beginnen om 19.00 uur met 10 medium bands. Een medium band bestaat uit minimaal uit 65 personen en maximaal uit 90 personen! Dat beloofd wat voor de large bands! Ze hebben voor het (gesponsoorde) optreden heel wat uit de kast getrokken. Prachtige banieren, versierde steel band stellages, sexy dames die met de vlaggen zwaaien en natuurlijk de vele drum instrumenten met een hoofdrol voor de steel pan. Het favoriete nummer van de medium bands deze avond was toch wel  het nummer ‘We come out to play’. Jammer genoeg kon ik het niet op internet vinden, maar het wordt wel als achtergrondmuziek gespeeld bij dit backstage filmpje:

Wij vonden het helemaal geweldig. De muziek, de energie… de hoeveelheid instrumenten en het het was ongelofelijk om te zien (en horen!!) hoe ze met zo’n grote groep muzikanten toch gelijk spelen. Bijzonder. We hoorden van een Trinadian dat de bands in groeptjes van 10 personen worden opgeleid en pas later met elkaar gaan spelen, als ze het nummer onder de knie hebben.

Stukje achtergrond

De steelpan komt uit de jaren ’30 en is een echt straat instrument voor de lower class. Later werd het in alle lagen geaccepteerd. Het grappige is dat vrouwen pas vanaf de jaren ’70 of ’80 op de steel pan gaan spelen. Meer over de achtergrond van de steel pan staat ook op wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Steelpan

Zelf spelen?

Ok, jullie zijn nu natuurlijk helemaal lekker gemaakt. Dus nu nog een filmpje hoe je zelf een steel pan kunt maken:

Of als je toch liever voor een digitale versie op de iPad of iPhone gaat, dan kunnen we jullie de digital steel pan in Itunes van harte aanbevelen! Klik hier voor de link naar de Digital Pan.

Have fun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *